Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 40. stav 14. Zakona o duvanu ("Službeni glasnik RS", broj 101/05), Ministar finansija donosi

PRAVILNIK

O POSTUPKU AKTIVIRANjA BANKARSKE GARANCIJE I O NAČINU KORIŠĆENjA SREDSTAVA BANKARSKE GARANCIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 114 od 23. decembra 2005, 93/09)

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se uređuje postupak aktiviranja bankarske garancije iz člana 40. stav 8. tačka 2), odnosno iz člana 40. stav 10. Zakona o duvanu ("Službeni glasnik RS", br. 101/05 i 90/07 - u daljem tekstu: Zakon), koja služi kao sredstvo obezbeđenja plaćanja obaveza po osnovu javnih prihoda i sporednih poreskih davanja privrednih subjekata koji su upisani u Registar trgovaca na veliko duvanskim proizvodima, koji vodi Uprava za duvan kao organ uprave u sastavu Ministarstva finansija (u daljem tekstu: Uprava), kao i način korišćenja sredstava bankarske garancije koja je aktivirana.

Član 2.

Bankarska garancija iz člana 1. ovog pravilnika aktivira se ako Uprava na osnovu izveštaja Poreske uprave - Centrale kao organa uprave u sastavu Ministarstva finansija (u daljem tekstu: Poreska uprava - Centrala) utvrdi da privredni subjekt koji je upisan u Registar trgovaca na veliko duvanskim proizvodima na sedmi dan pre isteka roka za naplatu bankarske garancije ima neizmirene a dospele obaveze po osnovu javnih prihoda i sporednih poreskih davanja.

Član 3.

Izveštaj iz člana 2. ovog pravilnika Poreska uprava - Centrala dostavlja Upravi na njen pismeni zahtev koji se podnosi najkasnije 15 dana pre isteka poslednjeg dana roka određenog za naplatu bankarske garancije.
Poreska uprava - Centrala dužna je da izveštaj iz stava 1. ovog člana dostavi Upravi sedmog dana pre isteka roka za naplatu bankarske garancije.

Član 3a

Izuzetno od člana 2. ovog pravilnika, bankarska garancija iz člana 40. stav 10. Zakona, neće se aktivirati ukoliko trgovac na veliko duvanskim proizvodima najkasnije pet dana pre isteka roka važenja prethodne garancije dostavi Upravi bankarsku garanciju, odnosno bankarske garancije, u vrednosti uvećanoj za 80.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije, u odnosu na vrednost garancije date, odnosno garancija datih za prethodnu godinu u kojoj je imao neizmirene a dospele obaveze po osnovu javnih prihoda i sporednih poreskih davanja, sa rokom važenja od godinu dana.

Član 4.

Postupak aktiviranja bankarske garancije iz člana 1. ovog pravilnika pokreće Uprava kod poslovne banke koja je izdala bankarsku garanciju.

Član 5.

Sredstva ostvarena naplatom bankarske garancije iz člana 1. ovog pravilnika prihod su budžeta Republike Srbije, a na osnovu specifikacije koju dostavlja Poreska uprava - Centrala.

Član 6.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

05 broj 110-00-566/2005-04
U Beogradu, 22. decembra 2005. godine
Ministar, Mlađan Dinkić, s.r.