Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 130. stav 1. tač. 1. i 8. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju vojnih osiguranika ("Službeni list SFRJ", br. 7/85, 74/87 i 20/89), Skupština Zajednice socijalnog osiguranja vojnih osiguranika propisuje

PRAVILNIK

O REŠAVANjU STAMBENIH POTREBA UŽIVALACA VOJNIH PENZIJA

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 57/91, 21/92 i 46/92)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, način i postupak rešavanja stambenih potreba uživalaca vojnih penzija ustupanjem stanova uz obavezu otkupa, odnosno davanjem na korišćenje sa stanarskim pravom stanova pribavljenih sredstvima Zajednice socijalnog osiguranja vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Zajednica) i stanova u društvenoj svojini na kojima Zajednica ima pravo davanja na korišćenje, iako nisu pribavljeni njenim sredstvima (u daljem tekstu: stanovi Zajednice), otkupom stanova Zajednice dodeljenih na korišćenje sa stanarskim pravom do stupanja na snagu ovog pravilnika, kao i davanje stambenih kredita iz sredstava Zajednice.

Član 2.

Poslove davanja stanova na korišćenje uživaocima vojnih penzija, kao i poslove otkupa stanova Zajednice obavljaju jedinice i ustanove Jugoslovenske narodne armije, određene posebnim naređenjem saveznog sekretara za narodnu odbranu.

Član 3.

Evidenciju o stanovima Zajednice i o podnetim molbama za dodelu, odnosno otkup stanova uživaocima vojnih penzija vode vojne jedinice i ustanove iz člana 2. ovog pravilnika (u daljem tekstu: stambeni organ garnizona).
Godišnje izveštaje o stanovima ustupljenim radi otkupa, odnosno datim na korišćenje i broju potrebnih stanova po garnizonima, međugarnizonske skupštine vojnih osiguranika podnose Skupštini Zajednice.

II. USTUPANjE STANOVA ODREĐENIH ZA OTKUP

Uslovi pod kojima se stanovi Zajednice ustupaju uz obavezu otkupa

Član 4.

Stanovi Zajednice određeni za otkup mogu se, uz obavezu otkupa, ustupiti:
1) uživaocima invalidske, odnosno starosne vojne penzije kojima je svojstvo aktivnog vojnog lica prestalo do 31. decembra 1959. godine;
2) uživaocima porodične penzije koji su pravo na tu penziju ostvarili po smrti aktivnog vojnog lica poginulog ili umrlog do 31. decembra 1959. godine, odnosno po smrti uživaoca invalidske ili starosne penzije kome je svojstvo aktivnog vojnog lica prestalo do 31. decembra 1959. godine;
3) uživaocima vojnih penzija koji su imali konačno rešeno stambeno pitanje u prebivalištu koje su, sa svim članovima porodičnog domaćinstva, bili prisiljeni da trajno napuste;
4) uživaocima vojnih penzija koji teže obole ili imaju teže obolelog člana porodičnog domaćinstva, a prema nalazu, oceni i mišljenju nadležne vojno-lekarske komisije neophodno je izdvajanje obolelog lica u posebnu prostoriju i po tom osnovu imaju pravo na stan veći od stana koji koriste;
5) uživaocima invalidske, odnosno starosne vojne penzije kojima se po prestanku aktivne vojne službe porodica uveća, a to uvećanje utiče na strukturu i veličinu stana koji bi mu pripadao po odredbama ovog pravilnika.

Član 5.

Licu iz člana 4. tač. 1, 2. i 3. ovog pravilnika može se ustupiti uz obavezu otkupa stan Zajednice ako nema na korišćenju stan sa stanarskim pravom, odnosno ako nema porodičnu stambenu zgradu ili stan u svojini, svojini bračnog druga ili maloletnog deteta i ako ispunjava uslove za sticanje svojine na nepokretnostima po republičkim propisima.
Licu iz stava 1. ovog člana ne može se ustupiti uz obavezu otkupa stan ako je u situaciju iz stava 1. ovog člana došao tako što je svojom voljom ili krivicom izgubio svojstvo nosioca stanarskog prava (otuđenjem, poklonom, odricanjem ili nekorišćenjem stambenog prostora iz stava 1. ovog člana).
Licu iz člana 4. tač. 4. i 5. ovog pravilnika može se ustupiti uz obavezu otkupa stan Zajednice pod jednim od ovih uslova:
1) ako kao nosilac stanarskog prava koristi stan iz stambenog fonda JNA ili Zajednice po strukturi manji od stana koji mu pripada po odredbama člana 21. ovog pravilnika, odnosno po odredbama propisa koji su bili na snazi do stupanja na snagu ovog pravilnika, a odluči se da otkupi stan koji koristi i drugi stan kao razliku između pripadajućeg stana i stana koji koristi ili se odluči da otkupi stan pripadajuće strukture i obaveže se da vrati stan koji koristi;
2) ako kao nosilac stanarskog prava koristi stan u društvenoj svojini koji ne čini nepokretnosti JNA ili Zajednice ili stan u svojini građana po strukturi manji od stana koji mu pripada po odredbama člana 21. ovog pravilnika, odnosno po odredbama propisa koji su bili na snazi do stupanja na snagu ovog pravilnika, a odluči se da otkupi stan kao razliku između pripadajućeg stana i stana koji koristi;
3) ako ima stan u svojini, svojini bračnog druga ili maloletnog člana porodičnog domaćinstva po strukturi manji od stana koji mu pripada po odredbama člana 21. ovog pravilnika, odnosno po odredbama propisa koji su bili na snazi do stupanja na snagu ovog pravilnika, a odluči se da otkupi stan kao razliku između pripadajućeg stana i stana u svojini.

