Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 35. stav 2. Zakona o komunalnoj policiji ("Službeni glasnik RS", broj 51/09),
Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, po pribavljenom mišljenju ministra unutrašnjih poslova, donosi

PRAVILNIK

O PROGRAMU, VREMENU I NAČINU STRUČNOG OSPOSOBLjAVANjA I USAVRŠAVANjA, SADRŽAJU I NAČINU POLAGANjA ISPITA I PROVERE STRUČNE OSPOSOBLjENOSTI, EVIDENCIJI I UVERENjIMA O POLOŽENIM ISPITIMA I UTVRĐENOJ OSPOSOBLjENOSTI KOMUNALNIH POLICAJACA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 106 od 17. decembra 2009, 58/10, 73/10)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuje se program, vreme i način stručnog osposobljavanja, polaganja ispita i provere stručne osposobljenosti komunalnih policajaca, program i način stručnog usavršavanja za izvršavanje zadataka komunalnih policajaca, postupak prijavljivanja za stručno osposobljavanje i polaganje ispita i postupak upućivanja na proveru stručne osposobljenosti, sastav, obrazovanje i način rada Ispitne komisije za polaganje ispita i proveru stručne osposobljenosti, vođenje evidencije i izdavanje uverenja o položenim ispitima i utvrđenoj osposobljenosti i plaćanje troškova stručnog osposobljavanja, usavršavanja, ispita i provere osposobljenosti.

Član 2.

Stručno osposobljavanje i ispit za obavljanje poslova i primenu ovlašćenja komunalnog policajca (u daljem tekstu: ispit) po ovom pravilniku predstavljaju osnovno stručno osposobljavanje i uslov za samostalno obavljanje poslova komunalnih policajaca.
Stručno usavršavanje po ovom pravilniku predstavlja povremeno usavršavanje znanja i veština komunalnih policajaca, radi održavanja i unapređivanja njihove stručnosti.
Provera stručne osposobljenosti po ovom pravilniku predstavlja redovno i vanredno utvrđivanje da li stručna osposobljenost komunalnog policajca i dalje odgovara najmanje osnovnoj stručnoj osposobljenosti koja je uslov za samostalno obavljanje poslova komunalnih policajaca.
Kroz stručno osposobljavanje kandidati za komunalne policajce se pripremaju i osposobljavaju za izvršavanje zadataka komunalne policije sticanjem osnovnih znanja i veština.
Kroz stručno usavršavanje komunalni policajci povremeno unapređuju stečena znanja i veštine u skladu sa novim sadržajima iz oblasti koje spadaju u delokrug komunalne policije.
Kroz provere stručne osposobljenosti komunalnog policajca se po ovom pravilniku proverava da li njegova stručna osposobljenost i dalje odgovara najmanje osnovnom stručnom osposobljavanju komunalnih policajaca.

II. STRUČNO OSPOSOBLjAVANjE

Član 3.

Pre nego što pristupi polaganju ispita, kandidat za komunalnog policajca mora da obavi stručno osposobljavanje, osim kandidata za načelnika komunalne policije koji neće neposredno obavljati poslove komunalnog policajca.
Program stručnog osposobljavanja odštampan je uz ovaj pravilnik i predstavlja njegov sastavni deo (Prilog 1).
Za organizaciju i sprovođenje stručno-teorijskog dela programa stručnog osposobljavanja koji se odnosi na neophodna znanja komunalnih policajaca nadležno je ministarstvo u čijem delokrugu su poslovi lokalne samouprave (u daljem tekstu: organizator).
Za organizaciju i sprovođenje praktičnog dela programa stručnog osposobljavanja koji se odnosi na neophodne veštine komunalnih policajaca nadležan je organizator, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: organizator prakse).

Član 4.

Program stručnog osposobljavanja obuhvata 400 časova osposobljavanja, od čega 200 časova za sticanje znanja komunalnih policajaca (stručno-teorijski deo), a 200 časova za ovladavanje veštinama komunalnih policajaca (praktični deo).
Stručno osposobljavanje radi sticanja znanja organizuje se i sprovodi u učionici ili drugoj pogodnoj prostoriji, a radi ovladavanja veštinama - u sportskoj dvorani, fiskulturnoj sali ili sličnoj namenskoj prostoriji i na poligonu i terenu.

Član 5.

Ministar nadležan za lokalnu samoupravu (u daljem tekstu: ministar) utvrđuje listu nastavnika i drugih lica zaduženih za organizaciju i sprovođenje stručno-teorijskog dela stručnog osposobljavanja, a na predlog ministra nadležnog za unutrašnje poslove - listu instruktora i drugih lica zaduženih za sprovođenje praktičnog dela stručnog osposobljavanja.
Nastavnik, odnosno instruktor iz stava 1. ovog člana mora da ima najmanje visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije - master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, kao i najmanje pet godina radnog iskustva iz stručnih oblasti utvrđenih programom stručnog osposobljavanja.

Član 6.

