Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15. stav 3, člana 18, člana 24. stav 2, člana 25. stav 1, člana 27. stav 7. i člana 45. stav 3. Zakona o putnim ispravama ("Službeni glasnik RS", broj 90/07),
Ministar unutrašnjih poslova donosi

PRAVILNIK

O PUTNIM ISPRAVAMA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 54 od 23. maja 2008, 34/10)

I. UVODNA ODREDBA

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se obrasci putnog lista i vize, način izdavanja pasoša, putnog lista (u daljem tekstu: putne isprave) i vize, način uzimanja biometrijskih podataka i veličina fotografije i vođenje evidencije o putnim ispravama.

II. OBRASCI

Član 2.
Obrazac putnog lista je veličine 351,2x125 mm, savijen je na četiri dela i sadrži osam stranica.
Na obrascu putnog lista dominiraju crveni i plavi tonovi, a natpisi su ispisani crnom bojom.

Član 3.

Pored prostora za upis podataka iz člana 24. Zakona o putnim ispravama (u daljem tekstu: Zakon), putni list sadrži i prostor za upis sledećih podataka:
1) tip;
2) kod;
3) broj putnog lista.
Putni list sadrži i natpis: "Ovaj putni list važi samo za povratak u Republiku Srbiju" i prostor za fotografiju, odštampan belom bojom, dimenzija 35,1x44,2 mm.

Član 4.

Zaštitni elementi u obrascu putnog lista su:guillochetonska podloga,anti-copyelementi, mikrotekst, crteži obrađeni modulacijom linija ili urađeni u ofset štampi i nevidljivi natpisi koji fluoresciraju podUVsvetlom.

Član 5.

Obrazac vize sastoji se iz nalepnice veličine 74x105 mm, koja se izdaje na putnu ispravu, i kontrolnog kupona veličine 74x45 mm.
Na obrascu vize dominiraju svetlo i tamno-braon tonovi, a natpisi su ispisani crnom bojom, osim serijskog broja vize koji je odštampan crvenom bojom i natpisa: "SRB", koji je odštampan zelenom bojom.
Obrazac vize koja se izdaje na brodarsku knjižicu i pomorsku knjižicu, ispred serijskog broja vize sadrži slovo: "B" a obrazac vize koja se izdaje na putnu ispravu službenog osoblja, ispred serijskog broja vize sadrži slovo: "S".
Saglasno članu 14. stav 3. Zakona, obrazac vize koja se izdaje na osnovu međunarodnog sporazuma, ispred serijskog broja vize sadrži slovo: "M".

Član 6.

Obrasci putnog lista i vize izrađuju se prema tehničkoj dokumentaciji koju priprema Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Obrasci putnog lista (Obrazac 1) i vize (Obrazac 2) su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

III. POSTUPAK IZDAVANjA PUTNIH ISPRAVA I VIZE

Član 7.
Zahtev za izdavanje pasoša podnosi se lično nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova prema mestu prebivališta, odnosno boravišta podnosioca zahteva u Republici Srbiji.
Zahtev za izdavanje pasoša može se podneti i preko nadležnog diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije, koje će ga bez odlaganja proslediti Policijskoj upravi za grad Beograd Ministarstva unutrašnjih poslova, radi rešavanja.
Zahtev za izdavanje putnog lista podnosi se diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Republike Srbije na čijem se području zatekao državljanin Republike Srbije koji je u inostranstvu ostao bez putne isprave.

Član 8.

Putna isprava izdaje se na lični zahtev i sadrži lične podatke koji se u nju upisuju, u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom.
Uz zahtev za izdavanje putne isprave stavlja se na uvid lična karta ili druga isprava iz koje se može utvrditi identitet podnosioca, uverenje o državljanstvu - samo kod prvog izdavanja pasoša po odredbama ovog zakona, kao i druge javne isprave kojima se dokazuju podaci iz zahteva.
Uz zahtev se može priložiti i fotografija.
Uz zahtev se, prilikom izdavanja pasoša, prilaže pasoš čiji je rok važenja istekao ili koji ne može služiti svojoj nameni. Priloženi pasoš se poništava.
Uz zahtev se prilaže i dokaz o uplaćenoj naknadi troškova izdavanja putne isprave.

Član 9.

Kad se podnosi zahtev za izdavanje nove putne isprave iz razloga navedenog u članu 33. stav 1. tačka 4) Zakona, smatra se da fotografija na putnoj ispravi više ne odgovara izgledu njenog imaoca ako je lik imaoca putne isprave bitno promenjen kao posledica prirodnih promena ili promena usled fizičkih uticaja (hirurške intervencije, povrede i dr.).

Član 10.

Prilikom prijema zahteva za izdavanje putne isprave službeno lice utvrđuje identitet podnosioca zahteva, kao i da li zahtev sadrži propisane podatke, da li je zahtev potpisan i da li su uz zahtev stavljeni na uvid i priloženi propisani dokumenti i dokazi.
Ako se proverom ustanovi da je podnesen zahtev nepotpun, odnosno da podnosilac zahteva nije priložio potrebna dokumenta i dokaze, zbog čega se po takvom zahtevu ne može postupati, službeno lice će podnosiocu zahteva ukazati na nedostatke u zahtevu, ostavljajući mu primeren rok da ih otkloni.
Ako podnosilac zahteva u određenom roku ne otkloni nedostatke, smatraće se da je odustao od zahteva, o čemu se donosi zaključak i obaveštava podnosilac zahteva.

Član 11.

Kad službeno lice koje primi zahtev utvrdi da je zahtev za izdavanje putne isprave uredan i da se po njemu može postupati, na pogodnom mestu na zahtevu stavlja zabelešku i svojim potpisom potvrđuje da je zahtev podnesen u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom.

Član 12.

Prilikom prijema zahteva za izdavanje putne isprave, podnosiocu zahteva se izdaje potvrda.
Potvrda iz stava 1. ovog člana izdaje se na obrascu veličine 21x15 cm, izrađenom od hartije bele boje, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Obrazac 3).

Član 13.

Službeno lice koje rešava o zahtevu vrši proveru kroz evidenciju o putnim ispravama, utvrđuje identitet, državljanstvo, kao i provere drugih podataka značajnih za odlučivanje.
Izvršene provere i radnje službeno lice potvrđuje svojim potpisom na zahtevu za izdavanje putne isprave.

Član 14.

Putnu ispravu preuzima lično podnosilac zahteva,