Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Odlukom Ustavnog suda brojIUo-61/2011 ("Sl. glasnik RS", br. 29 od 29. marta 2013), utvrđuje se da odredbe člana 39. st. 2. i 4. Pravilnika o radu Izborne komisije Visokog saveta sudstva ("Službeni glasnik RS", br. 58/10 i 2/11) nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom i prestaju da važe danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda u "Službenom glasniku Republike Srbije".
-------------------------------------
Na osnovu člana 15. stav 2. i člana 13. alineja 20. Zakona o Visokom savetu sudstva ("Službeni glasnik RS", broj 116/08),
Visoki savet sudstva na sednici održanoj 10. avgusta 2010. godine doneo je

PRAVILNIK

O RADU IZBORNE KOMISIJE VISOKOG SAVETA SUDSTVA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 58 od 20. avgusta 2010, 2/11, 29/13)

I. SASTAV, IMENOVANjE I POLOŽAJ ČLANOVA IZBORNE KOMISIJE

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se sastav, obrazovanje i način rada Izborne komisije Visokog saveta sudstva (u daljem tekstu: Izborna komisija), kao i postupak predlaganja kandidata za izborne članove Visokog saveta sudstva (u daljem tekstu: Savet) iz reda sudija.

Član 2.

Izborna komisija, kao stalno radno telo Saveta, organizuje i sprovodi postupak predlaganja kandidata za izborne članove Saveta iz reda sudija, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom.

Član 3.

Izborna komisija se sastoji od predsednika i četiri člana i njihovih zamenika.
Za predsednika i člana Izborne komisije i njihove zamenike, može biti biran sudija koji obavlja stalnu sudijsku funkciju.
Mandat članovima Izborne komisije traje pet godina, uz mogućnost ponovnog izbora.

Član 4.

Članovi Saveta ne mogu istovremeno biti članovi i zamenici članova Izborne komisije.
Predsednik, članovi Izborne komisije i njihovi zamenici imaju pravo da glasaju za kandidate za izborne članove Saveta iz reda sudija.
Članovi Izborne komisije ne mogu se kandidovati za izborne članove Saveta.

Član 5.

Predsednika Izborne komisije, u slučaju sprečenosti da učestvuje u radu Izborne komisije, zamenjuje član Izborne komisije koga on ovlasti.
Svaki član Izborne komisije ima svog zamenika, koji ima ista prava i odgovornosti kao i član koga zamenjuje.
Člana Izborne komisije, u slučaju sprečenosti da učestvuje u radu Izborne komisije, zamenjuje njegov zamenik.
Pravo glasa u Izbornoj komisiji ima predsednik i član ili, u odsustvu člana, njegov zamenik.

Član 6.

Savet bira predsednika i članove Izborne komisije i njihove zamenike iz reda sudija na stalnoj sudijskoj funkciji.
Savet, pre donošenja odluke o izboru, pribavlja pismenu saglasnost sudije za izbor za predsednika i člana Izborne komisije i njihovih zamenika.

Član 7.

Predsedniku i članovima Izborne komisije i njihovim zamenicima dužnost prestaje na lični zahtev, po isteku perioda na koji su birani, prestankom sudijske funkcije, ako im je konačnom odlukom izrečena disciplinska sankcija ili razrešenjem.
Predsednik i članovi Izborne komisije i njihovi zamenici kojima je istekao mandat, ostaju na dužnosti do imenovanja novih članova.

Član 8.

Predsednik, članovi Izborne komisije i njihovi zamenici udaljuju se sa dužnosti u Izbornoj komisiji ako je doneta odluka o njihovom udaljenju sa sudijske funkcije.
Odluku o udaljenju sa dužnosti predsednika, člana Izborne komisije ili njegovog zamenika donosi Savet.
Odlukom iz stava 2. ovog člana određuje se i član Izborne komisije koji zamenjuje člana Izborne komisije koji je udaljen sa dužnosti.

Član 9.

Predsednik, članovi Izborne komisije i njihovi zamenici ne mogu biti lica koja su međusobno srodnici po pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, u pobočnoj liniji zaključno sa trećim stepenom srodstva, a u tazbinskom srodstvu zaključno sa drugim stepenom srodstva, kao ni bračni drugovi i lica koja su u međusobnom odnosu usvojioca i usvojenika.

Član 10.

Izborna komisija je samostalna i nezavisna u svom radu i radi na osnovu zakona i propisa donetih na osnovu zakona.
Izborna komisija donosi odluke većinom glasova svih članova. Smatraće se da je predlog odluke odbijen ako ne dobije većinu glasova.
Za svoj rad Izborna komisija odgovara Savetu, koji obezbeđuje uslove za njen rad.
Visinu naknade za rad predsednika i članova Izborne komisije i njihovih zamenika utvrđuje Savet.
Svi sudovi su dužni da pružaju pomoć Izbornoj komisiji i da joj dostavljaju podatke potrebne za rad.

Član 11.

Izborna komisija ima okrugli pečat, prečnika 32mm, s malim grbom Republike Srbije u sredini, oko koga je koncentričnim krugovima na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom, ispisan tekst: "Republika Srbija - Izborna komisija Visokog saveta sudstva - Beograd".

Član 12.

