Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 121. stav 4. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni glasnik RS", br. 41/09, 53/10, 101/11 i 32/13 - US), a na predlog Agencije za bezbednost saobraćaja,
Ministar unutrašnjih poslova donosi

PRAVILNIK

O OBUCI, NAČINU SPROVOĐENjA ISPITA I VOĐENjU EVIDENCIJA ZA VOZAČA TURISTIČKOG VOZA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 66 od 26. jula 2013, 71/13)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se program obuke kandidata za vozača turističkog voza, način sprovođenja obuke i ispita i način vođenja evidencija za vozača turističkog voza.

Član 2.

Obuka kandidata za vozača turističkog voza (u daljem tekstu: obuka) sastoji iz teorijske i praktične obuke i sprovodi se u skladu sa Programom obuke za vozača turističkog voza (Prilog), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Kandidat za vozača turističkog voza (u daljem tekstu: kandidat), Agenciji za bezbednost saobraćaja (u daljem tekstu: Agencija), podnosi Prijavu za pohađanje obuke za vozača turističkog voza (Obrazac 1.), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Uz prijavu za pohađanje obuke za vozača turističkog voza kandidat prilaže:
1) fotokopiju lične karte;
2) fotokopiju vozačke dozvole;
3) dokaz da mu nije izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom;
4) fotokopiju lekarskog uverenja o zdravstvenoj sposobnosti vozača motornih vozila druge grupe u smislu Pravilnika o bližim zdravstvenim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozači određenih kategorija motornih vozila ("Službeni glasnik RS", broj 83/11), koje nije starije od šest meseci i original na uvid;
5) dokaz o uplati troškova za organizovanje obuke za vozača turističkog voza, po važećoj tarifi.

Član 3.

Program obuke za vozača turističkog voza sastoji se iz teorijske i praktične obuke.
Teorijska obuka obuhvata sledeće oblasti i to:
1) Propisi o bezbednosti saobraćaja na putevima i prevozu u drumskom saobraćaju - 2 časa;
2) Bezbednost drumskog saobraćaja - 2 časa;
3) Eksploataciono-tehničke karakteristike turističkog voza - 1 čas;
4) Specijalistička teorija upravljanja turističkim vozom - 1 čas.
Praktična obuka mora obuhvatiti 6 časova.
U zavisnosti od potreba kandidata, moguće je organizovati dodatni broj časova, maksimalno do 50% od propisanog broja časova iz st. 2. i 3. ovog člana.
Delovi sadržaja teorijske obuke mogu se izvoditi u učionici ili na trasi koju je odredio nadležni organ jedinice lokalne samouprave, a program praktične obuke kandidata obuhvata vežbe i upravljanje turističkim vozom na trasi koju je odredio nadležni organ jedinice lokalne samouprave.

Član 4.

Izvođenje sadržaja teorijske obuke može obavljati lice koje:
1) ima završene najmanje osnovne akademske studije u trajanju od četiri godine, odnosno specijalističke strukovne studije saobraćajne struke (smer drumski) ili mašinske struke (smer motorna vozila);
2) poseduje vozačku dozvolu za upravljanje vozilima najmanje B kategorije;
3) u poslednje četiri godine nije pravnosnažno osuđivano za krivična dela: teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, iz grupe protiv života i tela, protiv službene dužnosti, kao i da se protiv njega ne vodi istraga za ova krivična dela, odnosno nije podignuta optužnica za ta krivična dela.
Izvođenje sadržaja praktične obuke može obavljati lice koje:
1) ima završene najmanje osnovne akademske studije, koje traju tri godine, odnosno osnovne strukovne studije, koje traju tri godine, i čijim se završetkom stiče 180 ESPB bodova saobraćajne struke (smer drumski) ili mašinske struke (smer motorna vozila);
2) poseduje vozačku dozvolu za upravljanje vozilima B kategorije, najmanje deset godina;
3) poseduje radno iskustvo na poslovima osposobljavanja kandidata za vozače vozila B kategorije od najmanje pet godina i posedovanje dozvole (licence) za instruktora vožnje BE kategorije;
4) u poslednje četiri godine nije pravnosnažno osuđivano za krivična dela: teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, iz grupe protiv života i tela, protiv službene dužnosti, kao i da se protiv njega ne vodi istraga za ova krivična dela, odnosno nije podignuta optužnica za ova krivična dela.

Član 5.

Čas teorijske, odnosno praktične obuke traje 45 minuta, a odmor između časova najmanje 10 minuta.
U toku jednog dana, kandidat može imati najviše tri časa teorijske obuke i tri časa praktične obuke.

Član 6.

Nakon završene obuke, kandidatu će se izdati Potvrda o završenoj obuci za vozača turističkog voza (Obrazac 2.), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 7.

Agencija u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (u daljem tekstu: Zakon) može angažovati pravno lice koje mora biti materijalno i stručno osposobljeno da organizuje i vrši obuku kandidata za vozača turističkog voza, kao i da poseduje kadrovske, prostorne, organizacione, materijalno - tehničke i druge uslove za kvalitetno obavljanje te obuke.
Pravno lice iz stava 1. ovog člana mora imati:
1) najmanje jedno zaposleno lice sa punim radnim vremenom koje ispunjava uslove propisane za predavača teorijske obuke i najmanje četiri zaposlena lica sa punim radnim vremenom koja ispunjavaju uslove za instruktora;
2) najmanje jednu učionicu u vlasništvu ili u zakupu, opremljenu učilima, sredstvima i opremom namenjenim za teorijsku obuku, uređeni poligon;
3) saglasnost za trasu koju je odredio nadležni organ jedinice lokalne samouprave na kojoj se izvodi praktična obuka kandidata u saobraćaju;
4) najmanje jedan turistički voz u vlasništvu ili ugovor o zakupu istog.
Pravno lice iz stava 1. ovog člana na osnovu Programa obuke izrađuje Plan realizacije obuke koji se dostavlja na saglasnost Agenciji.

Član 8.

Ispit za vozača turističkog voza sastoji se iz teorijskog i praktičnog ispita.
Kandidat Agenciji podnosi Prijavu za polaganje ispita za vozača turističkog voza (Obrazac 3.), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, najkasnije 15 dana pre polaganja ispita, odnosno početka ispitnog roka.
O danu, vremenu i mestu održavanja ispita Agencija obaveštava kandidata, najkasnije osam dana pre održavanja ispita.
Obaveštenje o rezultatu postignutom na ispitu za vozača turističkog voza Agencija će dostaviti kandidatu, najkasnije osam dana od dana održavanja ispita, na adresu iz prijave.

Član 9.

Uz prijavu za polaganje ispita prilaže se:
1) potvrda o završenoj obuci;
2) dokaz o uplati troškova za polaganje ispita, po važećoj tarifi.

Član 10.

Teorijski ispit sadrži pitanja iz oblasti sadržanih u članu 3. stav 2. ovog pravilnika.
Teorijski ispit traje 60 minuta.
Praktični ispit obuhvata proveru sposobnosti i veštine kandidata da pravilno i bezbedno upravlja turističkim vozom u trajanju od najmanje 35 minuta.

Član 11.

Ispit za vozača turističkog voza polaže se pred komisijom koju u tu svrhu obrazuje Agencija.
Komisija se sastoji od predsednika, ispitivača za teorijski i ispitivača za praktični ispit.
Predsednik komisije iz prethodnog stava, mora ispunjavati sledeće uslove, i to:
1) da ima završene najmanje