Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 8. stav 1. tačka 1), člana 23. stav 1, člana 37. stav 3. i člana 38. stav 3. Zakona o elektronskim komunikacijama ("Službeni glasnik RS", broj 44/10), člana 12. stav 1. tačka 1) i člana 16. tačka 4. Statuta Republičke agencije za elektronske komunikacije ("Službeni glasnik RS", broj 59/10),
Upravni odbor Republičke agencije za elektronske komunikacije na sednici od 27. maja 2011. godine, doneo je

PRAVILNIK

O OPŠTIM USLOVIMA ZA OBAVLjANjE DELATNOSTI ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIJA PO REŽIMU OPŠTEG OVLAŠĆENjA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 38 od 31. maja 2011, 44/11)

Uvodne odredbe

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se propisuju opšti uslovi za obavljanje delatnosti i određuju uslovi koji važe za obavljanje svih ili pojedinih delatnosti elektronskih komunikacija po režimu opšteg ovlašćenja, i propisuje oblik obrasca obaveštenja o obavljanju delatnosti elektronskih komunikacija (obrazac OB).
Opšti uslovi iz stava 1. ovog člana odnose se na uslove propisane odredbom člana 37. stav 2. Zakona o elektronskim komunikacijama ("Službeni glasnik RS", broj 44/10, u daljem tekstu: Zakon).
Obrazac iz stava 1. ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2.

Pojedini pojmovi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:
Delatnost elektronskih komunikacija obuhvata izgradnju ili postavljanje, održavanje, korišćenje i davanje na korišćenje javnih komunikacionih mreža i pripadajućih sredstava, kao i pružanje javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga.
Internet usluge su elektronske komunikacione usluge prenosa podataka koje se realizuju u skladu sa Internet standardima (preporučena i STD serija RFCs dokumenata), i za čije ostvarivanje je neophodna upotreba javnih IP adresa, osim komercijalnih usluga prenosa govora,
Usluge prenosa podataka su elektronske komunikacione usluge koje se realizuju pomoću uređaja za prenos podataka koji su priključeni na javnu komunikacionu mrežu i za čije ostvarivanje se ne koriste javne IP adrese.
Usluga prenosa govora korišćenjem Interneta je javna Internet usluga za prenos govora u realnom vremenu, pružena na komercijalnoj osnovi.
Javna fiksna telefonska mreža je elektronska komunikaciona mreža koja se koristi ze pružanje javno dostupne telefonske usluge na fiksnim lokacijama i pretežno je realizovana bakarnim paricama u delu za pristup korisnika. Ona obezbeđuje prenos glasa između terminalnih tačaka kao i drugih oblika komunikacija (telefaks, prenos podataka, i dr).
Fiksna bežična mreža za pristup je fiksna elektronska komunikaciona mreža kod koje su lokacije krajnjih korisnika i tačke pristupa mreži fiksne i povezane bežično.
Radio - relejna mreža za transport je fiksna elektronska komunikaciona mreža čiji su čvorovi povezani bežičnim mikrotalasnim linkovima.
Optička mreža je sistem za prenos i, po potrebi oprema za prespajanje ili rutiranje i drugi resursi koji omogućavaju prenos signala korišćenjem optičkih vlakana.
Iznajmljivanje neosvetljenih optičkih vlakna je davanje u zakup neosvetljenih optičkih vlakana (dark fiber) namenjenih za prenos signala.
Iznajmljivanje žičnih mreža je davanje u zakup sistema za prenos korišćenjem metalnih parica i/ili koaksijalnih kablova.
Iznajmljena linija je transparentni kapacitet koji omogućava prenos komunikacionih signala između terminalnih tačaka mreže, pri čemu korisnici usluge ne mogu učestvovati u kontrolisanju funkcija komutacije.
Širokopojasna bežična mreža za prenos podataka, u smislu ovog pravilnika, je bežična mreža koja radi u frekvencijskim opsezima za koje se ne izdaje pojedinačna dozvola za korišćenje radio-frekvencija.
Nomadske mreže su mreže kod kojih krajnji korisnik može da menja lokaciju ali se usluga ne garantuje tokom promene lokacije.