Organizator objavljuje termine stručnog osposobljavanja na svojoj njeb-site stranici najkasnije 60 dana pre dana određenog za za početak stručnog osposobljavanja.
Prijavu kandidata za stručno osposobljavanje odgovorno lice gradske uprave u kojoj je kandidat zaposlen podnosi organizatoru najkasnije 30 dana pre dana određenog za početak stručnog osposobljavanja. Organizator obezbeđuje mogućnost prijema prijave na stručno osposobljavanje elektronskom poštom, sa službenog naziva gradske uprave na elektronski naziv organizatora.
Organizator raspoređuje kandidata na stručno osposobljavanje i obaveštava ga o danu, času i mestu stručnog osposobljavanja.

III. ISPIT

Član 7.

Stručna osposobljenost kandidata za komunalnog policajca proverava se na ispitu.
Ispit se sastoji od pismenog i praktičnog dela. Uspešno obavljen pismeni deo ispita je uslov da se pristupi polaganju praktičnog dela ispita.
Stručna osposobljenost kandidata za načelnika komunalne policije koji neće neposredno obavljati poslove komunalnog policajca proverava se na ispitu koji se sastoji samo od pismenog dela ispita.
Ispit obuhvata sadržaj programa stručnog osposobljavanja iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika.
Organizator na svojoj njeb-site stranici objavljuje potpuniji pregled osnovne i dopunske literature i drugih izvora potrebnih za pripremu i polaganje ispita.

Član 8.

Za sprovođenje ispita po ovom pravilniku nadležna je tročlana ispitna komisija (u daljem tekstu: komisija).
Ministar, po pribavljenom mišljenju ministra nadležnog za unutrašnje poslove, utvrđuje listu kojom imenuje predsednike, članove i zapisničare komisija.
Predsednici, članovi komisija i zapisničari imenovani su na listi za period od četiri godine i mogu ponovo biti imenovani.
Organizator za svaki ispit posebno obrazuje komisiju koju sačinjavaju predsednik, dva člana i određuje zapisničara.
Predsednik i članovi komisije moraju imati najmanje visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije - master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, kao i najmanje pet godina radnog iskustva. Predsednik i članovi komisije moraju biti stručnjaci za pitanja, odnosno oblasti utvrđene programom stručnog osposobljavanja iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika.

Član 9.

Prijavu kandidata za polaganje ispita odgovorno lice gradske uprave u kojoj je kandidat zaposlen podnosi organizatoru. Organizator obezbeđuje mogućnost prijema prijave ispita elektronskom poštom, sa službenog naziva gradske uprave na elektronski naziv organizatora.
Odgovorno lice gradske uprave uz prijavu za polaganje ispita dostavlja dokaz o obavljenom stručnom osposobljavanju kandidata i dokaz o izvršenoj uplati za polaganje ispita.
Organizator kandidatu šalje obaveštenje o danu, času i mestu održavanja ispita 15 dana pre dana određenog za pismeni deo ispita.

Član 10.

Pismeni deo ispita obavlja se na osnovu testa i posebnog zadatka iz oblasti utvrđenih programom stručnog osposobljavanja iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika.
Pitanja za pismeni deo ispita utvrđuje predsednik komisije.

Član 11.

Pismeni deo ispita može da traje najviše 120 minuta. O toku pismenog dela ispita vodi se zapisnik.
Komisija ocenjuje pismeni zadatak najkasnije sedam dana po sprovedenom pismenom delu ispita.
Za pismeni deo ispita kandidat može dobiti najviše 100 bodova.
Uspeh na pismenom delu ispita ocenjuje se ocenom "uspešno" ili "neuspešno". Pismeni deo ispita položio je kandidat koji je ocenjen ocenom "uspešno".
Pismeni deo ispita ocenjuje se ocenom "uspešno" ako kandidat postigne najmanje 60% mogućih bodova.
Nakon ocene pismenog dela zadatka od strane komisije organizator šalje kandidatu pismeno obaveštenje o uspehu na pismenom delu ispita. U slučaju da kandidat nije položio pismeni deo ispita organizator ga obaveštava o mogućnosti ponovnog polaganja pismenog dela ispita.

Član 12.

Kandidat koji ne položi pismeni deo ispita ima pravo ponovnog polaganja.
Kandidat se može prijaviti za ponovno polaganje ispita u skladu sa članom 9. stav 1. ovog pravilnika.

Član 13.

Za vreme polaganja pismenog dela ispita kandidati se moraju pridržavati reda na ispitu koji utvrđuje organizator i s njim upoznaje kandidate pre polaganja ispita.
U svakoj prostoriji u kojoj se obavlja pismeni deo ispita za poštovanje ispitnog reda odgovorna su dva kontrolora koje određuje organizator. Pre početka pismenog dela ispita kontrolor na osnovu lične karte ili druge javne isprave s fotografijom utvrđuje identitet kandidata.
Kandidat može da napusti prostoriju u kojoj se obavlja ispit samo po odobrenju kontrolora, i to najviše pet minuta.
Smatra se da kandidat koji postupi protivno odredbama ovog člana nije uspešno položio ispit.

Član 14.

Praktični deo ispita kandidat polaže u roku od 14 dana od uspešno položenog pismenog dela ispita.
Praktični deo ispita može da traje najviše 30 minuta.
: