hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002
Na osnovu člana 32. stav 3. i člana 38. stav 3. Zakona o zaštiti od požara ("Službeni glasnik RS", broj 111/09),
Ministar unutrašnjih poslova donosi

PRAVILNIK

O POLAGANjU STRUČNOG ISPITA I USLOVIMA ZA DOBIJANjE LICENCE I OVLAŠĆENjA ZA IZRADU GLAVNOG PROJEKTA ZAŠTITE OD POŽARA I POSEBNIH SISTEMA I MERA ZAŠTITE OD POŽARA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 21 od 21. marta 2012, 87/13)

Uvodna odredba

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se program i način polaganja stručnog ispita, kao i visina naknade za rad članova komisije za polaganje stručnog ispita za dobijanje licence, uslovi za izdavanje licence za izradu glavnog projekta zaštite od požara, licence za projektovanje i izvođenje posebnih sistema i mera zaštite od požara, bliži uslovi za dobijanje ovlašćenja za izradu Glavnog projekta zaštite od požara, bliži uslovi za dobijanje ovlašćenja za obavljanje poslova projektovanja i izvođenja posebnih sistema i mera zaštite od požara i posebni uslovi tehničke opremljenosti za obavljanje tih poslova.

Stručni ispit

Član 2.

Stručni ispit kandidata za dobijanje licence za izradu glavnog projekta zaštite od požara i licence za projektovanje i izvođenje posebnih sistema i mera zaštite od požara (u daljem tekstu: licenca) polaže se na način i po programu propisanom Pravilnikom o posebnoj obuci i polaganju stručnog ispita iz oblasti zaštite od požara ("Službeni glasnik RS", br. 92/10 i 11/11), ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Član 3.

Kandidati za dobijanje licence dužni su da u prethodnom postupku polože opšti i specijalistički deo programa za lica koja obavljaju poslove zaštite od požara sa stečenim visokim obrazovanjem - utvrđen programom iz člana 2. ovog pravilnika, a nakon toga polože i odgovarajuće gradivo utvrđeno Posebnim programom osposobljavanja za obavljanje poslova izrade glavnog projekta zaštite od požara, poslova projektovanja posebnih sistema i mera zaštite od požara i poslova izvođenja posebnih sistema i mera zaštite od požara (u daljem tekstu: Program), koji je kao Prilog 1. odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4.

Program se sastoji iz osnovnog i specifičnog dela.
Osnovni deo Programa obuhvata gradivo kojim se obezbeđuje neophodan nivo osposobljenosti za potrebe izrade glavnog projekta zaštite od požara.
Specifični deo Programa, saglasno posebnostima za određenu delatnost i specifičnost struke, obuhvata gradivo kojim se obezbeđuje nivo osposobljenosti za potrebe projektovanja i izvođenja posebnih sistema i mera zaštite od požara.
Pod delatnošću iz stava 3. ovog člana podrazumevaju se poslovi izrade glavnog projekta zaštite od požara i poslovi u okviru projektovanja i izvođenja posebnih sistema i mera utvrđenih članom 39. Zakona o zaštiti od požara ("Službeni glasnik RS", broj 111/09).
Specifičnost struke u smislu ovog pravilnika podrazumeva vrstu stečenog visokog obrazovanja kandidata ili članova komisije iz naučne odnosno stručne oblasti, koja predstavlja uslov za obavljanje delatnosti u skladu sa Programom i ovim pravilnikom.

Član 5.

Za pripremu i polaganje ispita po Programu kandidat mora da ispunjava uslove za dobijanje licence, osim uslova u pogledu radnog iskustva.
Mentorska priprema za polaganje stručnog ispita po Programu, u trajanju od najviše pet školskih časova, vrši se u Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo) i obavljaju je članovi Komisije za polaganje stručnog ispita za lica koja rade na poslovima zaštite od požara (u daljem tekstu: Komisija), koji su određeni kao ispitivači za gradivo utvrđeno Programom.
Mentorska priprema počinje nakon položenog opšteg i specijalističkog dela po Programu za polaganje stručnih ispita lica koja obavljaju poslove zaštite od požara sa stečenim visokim obrazovanjem prema Pravilniku iz člana 2. ovog pravilnika.
Prijavu za mentorsku pripremu i polaganje stručnog ispita po Programu (u daljem tekstu: Prijava) kandidat podnosi Ministarstvu.
Prijava sadrži:
1) ime, ime jednog roditelja i prezime kandidata;
2) jedinstveni matični broj kandidata (JMBG);
3) datum i mesto rođenja kandidata;
4) podatke o prebivalištu;
5) nivo obrazovanja, odnosno stepen i vrstu školske spreme - odsek, smer koji je kandidat završio;
6) deo Programa za čiju pripremu i polaganje se prijavljuje;
7) datum i mesto podnošenja prijave i potpis kandidata.
Sadržina i izgled Prijave dati su na Obrascu 1. koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Uz prijavu kandidat prilaže overenu fotokopiju diplome ili prepis, overenu fotokopiju lične karte, dokaz (uplatnicu) o izmirenim troškovima u vezi sa polaganjem stručnog ispita, dokaz o položenom delu posebnog ispita iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika.