Podnošenje molbe

Član 6.

Molba za ustupanje stana određenog za otkup podnosi se stambenom organu garnizona u mestu u kome podnosilac molbe ima prebivalište, a ako u tom mestu nema garnizona, molba se podnosi stambenom organu najbližeg garnizona.
Molba lica iz člana 4. tač. 1, 2. i 3. za ustupanje stana određenog za otkup u drugom mestu može se podneti za garnizon, odnosno mesto u kome se pribavljaju stanovi za potrebe Zajednice.
Molba iz st. 1. i 2. ovog člana može se podneti stambenom organu samo jednog garnizona.

Član 7.

Molba za ustupanje stana Zajednice određenog za otkup podnosi se na propisanom obrascu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Za tačnost podataka navedenih u molbi odgovara podnosilac molbe.
Uz molbu treba priložiti overenu dokumentaciju kojom se dokazuju činjenice, odnosno podaci navedeni u molbi, s tim što lica iz člana 4. tačka 3. ovog pravilnika treba da prilože još i:
1) potvrdu Zavoda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika o prisilnom napuštanju prebivališta;
2) izjavu datu Zavodu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika da on, kao ni bilo koji član njegovog porodičnog domaćinstva nije u mogućnosti da koristi stan ili stambenu zgradu u napuštenom prebivalištu;
3) uverenje o zajedničkom domaćinstvu izdato od nadležnog organa uprave.
Ako od podnošenja molbe do njenog rešenja, odnosno do useljenja u stan nastupe promene koje utiču na ustupanje stana, strukturu stana ili red prvenstva (brakorazvodna parnica, zasnivanje posebnog domaćinstva dece podnosioca molbe, sticanje drugog stana ili stambene zgrade u svojini podnosioca molbe, njegovog bračnog druga ili maloletnog deteta, po bilo kom osnovu i sl.), uživalac penzije koji je podneo molbu dužan je da odmah, a najkasnije u roku od osam dana od dana nastanka tih promena pismeno obavesti nadležni stambeni organ garnizona.

Član 8.

Po podnesenoj molbi, stambeni organ garnizona ispituje da li su ispunjeni uslovi za dodelu stana predviđeni ovim pravilnikom (činjenice, odnosno podaci o stambenim prilikama podnosioca molbe, mogu se, prema potrebi, proveravati i na licu mesta) i priprema nacrt zaključka, odnosno rešenja koje treba da donese garnizonska stambena komisija.
Kad se utvrdi da lice iz člana 6. stav 2. ovog pravilnika ispunjava uslove za ustupanje stana u drugom mestu, stambeni organ garnizona kome je podneta takva molba dostaviće je nadležnom stambenom organu odmah po završenom postupku.

Član 9.

Garnizonska stambena komisija dužna je da u roku od 30 dana od dana kada je stambeni organ garnizona primio molbu donese zaključak kojim molbu razvrstava u odgovarajuću grupu iz člana 11. ovog pravilnika i utvrđuje vreme od kad se računa da podnosilac molbe ispunjava uslove za ustupanje stana (staž molbe).
Garnizonska stambena komisija rešenjem će odbiti molbu za stan ako se u toku prevedenog postupka utvrdi da podnosilac molbe ne ispunjava uslove za dobijanje stana propisane ovim pravilnikom.
U zaključku, odnosno rešenju daje se uputstvo o pravnom leku.

Podnošenje prigovora

Član 10.

Protiv zaključka, odnosno rešenja iz člana 9. ovog pravilnika može se podneti prigovor u roku od 15 dana od dana njegovog prijema. Prigovor se podnosi Višoj stambenoj komisiji, a predaje se stambenom organu garnizona neposredno ili poštom preporučeno.
Ako garnizonska stambena komisija