1. Obaveštavanje o otpočinjanju, promeni i okončanju delatnosti elektronskih komunikacija, kao i dostavljanje drugih podataka i informacija

1.1. Otpočinjanje delatnosti

Član 3.

Lice koje namerava da obavlja delatnost elektronskih komunikacija po režimu opšteg ovlašćenja je dužno, da najmanje 15 dana pre otpočinjanja obavljanja delatnosti elektronskih komunikacija, o tome obavesti Republičku agenciju za elektronske komunikacije (u daljem tekstu: Agencija) u pisanom obliku na obrascu obaveštenja (Obrazac OB).
Lice koje namerava da obavlja delatnost elektronskih komunikacija preko sopstvene elektronske komunikacione mreže za koju je potrebno korišćenje radio-frekvencija za koje se pojedinačne dozvole izdaju javnim nadmetanjem, neophodno je da prethodno dobije takvu pojedinačnu dozvolu.
Lice koje namerava da obavlja delatnost elektronskih komunikacija za koju je neophodno korišćenje radio-frekvencija za koje se pojedinačne dozvole izdaju na zahtev, potrebno je da podnese popunjen obrazac OB iz stava 1. ovog člana, pre podnošenja zahteva za izdavanje pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija. Uslov za otpočinjanje te delatnosti je dobijanje pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija.
Lice koje namerava da obavlja delatnost elektronskih komunikacija za koju se koristi infrastruktura za bežični pristup u frekvencijskim opsezima za koje se ne izdaje pojedinačna dozvola za korišćenje radio-frekvencija, u obavezi je da dostavi sve podatke, kao i osnovne tehničke parametre koji se odnose na komunikacionu opremu (tip uređaja i softver) u skladu sa odgovarajućim opštim aktom Agencije.
Lice koje namerava da obavlja delatnost elektronskih komunikacija za koju je neophodno korišćenje numeracije, potrebno je da podnese popunjen obrazac OB iz stava 1. ovog člana, pre podnošenja zahteva za dobijanje dozvole za korišćenje numeracije.

1.2. Prijavljivanje i sadržaj obaveštenja

Član 4.

Obaveštenje sadrži podatke, koji su potrebni za identifikaciju operatora koji obavlja delatnost elektronskih komunikacija, a naročito:
1) ime, odnosno naziv operatora, adresu, odnosno sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj (PIB), kao i kontakt podatke odgovornih lica;
2) kratak opis sopstvene elektronske komunikacione mreže i/ili usluge na koje se obaveštenje odnosi;
3) predviđeni datum početka, promene ili okončanja delatnosti elektronskih komunikacija;
4) model ugovora za usluge koje se pružaju korisnicima;
5) tekst opštih uslova za pružanje usluga.
Obaveštenje mora sadržati overen potpis lica ovlašćenog za zastupanje.
Uz obaveštenje iz stava 1. ovog člana operator je dužan da dostavi i izvod iz registra privrednih društava ili drugog odgovarajućeg registra, kojim se dokazuje verodostojnost podataka iz tačke 1) stava 1. ovog člana.
Kratak opis elektronske komunikacione mreže iz stava 1. tačka 2) ovog člana dostavlja se uz prijavu i sadrži:
1) opis i namenu elektronske komunikacione mreže;
2) šematski prikaz elektronske komunikacione mreže sa naznakom lokacija njenih čvorova;
3) osnovne karakteristike primenjenih sistema prenosa (tehnologija realizacije, kapaciteti, upotrebljeni resursi i infrastruktura);
4) podatke o broju korisnika koje elektronska komunikaciona mreža treba da opslužuje;
5) opis predviđenih tačaka pristupa za povezivanja sa drugim mrežama;
6) podatke o području koje elektronska komunikaciona mreža opslužuje (opština/grad/region/teritorija Republike Srbije);
7) podatke o sistemu za upravljanje i nadgledanje mreže;
8) prikaz sistema napajanja pojedinih segmenata elektronske komunikacione mreže;
9) podatke o usaglašenosti sa preporukama, standardima i tehničkim propisima.