Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu ("Službeni glasnik RS", broj 101/05),
Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike donosi

PRAVILNIK

O PROGRAMU, NAČINU I VISINI TROŠKOVA POLAGANjA STRUČNOG ISPITA ZA OBAVLjANjE POSLOVA BEZBEDNOSTI I ZDRAVLjA NA RADU I POSLOVA ODGOVORNOG LICA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 29 od 7. aprila 2006, 62/07, 91/12, 19/13)

Osnovne odredbe

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se program, način i visina troškova polaganja stručnog ispita za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu i poslova odgovornog lica (u daljem tekstu: stručni ispit).
Stručni ispit polažu lica koja se osposobljavaju za praktično obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu (u daljem tekstu: stručno lice), kao i lica koja se osposobljavaju za praktično obavljanje poslova pregleda i ispitivanja opreme za rad i poslova ispitivanja uslova radne okoline (u daljem tekstu: odgovorno lice).

Član 2.

Stručni ispit polaže se u ministarstvu nadležnom za poslove rada (u daljem tekstu: ministarstvo).

Član 3.

Stručni ispit sastoji se od opšteg i posebnog dela, a polaže se usmeno i pismeno.

Član 4.

Troškove polaganja stručnog ispita snosi poslodavac, odnosno stručno ili odgovorno lice koje se prijavi za polaganje stručnog ispita.

Program stručnog ispita

Član 5.

Stručni ispit polaže se po Programu za polaganje stručnog ispita - o praktičnoj osposobljenosti lica za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu i poslova pregleda i ispitivanja opreme za rad i ispitivanja uslova radne okoline (u daljem tekstu: Program).
Program se sastoji od opšteg i posebnog dela.
Program je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6.

Opšti deo Programa sadrži poznavanje:
1) međunarodnih pravnih izvora u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i sistema bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji;
2) prava, obaveza i odgovornosti poslodavaca i zaposlenih prema propisima u oblasti rada, zdravstvene zaštite i socijalnog osiguranja (radni odnosi, zdravstvena zaštita, zdravstveno osiguranje i penzijsko i invalidsko osiguranje).
Opšti deo Programa obezbeđuje da se stručno, odnosno odgovorno lice osposobi za poznavanje i praktičnu primenu propisa kojima su utvrđena prava, obaveze i odgovornosti poslodavaca i zaposlenih u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Član 7.

Posebni deo Programa sadrži poznavanje:
1) načina i postupka procene rizika na radnom mestu i u radnoj okolini;
2) opštih i posebnih mera bezbednosti i zdravlja na radu;
3) metodoloških postupaka pregleda i ispitivanja opreme za rad, odnosno opreme koja podleže preventivnim i periodičnim pregledima i ispitivanjima u skladu sa propisima u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu;
4) metodoloških postupaka ispitivanja uslova radne okoline, odnosno hemijskih, bioloških i fizičkih štetnosti (osim jonizujućih zračenja), mikroklime i osvetljenosti.
Posebni deo Programa obezbeđuje da se stručno, odnosno odgovorno lice, saglasno poslovima koje obavlja i licenci koja mu se izdaje, osposobi za primenu specifičnih mera i postupaka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu koji se mogu primeniti ili koji se obavezno primenjuju kod poslodavca kod koga obavlja poslove.

Način polaganja stručnog ispita

Član 8.

Stručni ispit polaže se pred Komisijom za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu i poslova odgovornog lica (u daljem tekstu: Komisija), koju rešenjem obrazuje ministar nadležan za poslove rada (u daljem tekstu: ministar).

Član 9.

Komisija ima predsednika i četiri člana.
Predsednik i članovi Komisije imaju zamenike.
Predsednik i članovi Komisije jesu ispitivači za određene oblasti.
Za pojedine oblasti, u slučaju potrebe, mogu se imenovati ispitivači iz reda istaknutih stručnjaka za pojedine oblasti iz posebnog dela Programa, koji ulaze u sastav Komisije.
Rešenjem o obrazovanju Komisije utvrđuje se njen sastav i određuju predsednik, zamenik predsednika, članovi, njihovi zamenici i ispitivači za pojedine oblasti, kao i sekretar i njegov zamenik koji obavljaju administrativne poslove.
Izuzetno, u slučaju potrebe da se obezbedi blagovremeno polaganje stručnog ispita za sva prijavljena lica, na predlog direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, može se obrazovati više komisija.

Član 10.

Komisijom rukovodi predsednik Komisije, a za vreme njegovog odsustva ili sprečenosti zamenik predsednika Komisije.
Ispitivači moraju imati visoku školsku spremu.

Član 11.

Prijava za polaganje stručnog ispita (u daljem tekstu: prijava) podnosi se ministarstvu - Upravi za bezbednost i zdravlje na radu na odgovarajućem obrascu - obrasci 1a, 1b i 1v koji su odštampani uz ovaj pravilnik i koji čine njegov sastavni deo.
Prijavu podnosi poslodavac u roku od godinu dana od dana određivanja lica za obavljanje poslova stručnog lica, a može je podneti i lice koje želi da se osposobi za obavljanje poslova stručnog lica.
Poslodavac podnosi prijavu za odgovorno lice kada je to lice zaposleno kod poslodavca, a može je podneti i lice koje želi da se osposobi za obavljanje poslova odgovornog lica.
Lice koje je prijavljeno za polaganje stručnog ispita jeste kandidat za polaganje stručnog ispita (u daljem tekstu: kandidat).
Uz prijavu se prilaže:
1) diploma o stepenu i vrsti obrazovanja (overen prepis ili kopija diplome);
2) fotokopija lične karte kandidata;
3) dokaz o uplati troškova polaganja stručnog ispita.
Kandidat, u jednom ispitnom roku, može da se prijavi za polaganje stručnog ispita za stručno lice ili za odgovorno lice, odnosno za jednu vrstu stručne osposobljenosti odgovornog lica.
Kandidat koji je položio stručni ispit za jednu vrstu stručne osposobljenosti može da podnese prijavu za polaganje stručnog ispita za drugu vrstu stručne osposobljenosti. Taj kandidat polaže stručni ispit samo u delu Programa koji se razlikuje od dela Programa po kome je položio stručni ispit.

Član 12.

Komisija utvrđuje rok u kome kandidat pristupa polaganju stručnog ispita, koji ne može biti duži od tri meseca od dana prijema prijave.

Član 13.

O datumu, vremenu i mestu polaganja stručnog ispita Komisija je dužna da podnosiocu prijave dostavi pismeno obaveštenje, najkasnije 15 dana pre dana određenog za polaganje stručnog ispita.

Član 14.

Ako kandidat ne pristupi polaganju stručnog ispita ili ako pre polaganja stručnog ispita izjavi da odustaje od polaganja stručnog ispita, smatraće se da je odustao od prijave za polaganje stručnog ispita.
Komisija, na pismeni zahtev kandidata, uz koji podnese odgovarajuće dokaze - odmah ili najkasnije u roku od sedam dana, može odložiti polaganje stručnog ispita ako je kandidat iz opravdanih razloga (zbog