Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 103. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", broj 52/96) i člana 12. Statuta Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih ("Službeni glasnik RS", broj 34/97),
Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, na sednici od 19. marta 1998. godine, doneo je

PRAVILNIK

O POSTUPKU EVIDENTIRANjA RADNIH MESTA, ODNOSNO POSLOVA NA KOJIMA SE STAŽ OSIGURANjA RAČUNA SA UVEĆANIM TRAJANjEM KOD POSLODAVCA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 15 od 24. aprila 1998; 25/2000)

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se postupak evidentiranja radnih mesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem i stepen uvećanja, i druga pitanja od značaja za evidentiranje i računanje staža osiguranja s uvećanim trajanjem kod poslodavca.

Član 2.

Postupak za evidentiranje radnih mesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem kod poslodavca, pokreće se na zahtev poslodavca kod koga postoje radna mesta, odnosno poslovi na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem.

Član 3.

Poslodavac podnosi zahtev Direkciji Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Direkcija Fonda) za evidentiranje radnih mesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.
Uz zahtev se podnosi dokumentacija o vrsti delatnosti, sistematizaciji, opis i popis poslova za radna mesta, odnosno poslove za koje se traži da se utvrdi staž osiguranja s uvećanim trajanjem.
Zahtev sadrži i predlog predstavnika poslodavca za člana Komisije za evidentiranje radnih mesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem (ime i prezime, zanimanje i radno mesto na kome radi).

Član 4.

Komisiju za evidentiranje radnih mesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem (u daljem tekstu: Komisija) imenuje direktor Fonda, odnosno lice koje on ovlasti.
Komisija se sastoji od tri člana i to: predstavnika Fonda, predstavnika poslodavca i predstavnika stručne organizacije iz člana 3. Pravilnika o utvrđivanju radnih mesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje ("Službeni list SRJ", broj 20/97, u daljem tekstu: Pravilnik).

Član 5.

Član Komisije iz Fonda određuje se od radnika Fonda koji rade na sprovođenju propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju.
Član Komisije iz reda stručnih organizacija, određuje se na predlog stručnih organizacija.
Kod predlaganja člana Komisije, stručna organizacija vodi računa o profilu stručnosti predloženog člana, a u zavisnosti od vrste i prirode delatnosti poslodavca kod koga se evidentiraju radna mesta, odnosno poslovi na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem.

Član 6.

Komisija sačinjava zapisnik na osnovu stručne dokumentacije koja je služila kao osnov za evidentiranje radnih mesta, odnosno poslova, na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem i stepena uvećanja, i drugih dokaza koji se nalaze kod poslodavca, a odnose se na opšta akta o sistematizaciji, opisu i popisu radnih mesta, odnosno poslova, o osnivanju poslodavca, o organizacionim promenama, kao i promenama u tehnologiji rada.

Član 7.

Zapisnik Komisije, pored podataka iz člana 5. stav 2. Pravilnika sadrži radna mesta, odnosno poslove na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem koja su utvrđena po propisima koji su važili do 31. decembra 1996. godine i kojima se staž osiguranja uvećava od dana od kada to radno mesto, odnosno posao postoji kod poslodavca;