Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Pravilnik je ukinut na osnovu Porodičnog zakona ("Sl. glasnik RS", br. 18/05)
-------------------
Na osnovu člana 415. Zakona o braku i porodičnim odnosima ("Službeni glasnik SRS", broj 22/93), Ministar pravde Republike Srbije donosi

PRAVILNIK

O RADU MATIČARA U POSTUPKU ZAKLjUČENjA BRAKA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 31/93)

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se rad matičara u postupku zaključenja braka.

Član 2.

Lica koja nameravaju da zaključe brak prijavljuju matičaru svoju nameru usmeno ili u pismenom obliku.
Prilikom usmene prijave matičar utvrđuje identitet i prebivalište lica koja nameravaju da zaključe brak uvidom u ličnu kartu, a za strance uvidom u stranu putnu ispravu, putnu ispravu za strance ili ličnu kartu za strance.
Po pismeno podnetoj prijavi matičar postupa u skladu sa odredbama zakona kojim je uređen opšti upravni postupak.

Član 3.

Lica koja nameravaju da zaključe brak prilažu uz prijavu izvode iz matične knjige rođenih, a ako je to potrebno, i dokaze o oslobađanju od postojećih bračnih smetnji, odnosno zabrana, kao i dozvolu nadležnog organa za stupanje u brak u zakonom određenim slučajevima.
Ukoliko je lice koje namerava da zaključi brak rođeno u mestu zaključenja braka, ono nije dužno da priloži izvod iz matične knjige rođenih već će matičar izvršiti uvid u matičnu knjigu rođenih i o tome na zapisniku sačini službenu belešku.
Lice koje je ranije bilo u braku podneće dokaz da je brak prestao ili da je oglašen nevažećim ukoliko ova činjenica nije upisana u priloženom izvodu iz matične knjige rođenih, odnosno u matičnoj knjizi rođenih.

Član 4.

Ako su lica koja nameravaju da zaključe brak strani državljani, priložiće i dokaze da po propisima zemlje čiji su državljani nemaju smetnji za zaključenje braka sa određenim licem i da su slobodnog bračnog stanja.
Ako su podnete isprave izdate od inostranih organa, moraju biti u skladu sa zakonom legalizovane, kao i prevedene od ovlašćenog sudskog tumača, ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno.

Član 5.

Matičar će izvršiti uvid u isprave priložene uz prijavu, upoznati lica koja nameravaju da zaključe brak na eventualne nedostatke i naložiti da se ti nedostaci otklone.
O nedostacima isprava matičar će sačiniti službenu belešku.
Ako lica koja su podnela prijavu za zaključenje braka nisu saglasna sa usmenim obrazloženjem iz stava 1. ovog člana, matičar donosi rešenje.

Član 6.

Sa licima koja nameravaju međusobno zaključiti brak matičar, bez prisustva javnosti, obavlja razgovor u kojem ih, u skladu sa zakonom upoznaje sa bračnim smetnjama i zabranama za zaključenje braka i pravnim posledicama za slučaj da se brak zaključi i pored njihovog postojanja.
U razgovoru matičar će preporučiti licima koja nameravaju da zaključe brak da se do dana zaključenja braka uzajamno obaveste o stanju zdravlja, da posete bračno savetovalište i upoznaju se sa stručnim mišljenjem o uslovima za razvoj skladnih bračnih i porodičnih odnosa, kao i da posete zdravstvenu ustanovu radi upoznavanja sa mogućnostima i prednostima planiranja porodice, kao i sa zakonskim mogućnostima da se sporazumeju o njihovim budućim prezimenima.
Kad se brak namerava zaključiti u prisustvu punomoćnika jednog bračnog druga, matičar obavlja razgovor sa budućim bračnim drugom u prisustvu punomoćnika drugog bračnog druga. Punomoćnik mora podneti na uvid rešenje kojim je dozvoljeno zaključenje braka u njihovom prisustvu.

Član 7.

O usmenoj prijavi za zaključenje braka matičar sastavlja zapisnik u skladu sa odredbama zakona kojim je uređen opšti upravni postupak. Pre zaključenja braka matičar će pročitati zapisnik licima koja žele da stupe u brak. U zapisniku će se navesti da je pročitan i da nisu stavljene primedbe, a ako jesu - ukratko će upisati njihov sadržaj.
Zapisnik potpisuju lica koja nameravaju da zaključe brak punim imenom i prezimenom, a potom ga matičar overava potpisom i pečatom.
Ako se nakon sastavljanja zapisnika, brak ne zaključi, isprave se vraćaju podnosiocima, a zapisnik čuva godinu dana u spisima matične arhive.

Član 8.

Matičar u sporazumu sa licima koja nameravaju da zaključe brak i u skladu sa