Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 7. stav 1. Uredbe o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima ("Službeni glasnik RS", broj 14/09),
Ministar rada i socijalne politike donosi

PRAVILNIK

O PROGRAMU, NAČINU I VISINI TROŠKOVA PRIPREME I POLAGANjA STRUČNOG ISPITA ZA OBAVLjANjE POSLOVA KOORDINATORA ZA IZRADU PROJEKTA I STRUČNOG ISPITA ZA OBAVLjANjE POSLOVA KOORDINATORA ZA IZVOĐENjE RADOVA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 72 od 8. oktobra 2010, 91/12, 19/13)

I. Osnovna odredba

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se program, način i visina troškova pripreme i polaganja stručnog ispita za obavljanje poslova koordinatora za izradu projekta i stručnog ispita za obavljanje poslova koordinatora za izvođenje radova (u daljem tekstu: stručni ispit).
Stručni ispit polažu lica koja će obavljati poslove koordinatora za izradu projekta ili poslove koordinatora za izvođenje radova.

II. Program pripreme za polaganje stručnih ispita

Član 2.

Program pripreme za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova koordinatora za izradu projekta i stručnog ispita za obavljanje poslova koordinatora za izvođenje radova (u daljem tekstu: Program) sadrži sledeće:
1) zajedničke oblasti, i to:
(1) prava, obaveze i odgovornosti poslodavca i zaposlenih u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu,
(2) minimalni zahtevi koje su investitor, odnosno zastupnik investitora za realizaciju projekta, koordinator za izradu projekta, koordinator za izvođenje radova, poslodavac i druga lica dužni da ispune u obezbeđivanju primene preventivnih mera na privremenim ili pokretnim gradilištima,
(3) način i postupak procene rizika na radnom mestu i u radnoj okolini,
(4) preventivne mere za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu,
(5) posebne mere i normative zaštite na radu na gradilištima;
2) posebne oblasti, i to:
(1) za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova koordinatora za izradu projekta:
- izrada Plana preventivnih mera,
(2) za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova koordinatora za izvođenje radova:
- preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu, i to: pri korišćenju opreme za rad; od opasnog dejstva električne struje u objektima namenjenim za rad, radnim prostorijama i na radilištima; pri korišćenju sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu; pri izlaganju azbestu i hemijskim materijama; pri ručnom prenošenju tereta;
- planiranje i izgradnja objekata.
Program je odštampan uz ovaj pravilnik (Prilog 1) i čini njegov sastavni deo.

III. Priprema za polaganje stručnog ispita

Član 3.

Priprema za polaganje stručnog ispita vrši se po Programu i obavljaju je predavači i njihovi zamenici (u daljem tekstu: predavači) u trajanju od 40 školskih časova.
Predavači koji obavljaju pripremu za oblast iz člana 2. stav 1. tačka 1) podtač. (1) - (3) ovog pravilnika, moraju da imaju najmanje završene studije drugog stepena (diplomske akademske, specijalističke akademske ili specijalističke strukovne studije) u oblasti prava, odnosno osnovne studije u trajanju od najmanje četiri godine u oblasti prava i pet godina radnog iskustva u struci.
Predavači koji obavljaju pripremu za oblasti iz člana 2. stav 1. tačka 1) podtač. (4) i (5) i tačka 2) podtačka (2) ovog pravilnika, moraju da imaju najmanje završene studije drugog stepena (diplomske akademske, specijalističke akademske ili specijalističke strukovne studije), u oblasti: arhitekture, građevinskog inženjerstva, elektrotehničkog i računarskog inženjerstva, mašinskog inženjerstva ili saobraćajnog inženjerstva, odnosno osnovne studije u trajanju od najmanje četiri godine u odgovarajućoj oblasti tehničkih nauka i pet godina radnog iskustva u struci, a predavači za oblast iz člana 2. stav 1. tačka 2) podtačka (1), pored uslova u pogledu nivoa i vrste stečenog obrazovanja i licencu za odgovornog projektanta u skladu sa propisima o planiranju i izgradnji.
Predavači se određuju iz reda istaknutih stručnjaka za pojedine oblasti iz Programa.

Član 4.

