Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 175. stav 3, člana 179. stav 3, člana 180. stav 1. i člana 237. tačka 3) Zakona o vazdušnom saobraćaju ("Službeni glasnik RS", broj 73/10),
Upravni odbor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije donosi

PRAVILNIK

O POTVRDAMA O OBUČENOSTI VAZDUHOPLOVNOG METEOROLOŠKOG OSOBLjA I CENTRIMA ZA OBUKU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 32 od 13. maja 2011, 24/13)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se: stručna obuka vazduhoplovnog meteorološkog osoblja, kao jedne od kategorija tehničkog osoblja pružalaca usluga u vazdušnoj plovidbi; uslovi za izdavanje, produženje važenja i obnovu potvrde o obučenosti; uslovi za upis u potvrdu o obučenosti odgovarajućeg stepena obučenosti ili ovlašćenja; sadržina obrasca potvrde o obučenosti; poslovi koje vazduhoplovno meteorološko osoblje može da obavlja na osnovu potvrde o obučenosti, kao i uslovi koje mora da ispuni centar za obuku vazduhoplovnog meteorološkog osoblja.
Vazduhoplovno meteorološko osoblje, u smislu ovog pravilnika, obuhvata vazduhoplovne meteorološke tehničare (aerodromske meteorološke tehničare, oblasne meteorološke tehničare i vazduhoplovne meteorološke tehničare - instruktore) i vazduhoplovne prognostičare (aerodromske prognostičare, oblasne prognostičare i vazduhoplovne prognostičare - instruktore).

Značenje izraza

Član 2.

Pojedini izrazi i skraćenice koji se koriste u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:
1) potvrda o obučenosti (Certificate of Sompetence) je isprava kojom se potvrđuje da je njen imalac osposobljen da obavlja stručne poslove u skladu sa stepenom obučenosti ili ovlašćenjem upisanim u potvrdu;
2) stepen obučenosti (Competence level) je sastavni deo potvrde o obučenosti kojim se utvrđuje nivo obučenosti imaoca potvrde i kojim su određeni poslovi koje on može obavljati na osnovu potvrde;
3) kandidat (Candidate) je lice koje pohađa stručnu obuku;
4) ovlašćenje instruktora (Instructor Rating) je sastavni deo potvrde o obučenosti kojim se potvrđuje da je imalac ovlašćenja osposobljen da vrši praktičnu obuku, sprovodi praktične ispite kandidata, kao i da vrši proveru stručne obučenosti;
5) meteorološka informacija (Meteorological information) podrazumeva meteorološki izveštaj, analizu, prognozu i svaki drugi iskaz koji se odnosi na postojeće ili očekivane meteorološke uslove;
6) meteorološki izveštaj (Meteorological report) je informacija o osmotrenim meteorološkim uslovima koji se odnose na određeno vreme i lokaciju;
7) brifing (Briefing) je usmeni komentar o postojećim i/ili očekivanim meteorološkim uslovima;
8) VOLMET je meteorološka informacija za vazduhoplove u letu (govorna ili data link);
9) ATS (Air Traffic Services) označava usluge u vazdušnom saobraćaju;
10) AIS (Aeronautical Information Services) označava usluge vazduhoplovnog informisanja;
11) ICAO (International Civil Aviation Organisation) označava Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovstva;
12) CNS (Communication, navigation and surveillance) označava usluge komunikacije, navigacije i nadzora;
13) RHMZ Srbije (Republic Hydrometeorological Service of Serbia) označava Republički hidrometeorološki zavod Srbije;
14) VFR (Visual flight rules) je letenje po pravilima za vizuelno letenje, u vizuelnim meteorološkim uslovima.

II. POJAM I VRSTE STRUČNE OBUKE

Član 3.

Stručna obuka vazduhoplovnog meteorološkog osoblja je obuka za sticanje znanja i sposobnosti neophodnih za pružanje meteoroloških usluga u vazdušnom saobraćaju i može da bude:
1) početna obuka - teorijska i praktična obuka za sticanje potvrde o obučenosti vazduhoplovnog meteorološkog tehničara sa upisanim stepenom obučenosti aerodromskog meteorološkog tehničara, odnosno radi sticanja potvrde o obučenosti vazduhoplovnog prognostičara sa upisanim stepenom obučenosti aerodromskog prognostičara;
2) dodatna obuka - obuka radi sticanja stepena obučenosti oblasnog meteorološkog tehničara, odnosno stepena obučenosti oblasnog prognostičara;
3) posebna obuka - obuka radi sticanja ovlašćenja vazduhoplovnog meteorološkog tehničara - instruktora, odnosno ovlašćenja vazduhoplovnog prognostičara - instruktora.

III. STRUČNA OBUKA VAZDUHOPLOVNOG METEOROLOŠKOG TEHNIČARA

1. Početna obuka

Aerodromski meteorološki tehničar

Član 4.

Aerodromski meteorološki tehničar kontinuirano prati meteorološke uslove na aerodromu, vrši vazduhoplovna osmatranja, izrađuje meteorološke izveštaje o vazduhoplovnim osmatranjima, dostavlja meteorološke informacije korisnicima na aerodromu, šalje meteorološke izveštaje u razmenu, izdaje dokumentaciju za let i vrši brifing koji se odnosi na tehničku interpretaciju dokumentacije za let.
Početnoj obuci za aerodromskog meteorološkog tehničara može da pristupi lice koje ima četvrti stepen srednje stručne spreme i zvanje meteorološki tehničar.
Početna obuka za aerodromskog meteorološkog tehničara sastoji se od teorijskog i praktičnog dela.

