Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 101. stav 12. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", br. 62/03, 64/03, 58/04 i 62/04),
Ministar prosvete i sporta donosi

PRAVILNIK

O OCENjIVANjU UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 93 od 17. avgusta 2004; 92/05)

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se kriterijumi, način i postupak ocenjivanja učenika osnovne škole iz nastavnih predmeta i vladanja.

Član 2.

Ocenjivanje učenika je stalan proces praćenja i podržavanja razvoja i napredovanja učenika u toku školske godine.
Učenici se ocenjuju iz obaveznih, izbornih i fakultativnih predmeta.

Član 3.

Praćenje razvoja i napredovanja učenika obavlja se na način koji obezbeđuje što objektivnije sagledavanje razvoja i napredovanja učenika.
Ocena treba da:
1) bude objektivna i pouzdana mera napredovanja učenika;
2) redovno obaveštava učenika o postignuću;
3) podstiče na aktivan odnos prema nastavi, drugim oblicima obrazovno-vaspitnog rada i učenja;
4) učenika osposobljava za objektivnu procenu sopstvenih i postignuća drugih učenika;
5) bude pokazatelj efikasnosti rada nastavnika i škole.

1. Kriterijumi za ocenjivanje učenika

Član 4.

Kriterijumi za ocenjivanje uspeha učenika iz nastavnog predmeta su: vrsta, obim i nivo znanja, umenja i veština i angažovanje učenika u nastavnom procesu.
Vrsta znanja, umenja i veština jesu: osnovna, proširena i produbljena znanja u odnosu na njihov značaj za ostvarivanje cilja i zadataka predmeta. Za dovoljnu ocenu neophodna su osnovna znanja. Za veću ocenu neophodna su proširena, odnosno produbljena znanja, umenja i veštine.
Obim znanja, umenja i veština utvrđuje se zavisno od količine usvojenih sadržaja propisanih za odgovarajući predmet.
Nivo znanja utvrđuje se zavisno od kvaliteta usvojenih sadržaja, stepena razumevanja, sposobnosti primene, stepena razvijenosti umenja i veština.
Angažovanje učenika u nastavnom procesu procenjuje se na osnovu:
1) aktivnog učestvovanja u nastavi (spremnost za samostalan i grupni rad, učestvovanje u razgovoru i diskusiji, spremnost da postavi pitanje ako nešto ne razume);
2) saradnja sa drugima (sposobnost da radi u grupi i veština komunikacije);
3) uvažavanja drugih (spremnost da podrži druge i da im pomogne).

2. Brojčano ocenjivanje učenika

Član 5.

Učenik se ocenjuje brojčano iz obaveznih i izbornih nastavnih predmeta, u skladu sa zakonom i propisima donetim na osnovu njega.
Vrsta, nivo i obim znanja i angažovanje učenika ocenjuju se tako da ocenu:
1) odličan (5) dobija učenik koji je u potpunosti pokazao sposobnost primene znanja, umenja, veština i samostalnosti u radu, usvojio predviđeni nivo i obim znanja i stepen razumevanja programskih sadržaja, uz veoma visok stepen angažovanja učenika;
2) vrlo dobar (4) dobija učenik koji ima visok nivo i obim znanja i stepen razumevanja programskih sadržaja i pokazao je sposobnost primene znanja, umenja i veština uz manju pomoć nastavnika i visok stepen angažovanja učenika;
3) dobar (3) dobija učenik koji ima prosečan nivo i obim znanja i stepen razumevanja programskih sadržaja i pokazao je sposobnost primene znanja, umenja i veština, uz pomoć nastavnika i angažovanja učenika;
4) dovoljan (2) dobija učenik koji ima zadovoljavajući nivo i obim znanja i stepen razumevanja programskih sadržaja;
5) nedovoljan (1) dobija učenik koji nije dostigao zadovoljavajući nivo i obim znanja i razumevanja programskih sadržaja.

Član 6.

Zaključnu brojčanu ocenu utvrđuje odeljensko veće na osnovu kriterijuma propisanih ovim pravilnikom, a na predlog predmetnog nastavnika na kraju prvog i drugog polugodišta.
Zaključnu brojčanu ocenu predlaže nastavnik na osnovu ocena dobijenih usmenom i pismenom proverom znanja, iz vežbi, testova i drugih oblika provere znanja.
Zaključna ocena izvodi se na osnovu svih upisanih ocena u toku nastavne godine.
Ocena iz stava 3. ovog člana može da bude i veća od aritmetičke sredine svih upisanih ako je učenik pokazao napredovanje višim stepenom savladanosti propisanih ciljeva i zadataka odgovarajućeg predmeta.

Član 7.

Ocenjivanje iz nastavnih predmeta, koji zahtevaju posebne sposobnosti učenika, vrši se polazeći od sposobnosti učenika, stepena spretnosti i umešnosti učenika.
Ukoliko učenik nema posebno izražene sposobnosti za odgovarajući nastavni predmet, prilikom ocenjivanja posebno se uzima u obzir angažovanje učenika.

Član 8.

Učeniku se ne može umanjiti ocena iz nastavnog predmeta zbog odnosa učenika prema vannastavnim aktivnostima ili neprimerenog ponašanja u školi.

3. Opisno ocenjivanje

Član 9.

Učenik se ocenjuje opisno iz obaveznih, izbornih i fakultativnih nastavnih predmeta u prvom razredu, a u ostalim razredima iz zdravstvenog vaspitanja, verske nastave, građanskog vaspitanja i nastavnog predmeta Projekat građanin.

Član 10.

Postignuće učenika iz nastavnog predmeta Zdravstveno vaspitanje, ocenjuje se opisno, a zaključna ocena je: ističe se, uspešan i zadovoljava.

Član 11.

Postignuće učenika iz nastavnog predmeta Verska nastava, ocenjuje se opisno, a zaključna ocena je: ističe se, dobar i zadovoljava.
Postignuće učenika iz nastavnog predmeta Građansko vaspitanje i Projekat građanin, ocenjuje se opisno, a zaključna ocena je: veoma uspešan i uspešan.

Član 12.

Opisna ocena iz nastavnog predmeta u prvom razredu je