Rad Izborne komisije je javan.
Javnost rada Izborne komisije ostvaruje se održavanjem konferencija za medije, izdavanjem saopštenja u sredstvima javnog informisanja i objavljivanjem saopštenja na veb stranici Saveta.
Sudija ima pravo da zatraži informacije o radu Izborne komisije.
O svakoj sednici Izborne komisije vodi se zapisnik, koga potpisuju predsednik i zapisničar.
Izborna komisija podnosi izveštaj o svom radu Savetu, po okončanju izbornog postupka i uvek kada Savet to zatraži.

II. RAZREŠENjE PREDSEDNIKA, ČLANA I ZAMENIKA ČLANA IZBORNE KOMISIJE

Član 13.

Predsednik, član ili zamenik člana Izborne komisije se razrešava dužnosti pre isteka vremena na koje je biran ako dužnost ne vrši u skladu sa Ustavom i zakonom i ako bude osuđen za krivično delo na bezuslovnu kaznu zatvora, odnosno za krivično delo koje ga čini nedostojnim za vršenje dužnosti predsednika, odnosno člana ili zamenika člana Izborne komisije.

Član 14.

Inicijativu za razrešenje dužnosti predsednika, odnosno člana ili zamenika člana Izborne komisije može podneti svaki sudija, član Izborne komisije ili Saveta.

Član 15.

Savet će u roku od sedam dana po prijemu inicijative oceniti verovatnost razloga zbog kojeg se razrešenje traži.
Ako oceni, na osnovu priloženih dokaza, da razlozi za razrešenje nisu učinjeni verovatnim, Savet će pismeno obavestiti podnosioca da inicijativa nije prihvaćena.

Član 16.

Ukoliko prihvati inicijativu, Savet u roku od 15 dana od prijema inicijative donosi odluku o pokretanju postupka razrešenja, o čemu pismeno obaveštava podnosioca inicijative i Izbornu komisiju.
Predsedniku, odnosno članu ili zameniku člana Izborne komisije će se omogućiti da se izjasni o svim navodima od značaja za donošenje odluke o razrešenju, kao i o priloženim dokazima.
Odlukom o pokretanju postupka može se izreći mera udaljenja do okončanja postupka za razrešenje.

Član 17.

Odluku o razrešenju Savet donosi u roku od 30 dana od dana pokretanja postupka.

III. BIRAČKI SPISAK

Član 18.

Izborna komisija vodi birački spisak.
Birački spisak je javna isprava.
Birački spisak je jedinstven i stalan i redovno se ažurira.
Sudija ima pravo uvida u birački spisak i pravo da zahteva njegove ispravke (upis, brisanje, izmenu ili dopunu biračkog spiska).
Predsednik Izborne komisije, na zahtev sudije ili po službenoj dužnosti, donosi rešenje o ispravci biračkog spiska.
Protiv rešenja iz stava 5. ovog člana može se podneti prigovor predsedniku Saveta.

Član 19.

Birački spisak se vodi po sveskama za svaki sud.
Birački spisak čine sudije sa stalnom sudijskom funkcijom i sudije prekršajnih sudova i Višeg prekršajnog suda, izabrane na sudijsku funkciju iz reda sudija za prekršaje.
Sudija se upisuje u birački spisak u sudu u kome vrši sudijsku funkciju.
Birački spisak sadrži: redni broj, lično ime sudije, pol, datum rođenja, sud u kome sudija vrši sudijsku funkciju, prostor za svojeručni potpis sudije i prostor za primedbu.
Ime i prezime sudije-birača koji je pripadnik nacionalne manjine dvojako se upisuje: prvo ćiriličkim pismom prema pravopisu srpskog jezika, a zatim pismom i prema pravopisu jezika pripadnika nacionalne manjine.
Izborna komisija zaključuje birački spisak 15 dana pre dana izbora i u rešenju utvrđuje ukupan broj birača - sudija i za svaki sud pojedinačno.
Izborna komisija overava izvode iz biračkog spiska i dostavlja ih biračkim odborima.

IV. GLASAČKI MATERIJAL

Član 20.

Glasa se na overenim glasačkim listićima.
Glasačke listiće priprema i overava Izborna komisija.

Član 21.

Glasački listić sadrži: naziv liste kandidata po sudovima, ime i prezime kandidata, vrstu odnosno stepen suda u kome vrši sudijsku funkciju i napomenu da se glasanje vrši zaokruživanjem samo jednog kandidata.
Glasački listić za kandidate iz sudova sa teritorije autonomnih pokrajina sadrži ime i prezime kandidata i vrstu odnosno stepen suda sa teritorije autonomnih pokrajina u kome vrši sudijsku funkciju i napomenu da se glasanje vrši zaokruživanjem samo jednog kandidata.
U sudovima u kojima su u službenoj upotrebi jezici nacionalnih manjina, glasački listići se štampaju i na tim jezicima.
Izborna komisija utvrđuje broj glasačkih listića i broj rezervnih glasačkih listića.

V. POSTUPAK IZBORA

Član 22.

Izborna komisija u roku od tri dana od prijema odluke predsednika Saveta o otpočinjanju postupka predlaganja kandidata za izborne članove Saveta iz reda sudija, donosi odluku o izbornim radnjama i rokovima.
Predsednik Izborne komisije je dužan da odluku predsednika Saveta o otpočinjanju postupka predlaganja kandidata za izborne članove Saveta iz reda sudija i odluku o izbornim radnjama i rokovima dostavi predsednicima sudova.

Član 23.

Kandidaciona