Lice koje je položilo stručni ispit za obavljanje poslova koordinatora za izradu projekta, ukoliko želi da polaže stručni ispit za obavljanje poslova koordinatora za izvođenje radova, dužno je da prisustvuje svim časovima koji su obuhvaćeni pripremom za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova koordinatora za izvođenje radova, a koji se odnose na oblast iz člana 2. stav 1. tačka 2) podtačka (2) ovog pravilnika.
Lice koje je položilo stručni ispit za obavljanje poslova koordinatora za izvođenje radova, ukoliko želi da polaže stručni ispit za obavljanje poslova koordinatora za izradu projekta, dužno je da prisustvuje svim časovima koji su obuhvaćeni pripremom za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova koordinatora za izradu projekta, a koji se odnose na oblast iz člana 2. stav 1. tačka 2) podtačka (1) ovog pravilnika.

Član 5.

Prijava za pripremu za polaganje stručnog ispita podnosi se Upravi za bezbednost i zdravlje na radu na odgovarajućem obrascu (Prilog 2 i 3), koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.
Prijava za pripremu za polaganje stručnog ispita obuhvata i prvo polaganje odgovarajućeg stručnog ispita, odnosno smatra se i prijavom za prvo polaganje odgovarajućeg stručnog ispita.
Prijavu za pripremu za polaganje stručnog ispita može da podnese lice koje ispunjava odgovarajuće uslove iz člana 5. ili člana 6. Uredbe o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima.

Član 6.

Lice koje je podnelo prijavu za pripremu za polaganje stručnog ispita jeste kandidat.
Kandidat uz prijavu prilaže:
1) diplomu o nivou i vrsti obrazovanja (overen prepis ili overena fotokopija diplome);
2) fotokopiju lične karte;
3) dokaz o uplati troškova za pripremu za polaganje stručnog ispita.
Pored dokaza iz stava 2. ovog člana uz prijavu za pripremu za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova koordinatora za izradu projekta kandidat prilaže licencu za odgovornog projektanta u skladu sa propisima o planiranju i izgradnji (overen prepis ili overena fotokopija licence), a uz prijavu za pripremu za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova koordinatora za izvođenje radova kandidat prilaže dokaz o najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima izgradnje objekta ili poslovima bezbednosti i zdravlja na radu kod izvođača radova.

Član 7.

Uprava za bezbednost i zdravlje na radu dužna je da pismenim putem obavesti kandidata o datumu, vremenu i mestu održavanja pripreme za polaganje ili polaganja stručnog ispita, najkasnije 15 dana pre datuma određenog za održavanje pripreme za polaganje, odnosno za polaganje stručnog ispita.

Član 8.

Pre početka pripreme za polaganje i polaganja stručnog ispita utvrđuje se identitet kandidata uvidom u ličnu kartu ili drugu ličnu ispravu.
Za vreme pripreme za polaganje i polaganja stručnog ispita kandidati postupaju uzimajući u obzir pravila iz Kodeksa poslovne etike ("Službeni glasnik RS", broj 1/06), a predavači postupaju uzimajući u obzir pravila iz Kodeksa ponašanja državnih službenika ("Službeni glasnik RS", broj 29/08).

Član 9.

Kandidat je dužan da prisustvuje pripremi za polaganje stručnog ispita u trajanju od najmanje 80% od ukupnog broja časova utvrđenog u članu 3. stav 1. ovog pravilnika.
Ako kandidat ne pristupi pripremi za polaganje stručnog ispita ili ako nije bio prisutan na dovoljnom broju časova utvrđenom u stavu 1. ovog člana i članu 4. ovog pravilnika, smatraće se da nije obavio pripremu za polaganje stručnog ispita i ne može pristupiti polaganju stručnog ispita.
Na pismeni zahtev kandidata, uz koji podnosi odgovarajuće dokaze, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu može odložiti pripremu za polaganje stručnog ispita ako je kandidat iz opravdanih razloga sprečen da pristupi pripremi za polaganje stručnog ispita.
Opravdanim razlogom zbog kojeg kandidat nije pristupio pripremi za polaganje stručnog ispita smatra se nesreća, smrt u porodici, povreda ili bolest kandidata ili člana njegove uže porodice, kao i odsustvo koje je posledica elementarnih nepogoda i drugih nepredvidivih slučajeva.

IV. Polaganje stručnog ispita

Član 10.

Stručni ispit polaže se pred Komisijom za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova koordinatora za izradu