Član 5.

Teorijski deo početne obuke za aerodromskog meteorološkog tehničara obuhvata sledeće predmete:
1) Vazduhoplovna merenja i osmatranja;
2) Opasne meteorološke pojave koje utiču na bezbednost letenja;
3) ICAO definicije i pojmovi;
4) Meteorološke usluge za međunarodni vazdušni saobraćaj;
5) Izveštavanje, kodiranje i diseminacija meteoroloških informacija;
6) Usluge u vazdušnom saobraćaju (ATS);
7) Aerodromi - osnovna znanja;
8) Vazduhoplovi - osnovna znanja;
9) Meteorološki aspekti planiranja letenja;
10) Vazduhoplovne telekomunikacije;
11) Međunarodni standardi, preporučena praksa i domaći vazyduhoplovni propisi;
12) Engleski jezik (odgovarajući nivo prema programu centra za obuku).
Praktični deo početne obuke sprovodi se na radnom mestu u operativnoj radnoj jedinici pod nadzorom instruktora i podrazumeva sticanje odgovarajuće osposobljenosti za rad:
1) na merenjima i osmatranjima na vazduhoplovnoj meteorološkoj stanici;
2) sa vazduhoplovnim meteorološkim informacijama.
Po završenoj početnoj obuci za aerodromskog meteorološkog tehničara kandidat polaže teorijske ispite iz predmeta koji su navedeni u stavu 1. ovog člana.
Posle uspešno položenih teorijskih ispita, kandidat polaže praktični ispit.

2. Dodatna obuka

Oblasni meteorološki tehničar

Član 6.

Oblasni meteorološki tehničar prikuplja i dostavlja informacije korisnicima na aerodromu, šalje informacije u razmenu, nadzire razmenu informacija, snima i nadzire sadržaj radio-emisije VOLMET i obavlja poslove podrške pri izradi vazduhoplovnih prognoza i upozorenja.
Dodatnoj obuci za sticanje stepena obučenosti oblasnog meteorološkog tehničara može da pristupi kandidat koji poseduje stepen obučenosti aerodromskog meteorološkog tehničara.

Član 7.

Dodatna obuka za sticanje stepena obučenosti oblasnog meteorološkog tehničara sastoji se samo iz praktičnog dela i sprovodi se na radnom mestu u operativnoj radnoj jedinici pod nadzorom instruktora. Podrazumeva sticanje odgovarajuće osposobljenosti za:
1) rad na pripremi informacija za vazduhoplove u letu (VOLMET), kao i drugih meteoroloških informacija koje su u njegovoj nadležnosti i rukovanje tim informacijama;
2) kontrolu redovnosti informacija i kontrolu kvaliteta meteoroloških izveštaja iz svoje nadležnosti.
Po završenoj dodatnoj obuci kandidat polaže praktični ispit.

3. Posebna obuka

Vazduhoplovni meteorološki tehničar - instruktor

Član 8.

Vazduhoplovni meteorološki tehničar - instruktor planira, organizuje i sprovodi:
1) praktičnu obuku na radnom mestu u operativnoj radnoj jedinici;
2) praktične ispite;
3) proveru stručne obučenosti.
Vazduhoplovni meteorološki tehničar - instruktor mora da u potvrdi o obučenosti ima upisan stepen obučenosti koji je jednak ili veći od stepena obučenosti kandidata koga obučava, ispituje ili proverava.
Aerodromski meteorološki tehničar i oblasni meteorološki tehničar mogu da steknu ovlašćenje vazduhoplovnog meteorološkog tehničara - instruktora ukoliko imaju najmanje tri godine radnog iskustva u obavljanju odgovarajućih poslova vazduhoplovnog meteorološkog tehničara i ukoliko uspešno završe posebnu obuku koja se sastoji iz teorijskog dela.
Teorijski deo posebne obuke za sticanje ovlašćenja vazduhoplovnog meteorološkog tehničara - instruktora obuhvata sledeće predmete:
1) Metodika obuke i
2) Psihologija.
Po završenoj posebnoj obuci kandidat polaže teorijske ispite iz predmeta koji su navedeni u stavu 4. ovog člana, kao i praktični ispit koji se sastoji u proveri primene stečenog znanja u izradi plana obuke i demonstraciji zadate teme u ulozi instruktora.

IV. STRUČNA OBUKA VAZDUHOPLOVNOG PROGNOSTIČARA

1. Početna obuka

Aerodromski prognostičar

Član 9.

Aerodromski prognostičar kontinuirano prati meteorološke uslove koji utiču na letenje u zoni aerodroma, izrađuje prognozu za aerodrom i prognozu za sletanje i poletanje, izrađuje upozorenja za aerodrom i daje savete iz delokruga svog rada.
Početnoj obuci za aerodromskog prognostičara može da pristupi lice koje ima visoku stručnu spremu (sedmi stepen) i zvanje diplomirani meteorolog.
Početna obuka za aerodromskog prognostičara sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela.

Član 10.

Teorijski deo početne obuke za aerodromskog prognostičara obuhvata sledeće predmete:
1) Opasne meteorološke pojave koje utiču na bezbednost letenja;
2) ICAO definicije i pojmovi;
3) Meteorološke usluge za međunarodni vazdušni saobraćaj;
4)