Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 129. stav 3. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni glasnik SRS", br. 47/74), Republički sekretarijat za zdravlje i socijalnu politiku, donosi

PRAVILNIK

O POSTUPKU ZA UTVRĐIVANjE ZDRAVSTVENE SPOSOBNOSTI VOZAČA PRED DRUGOSTEPENOM KOMISIJOM

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 17/76 i 48/79)

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se postupak za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti vozača kada postoje dva ili više lekarska nalaza sa oprečnim mišljenjem o zdravstvenoj sposobnosti za vožnju na osnovu člana 129. stav 1. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (dalje postupak).

Član 2.

Postupak pokreće nadležni organ unutrašnjih poslova kod koga se vozač nalazi u evidenciji, organizacija udruženog rada, organi, odnosno organizacije u kojima je vozač zaposlen, nadležni organ pravosuđa, kao i sam vozač.
Postupak se pokreće pismenim zahtevom drugostepenoj komisiji (dalje: Komisija).
Zahtev sadrži najmanje ove podatke o vozaču: prezime i ime, dan, mesec i godinu rođenja, zanimanje, mesto prebivališta, adresu, broj lične karte, od koga je izdata, kategoriju koju poseduje kao i lekarsko uverenje o zdravstvenom stanju, izdato od određene zdravstvene organizacije.

Član 3.

Na osnovu podnetog zahteva za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti vozača, a u zavisnosti od nađenog oboljenja i stanje utvrđenog prilikom izdavanja lekarskog uverenja, Komisija određuje lekara specijalistu odgovarajuće grane medicine, odnosno psihologa, koji na osnovu uvida u raspoloživu medicinsku i drugu dokumentaciju i po potrebi lekarskog odnosno psihološkog pregleda vozača, sačinjava svoje stručno mišljenje o zdravstvenom stanju vozača i dostavlja ga Komisiji.

Član 4.

Na osnovu prikupljene potrebne medicinske i druge dokumentacije predsednik Komisije saziva Komisiju.
Komisija razmatra celokupnu medicinsku dokumentaciju i nakon uvida u psihofizičko stanje vozača donosi konačan nalaz i mišljenje o njegovoj zdravstvenoj sposobnosti.
Pre donošenja nalaza i mišljenja Komisija po potrebi može zatražiti mišljenje lekara drugih specijalnosti ili užih specijalnosti, odnosno laboratorijske, rendgenološke i druge analize.
Odluka Komisije dostavlja se podnosiocu zahteva i organu unutrašnjih poslova kod koga je vozač u evidenciji.

Član 5.

Komisija donosi poslovnik o radu i vodi evidenciju o radu koja se sastoji od:
- azbučnog registra po godinama u kome se pored imena i prezimena vozača upisuje: godina rođenja, prebivalište i broj dosijea;
- dnevnik o radu sa sledećim podacima: redni broj, datum, ime i prezime, godina rođenja, pol vozača, prebivalište, kategorija vozila, nalaz i mišljenje Komisije i napomena;
- zapisnika o radu komisije koji se vodi posebno za svako lice čija se zdravstvena sposobnost utvrđuje.

Član 6.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: