Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 62. stav 1. Zakona o kulturnim dobrima ("Službeni glasnik SRS", br. 71/94),
Ministar kulture

PRAVILNIK

O PODACIMA KOJI SE UPISUJU U REGISTAR, NAČINU VOĐENjA REGISTRA I CENTRALNOG REGISTRA NEPOKRETNIH KULTURNIH DOBARA I O DOKUMENTACIJI O OVIM KULTURNIM DOBRIMA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 30/95 i 37/95)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se koji se podaci upisuju u registar, na koji način se vodi registar i centralni registar spomenika kulture, prostornih kulturno-istorijskih celina, arheoloških nalazišta i znamenitih mesta (u daljem tekstu: nepokretna kulturna dobra) i koja se dokumentacija o ovim kulturnim dobrima obrazuje i čuva uz registar, kao i način na koji se kulturna dobra upisuju u registre.

Član 2.

Registar nepokretnih kulturnih dobara (u daljem tekstu: registar) i centralni registar nepokretnih kulturnih dobara (u daljem tekstu: centralni registar) vode se po vrstama nepokretnih kulturnih dobara, i to za: spomenike kulture, prostorne kulturno-istorijske celine, arheološka nalazišta i znamenita mesta.

Član 3.

Registar vodi zavod za zaštitu spomenika kulture koji vrši delatnost zaštite nepokretnih kulturnih dobara na teritoriji na kojoj se nalazi nepokretno kulturno dobro koje se upisuje u registar.
Centralni registar nepokretnih kulturnih dobara po vrstama vodi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u Beogradu.

Član 4.

Registar i centralni registar vode se na obrascu O-1 veličine 30x40 centimetara u koji se upisuju sledeći podaci: redni broj, naziv kulturnog dobra i sažet opis s osnovnim odlikama i stanjem, mesto gde se kulturno dobro nalazi - opština, naseljeno mesto, adresa katastarske parcele kulturnog dobra, granice zaštićene okoline s popisom katastarskih parcela i ukupna površina; datum upisa u registar; datum upisa u centralni registar; osnov za upis u registar; broj i datum službenog glasila kojim se objavljuju akti kojima se utvrđuje kulturno dobro i utvrđuje da je kulturno dobro od izuzetnog, odnosno od velikog značaja; oblik svojine na kulturnom dobru; broj i datum upisa zabeležbe u zemljišne knjige nadležnog suda; mesto za napomenu i potpis ovlašćenog lica koje je izvršilo upis i pečat ustanove zaštite koja vodi registar.

Član 5.

Registar se vodi u obliku knjige čiji su listovi označeni rednim brojem, a ukupan broj strana overen pečatom ustanove zaštite koja vodi registar.
Centralni registar se vodi na odvojenim listovima.

Član 6.

Kulturna dobra upisuju se u registar po rednim brojevima.
Podaci u registar upisuju se pisaćom mašinom.

Član 7.

Centralni registar se vodi na osnovu prijave koju ustanova zaštite koja vodi registar dostavlja Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, na obrascu O-2, veličine 30x40 cm.
U obrazac prijave iz stava 1. ovog člana upisuju se sledeći podaci: redni broj registra; naziv kulturnog dobra i sažet opis sa osnovnim odlikama i stanjem; mesto gde se kulturno dobro nalazi - opština, naseljeno mesto, adresa katastarske parcele kulturnog dobra, granice zaštićene okoline sa popisom katastarskih parcela i ukupna površina; broj i datum službenog glasila u kome je objavljen akt o utvrđivanju kulturnog dobra; osnov za upis u registar; broj i datum službenog glasila u kome je objavljen akt kojim je utvrđeno da je kulturno dobro od izuzetnog, odnosno velikog značaja; podaci u čijoj se svojini nalazi kulturno dobro; broj upisa u zemljišne knjige


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: