hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002
Na osnovu člana 8. stav 1. tačka 1), člana 23. stav 1, člana 37. stav 3. i člana 38. stav 3. Zakona o elektronskim komunikacijama ("Službeni glasnik RS", broj 44/10), člana 12. stav 1. tačka 1) i člana 16. tačka 4. Statuta Republičke agencije za elektronske komunikacije ("Službeni glasnik RS", broj 59/10),
Upravni odbor Republičke agencije za elektronske komunikacije na sednici od 27. maja 2011. godine, doneo je

PRAVILNIK

O OPŠTIM USLOVIMA ZA OBAVLjANjE DELATNOSTI ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIJA PO REŽIMU OPŠTEG OVLAŠĆENjA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 38 od 31. maja 2011, 44/11, 13/14)

Uvodne odredbe

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se propisuju opšti uslovi za obavljanje delatnosti i određuju uslovi koji važe za obavljanje svih ili pojedinih delatnosti elektronskih komunikacija po režimu opšteg ovlašćenja, i propisuje oblik obrasca obaveštenja o obavljanju delatnosti elektronskih komunikacija (obrazac OB).
Opšti uslovi iz stava 1. ovog člana odnose se na uslove propisane odredbom člana 37. stav 2. Zakona o elektronskim komunikacijama ("Službeni glasnik RS", broj 44/10, u daljem tekstu: Zakon).
Obrazac iz stava 1. ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2.

Pojedini pojmovi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:
Mreža za pristup je javna komunikaciona mreža koja obezbeđuje prenos elektronskih komunikacionih signala između utvrđenih lokacija sa kojih se pružaju elektronske komunikacione usluge krajnjim korisnicima i terminalnih tačaka mreže na lokacijama krajnjih korisnika.
Mreža za transport je javna komunikaciona mreža koja obezbeđuje prenos elektronskih komunikacionih signala između utvrđenih lokacija sa kojih se pružaju elektronske komunikacione usluge krajnjim korisnicima.
Javna fiksna komunikaciona mreža je javna komunikaciona mreža koja se koristi za pružanje javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga na fiksnim lokacijama.
Javna fiksna telefonska mreža je javna telefonska mreža kod koje se javno dostupne telefonske usluge pružaju na fiksnim lokacijama.
Fiksna bežična mreža za pristup je fiksna elektronska komunikaciona mreža kod koje su lokacije krajnjih korisnika i tačke pristupa mreži fiksne i povezane bežično.
Radio-relejna mreža za transport je mreža za transport čiji su čvorovi povezani mikrotalasnim vezama.
Optička mreža za transport je mreža za transport čiji su čvorovi povezani optičkim sistemima prenosa.
Neosvetljena optička vlakna (dark fibers) su sva vlakna u optičkom kablu koja nisu u eksploataciji.
Iznajmljena linija je resurs elektronske komunikacione mreže koji omogućava transparentni prenos komunikacionih signala između terminalnih tačaka javne komunikacione mreže, pri čemu korisnici usluge ne mogu učestvovati u kontrolisanju funkcija komutacije.
Kablovska mreža za pristup je fiksna mreža za pristup koja je realizovana kablovskim sistemima prenosa.
WAS (Wireless Access System)/RLAN (Radio Local Area Network)mreža, je širokopojasna bežičnaLANmreža za čiju se realizaciju koriste radio-frekvencije po režimu opšteg ovlašćenja.
BFWA (Broadband Fixed Wireless Access)mreža je širokopojasna fiksna bežična mreža za pristup za čiju se realizaciju koriste radio-frekvencije po režimu opšteg ovlašćenja.
PAMR (Public Access Mobile Radio)je javna mobilna komunikaciona mreža namenjena pojedinim javnim službama, a koja svojim krajnjim korisnicima omogućava različite vidove komunikacija sa ili bez posredstva baznih stanica.
MFCN (Mobile/Fixed Communications Network)je mobilno/fiksna komunikaciona mreža koja podržava transfer podataka velikih protoka i koja je predviđena da radi u opsezima radio-frekvencija utvrđenih uECCodlukama (ECC Decisions). Ona uključuje iIMT (International Mobile Telecommunications)usluge.
Satelitska mreža je javna komunikaciona mreža koju čini satelitski sistem ili deo satelitskog sistema samo jednog satelita i pridruženih zemaljskih radio stanica.
Fiksna satelitska mreža je satelitska mreža u kojoj su terminalne tačke na fiksnim lokacijama.
Mobilna satelitska mreža je satelitska mreža u kojoj terminalne tačke nisu na fiksnim lokacijama.
Iznajmljivanje resursa elektronske komunikacione mreže obuhvata davanje u zakup njenih sastavnih delova (elektronskih komunikacionih sistema i sredstava, infrastrukture i dr.) i funkcija (prenos, multipleksiranje, tranzitiranje, transport, prospajanje, komutiranje i rutiranje elektronskih komunikacionih signala, razmenjivanje informacija o signalizaciji, distribucija informacije o sinhronizaciji i dr.).
Javna govorna usluga je javno dostupna telefonska usluga kojom se u realnom vremenu realizuje prenos govornih signala preko javne komunikacione mreže.
Usluga prenosa govora korišćenjem Interneta je javna elektronska komunikaciona usluga prenosa govora u realnom vremenu koja se pruža na komercijalnoj osnovi preko Internet mreže.
Internet usluge su javne elektronske komunikacione usluge koje se realizuju u skladu sa Internet standardima (RFCdokumenti), pri čemu je neophodna upotreba javnihIPadresa. U smislu ovog pravilnika Internet usluge ne uključuju komercijalne usluge prenosa govora.
Usluga pristupa Internetu je javna elektronska komunikaciona usluga koja podrazumeva priključivanje terminalne opreme iLANmreža na Internet, omogućavajući korisnicima pristupanje Internet uslugama.
Usluge prenosa podataka su javne elektronske komunikacione usluge koje se realizuju pomoću uređaja za prenos podataka koji su priključeni na javnu komunikacionu mrežu, bez korišćenja javnihIPadresa.
Usluga distribucije medijskih sadržaja obuhvata distribuciju radijskih i televizijskih programa, odnosno audio-vizuelnih medijskih sadržaja i sa njima povezanih usluga preko kablovske, širokopojasne bežične, satelitske i drugih mreža, a koja se naplaćuje na osnovu potpisanog ugovora između operatora i korisnika.
Korišćenje radio frekvencija po režimu opšteg ovlašćenja u smislu ovog pravilnika znači njihovo korišćenje u frekvencijskim opsezima za koje se ne izdaju pojedinačne dozvole, a za koje je potrebno evidentiranje u skladu sa opštim aktom Agencije koji reguliše način korišćenja radio-frekvencija po režimu opšteg ovlašćenja.

1. Obaveštavanje o otpočinjanju, promeni i okončanju delatnosti elektronskih komunikacija, kao i dostavljanje drugih podataka i informacija

1.1. Otpočinjanje delatnosti

Član 3.

Lice koje namerava da obavlja delatnost elektronskih komunikacija po režimu opšteg ovlašćenja je dužno, da najmanje 15 dana pre otpočinjanja obavljanja delatnosti elektronskih komunikacija, o tome obavesti Republičku agenciju za elektronske komunikacije (u daljem tekstu: Agencija) u pisanom obliku na obrascu

hor002