Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu čl. 15. i 39. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ("Službeni glasnik RS", br. 97/08 i 53/10),
Direktor Agencije za borbu protiv korupcije donosi

PRAVILNIK

O POKLONIMA FUNKCIONERA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 81 od 5. novembra 2010, 92/11)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovaj pravilnik reguliše način raspolaganja poklonima koje u vezi sa vršenjem javne funkcije prima funkcioner, vođenje evidencije poklona i druga pitanja u vezi sa dužnostima funkcionera i organa, organizacija i javnih službi u kojima funkcioner vrši javnu funkciju.

Član 2.

Pojedini izrazi korišćeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje za potrebe ovog pravilnika:
1. organ, organizacija i javna služba su organ Republike Srbije, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave, javnih preduzeća, privrednih društava, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač, odnosno član Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave;
2. evidencija poklona je jedinstvena lista koja se izrađuje na osnovu evidentiranih primljenih poklona na propisanom obrascu;
3. zbirka obaveštenja je zbir svih podnetih obaveštenja o pojedinačnim primljenim poklonima funkcionera po hronološkom redosledu.

Član 3.

Poklon je novac, stvar, pravo i usluga izvršena bez odgovarajuće naknade i svaka druga korist koja je data funkcioneru ili povezanom licu u vezi sa vršenjem javne funkcije, koji je moguće finansijski vrednovati.
Funkcioner ne sme da primi poklon u vezi s vršenjem javne funkcije, izuzev protokolarnog ili prigodnog poklona, ali ni tada ako je u novcu i hartijama od vrednosti.

Član 3a

Finansiranje učestvovanja na konferencijama, okruglim stolovima, seminarima, sastancima i sl. (putni troškovi, troškovi smeštaja, ishrane, kotizacije) od strane domaćih ili međunarodnih organa i organizacija ne predstavlja poklon po ovom pravilniku, ukoliko pravno lice u kojem funkcioner vrši javnu funkciju ne može doći u situaciju da odlučuje o pravu ili interesu navedenih organa i organizacija.
Spomen-plakete, značke, zastavice, kancelarijski materijal i drugi reklamni materijal (sveske, rokovnici, posteri, kalendari, hemijske olovke i sl.) ne predstavljaju poklone po ovom pravilniku.
Legitimacioni papiri, kao što su karte i ulaznice za kulturne, sportske i slične manifestacije, nisu pokloni po ovom pravilniku, ukoliko na njima piše da su besplatni primerci, odnosno da su u obliku pozivnice.

Član 4.

Funkcioner može da primi protokolarni i prigodni poklon čija vrednost ne prelazi 5% prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, odnosno prigodne poklone čija ukupna vrednost u pojedinoj kalendarskoj godini ne premašuje iznos od jedne prosečne mesečne zarade, bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji.
Protokolarni poklon je poklon koji funkcioner primi od strane države, njenog organa ili organizacije, međunarodne organizacije ili stranog pravnog lica prilikom službene posete, gostovanja ili u drugim prilikama i ostali pokloni primljeni u sličnim okolnostima.
Prigodni poklon je poklon koji je uručen funkcioneru u prilikama kada ljudi tradicionalno razmenjuju poklone.

Član 5.

Vrednost poklona je tržišna cena poklona, na dan kada je poklon ponuđen, odnosno primljen.
Tržišna cena poklona je prosečna cena tog proizvoda ili usluge na lokalnom tržištu, odnosno prosečna cena proizvoda ili usluge slične vrste i vrednosti u slobodnoj prodaji na tržištu.

II. ZABRANA, ODNOSNO OGRANIČENjA KOD PRIMANjA POKLONA

Član 6.

Protokolarni pokloni i prigodni pokloni za koje se nakon uručenja utvrdi da prelaze vrednost od 5% prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji , odnosno prigodni pokloni čija ukupna vrednost premašuje iznos od jedne prosečne mesečne zarade, bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, postaju javna svojina.
U protokolarne i prigodne poklone bez obzira na njihovu vrednost ne računaju se pokloni:
- čije bi uručivanje, odnosno prijem predstavljalo krivično delo,
- čije je uručenje ili prijem zabranjeno propisima,
- ako su uručeni u obliku novca, hartija od vrednosti,
- ako bi njihov prijem bio u suprotnosti sa etičkim standardima koji važe za pojedine vrste funkcionera.
Pokloni iz prethodnog stava ne mogu postati vlasništvo funkcionera, ni javna svojina i potrebno ih je odbiti, vratiti poklonodavcu, odnosno treba sa njima postupati u skladu sa propisima.
Zabrana i ograničenja iz ovog člana odnose se i na slučajeve kada se poklon u vezi sa vršenjem javne funkcije funkcionera uručuje povezanim licima.

III. POSTUPANjE U SLUČAJU PRIMANjA POKLONA

Član 7.

Funkcioner koji primi poklon treba odmah da ispuni obaveštenje o primljenom poklonu (prilog I) i da ga preda organu, organizaciji ili javnoj službi u kojoj vrši javnu funkciju.
U obaveštenje treba da upiše sledeće podatke: svoje lično ime i funkciju koju vrši, naziv organa, organizacije ili javne službe u kojoj funkcioner vrši javnu funkciju, ime, prezime i adresu poklonodavca, odnosno ime i sedište pravnog lica ili organa, ukoliko je poklon dat u ime pravnog lica ili organa, datum prijema poklona, podatak da li se radi o protokolarnom ili prigodnom poklonu, povod za uručenje poklona, opis poklona, vrednost poklona, podatak na koji je način određena vrednost poklona, podatak da li je poklon postao vlasništvo funkcionera ili javna svojina, datum