Član 6.

Kandidat koji ima položen stručni ispit prema Pravilniku iz člana 2. ovog pravilnika, odnosno po propisima koji su bili na snazi u vreme njihovog polaganja, za obavljanje poslova iz ovog pravilnika polaže samo gradivo utvrđeno Programom shodno specifičnostima struke i delatnostima za koje se prijavljuje.

Član 7.

Provera poznavanja gradiva utvrđenog Programom vrši se pismeno - izradom odgovarajućeg projekta pod nadzorom ispitivača iz čije oblasti je tema pismenog rada i usmeno - odbranom rada pred Komisijom.
Kandidat može izaći na usmenu odbranu rada nakon što dobije pozitivno mišljenje mentora da je projekat izrađen po Programu, zakonu i tehničkim propisima. Sadržina i izgled Mišljenja mentora o izgrađenom projektu (Obrazac 2) odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Kandidat u okviru jednog projekta koji izrađuje pod nadzorom ispitivača može da objedini više delatnosti u okviru svoje specifičnosti struke.

Član 8.

Rešenjem o imenovanju članova Komisije za polaganje stručnog ispita za lica koja rade na poslovima zaštite od požara
(u daljem tekstu: Komisija), ministar unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: ministar), iz reda zaposlenih koji ispunjavaju uslove u pogledu stručne spreme i godina radnog iskustva potrebnih za dobijanje licence, određuje članove Komisije, odnosno ispitivače za gradivo utvrđeno Programom i, među njima, jednog posebnog zamenika predsednika Komisije.
Rešenjem iz stava 1. ovog člana, iz reda zaposlenih u organizacionoj jedinici u čijem delokrugu su poslovi zaštite od požara, sa stečenim visokim obrazovanjem iz oblasti pravne nauke, određuje se i poseban sekretar Komisije koji se stara o pripremi i sprovođenju ispita u delu koji odgovara utvrđenom Programu, pripremi, izdavanju i oglašavanju akata i drugim upravnim poslovima u vezi sa tim ispitom.

Član 9.

Na osnovu Zapisnika o polaganju stručnog ispita za izradu glavnog projekta zaštite od požara, projektovanje i izvođenje posebnih sistema i mera zaštite od požara (u daljem tekstu: Zapisnik), kandidatu koji je položio stručni ispit, Ministarstvo izdaje Uverenje o položenom stručnom ispitu za određenu licencu iz oblasti zaštite od požara - za koju je kandidat polagao ispit.
Na osnovu rešenja o imenovanju u Komisiju za gradivo utvrđeno Programom Ministarstvo izdaje predsedniku, posebnom zameniku i članovima Komisije Uverenje o položenom stručnom ispitu za određene licence za sve delatnosti, shodno specifičnostima struke.
Uverenje iz stava 1. ovog člana, naročito, sadrži:
1) naziv Ministarstva;
2) propis na osnovu koga se izdaje uverenje;
3) ime, ime jednog roditelja, prezime, datum i mesto rođenja kandidata;
4) vrstu licence za koje se izdaje uverenje, specifičnost struke i delatnosti;
5) broj pod kojim je kandidat zaveden u evidenciji;
6) datum izdavanja uverenja;
7) potpis predsednika Komisije i ministra.
Sadržina i izgled Zapisnika (Obrazac 3) i Uverenja (Obrazac 4) odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 10.

Troškove polaganja dela ispita po opštem i specijalističkom delu Programa za lica koja obavljaju poslove zaštite od požara sa stečenim visokim obrazovanjem kandidat namiruje shodno Pravilniku iz člana 2. ovog pravilnika, a u vezi sa troškovima polaganja stručnog ispita u delu Programa iz ovog pravilnika obezbeđuju se sredstva jednaka iznosu osam dnevnica za službeno putovanje u zemlji i uplaćuju se na račun sopstvenih prihoda Ministarstva.
Predsedniku, posebnom zameniku predsednika, članovima Komisije ispitivačima za gradivo utvrđeno Programom i posebnom sekretaru Komisije pripada naknada za rad u Komisiji po svakom kandidatu.
Naknada predsedniku i posebnom zameniku predsednika određuje se po kandidatu, u visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji utvrđene za zaposlene u Ministarstvu, članovima Komisije - ispitivačima u visini od 90% te dnevnice, ispitivaču koji je imenovan za mentora - u visini od tri dnevnice i posebnom sekretaru Komisije u visini od 30% te dnevnice.

Uslovi za izdavanje licence

Član 11.

Licenca za izradu glavnog projekta zaštite od požara se izdaje licu koje ispunjava propisane uslove u pogledu nivoa i vrste obrazovanja, potrebnog radnog iskustva i nakon što položi stručni ispit, odnosno zaposlenom u Ministarstvu, nakon imenovanja za predsednika, zamenika i člana Komisije za gradivo utvrđeno Programom, poštujući specifičnost struke.
Licima iz stava 1. ovog člana licenca za izradu glavnog projekata zaštite od požara može se izdati ako su stekli visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine iz naučne, odnosno stručne oblasti mašinsko inženjerstvo,

hor002