Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 93. člana 96. st. 2. i 3. i člana 160. stav 1. tačka 1. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 34/03),
Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, na sednici od 14. aprila 2003. godine, doneo je

PRAVILNIK

O OBRAZOVANjU, ORGANIZACIJI I NAČINU RADA ORGANA VEŠTAČENjA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 46 od 30. aprila 2003; 80/03, 8/04, 138/04, 64/06, 11/07, 49/07)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se obrazovanje, organizacija, sastav i način rada organa veštačenja, postupak donošenja nalaza, mišljenja i ocene, upućivanje osiguranika organu veštačenja radi pregleda, prava osiguranika, korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i drugih lica u postupku veštačenja, sadržaj nalaza, mišljenja i ocene, obrasci koji se upotrebljavaju u postupku veštačenja i druga pitanja od značaja za veštačenje o invalidnosti, telesnom oštećenju, uzroku invalidnosti i telesnog oštećenja, postojanju i uzroku potrebe za pomoć i negu od strane drugog lica, nesposobnosti za rad i nesposobnost za samostalan život i rad članova porodice osiguranika ili korisnika prava, obaveznost kontrolnog pregleda, ocena promene u stanju invalidnosti i preispitivanje nalaza, mišljenja i ocene organa veštačenja na osnovu kojih su ostvarena prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja po osnovu invalidnosti do stupanja na snagu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", broj 34/03 - u daljem tekstu: Zakon) i drugim medicinskim činjenicama od značaja za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Član 2.

Utvrđivanje i ocena o invalidnosti, telesnom oštećenju, uzroku nastanka invalidnosti i telesnog oštećenja, postojanju i uzroku potrebe za pomoći i negom drugog lica, nesposobnosti za rad, nesposobnosti za samostalni život i rad i drugim medicinskim činjenicama od značaja za prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (u daljem tekstu: veštačenje) obavlja se u okviru postupka za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Član 3.

Veštačenje se ostvaruje davanjem nalaza, mišljenja i ocene od strane organa veštačenja - lekara pojedinca.
Organi veštačenja su stručni organi Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Fond), koji se organizuju u sastavu direkcije Fonda, Službe direkcije Fonda u Prištini (u daljem tekstu: direkcija Fonda) i direkcije Pokrajinskog fonda u Novom Sadu, kao organizacione jedinice Fonda.
U Fondu se organizuje prethodna kontrola nalaza, mišljenja i ocene organa veštačenja.

Član 4.

Veštačenje se obavlja u postupku rešavanja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja i ostvaruje se davanjem nalaza, mišljenja i ocene organa veštačenja koji su stručni organi Fonda i obrazuju se u sastavu Fonda.
Veštačenje se organizuje i sprovodi radi ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u rokovima određenim zakonom.

Član 5.

U postupku veštačenja obezbeđuje se poštovanje ličnosti i dostojanstvo osiguranika, korisnika i lica za koja se obavlja veštačenje.
U postupku veštačenja, odnosno kontrole nalaza, mišljenja i ocene organa veštačenja obezbeđuje se saradnja između osiguranika, odnosno korisnika prava, organa veštačenja i kontrole, zdravstvenih ustanova čija se medicinska dokumentacija koristi u postupku veštačenja radi utvrđivanja činjenica iz člana 2. ovog pravilnika.

Član 6.

Direkcija Fonda, direkcija Pokrajinskog fonda i filijale, u okviru svojih prava, obaveza i odgovornosti obezbeđuju potrebne stručne, kadrovske i materijalne uslove za obavljanje veštačenja.

II. ORGANI VEŠTAČENjA

1. Obrazovanje organa veštačenja

Član 7.

Organi veštačenja obrazuju se kao prvostepeni i drugostepeni.
Prvostepeni organi veštačenja obrazuju se radi davanja nalaza, mišljenja i ocene u prvostepenom postupku za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.
Drugostepeni organi veštačenja obrazuju se radi davanja nalaza, mišljenja i ocene u drugostepenom postupku za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i u postupku revizije prvostepenih rešenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja.
Broj organa veštačenja utvrđuje se aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Fonda.
Prilikom obrazovanja organa veštačenja vodiće se računa o vrsti specijalnosti lekara kako bi odgovarala potrebama veštačenja iz člana 1. ovog pravilnika.

Član 8.

Prvostepeni i drugostepeni organ veštačenja sastoji se od jednog člana - lekara specijaliste.
Za člana prvostepenog i drugostepenog organa veštačenja može se postaviti lekar specijalista koji ima iskustvo u oceni invalidnosti.
Lekar specijalista koji nema iskustva u oceni invalidnosti, može se postaviti za člana prvostepenog i drugostepenog organa veštačenja, ali se u tom slučaju prethodno za njega organizuje osposobljavanje za veštačenje o medicinskim činjenicama od značaja za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja prema posebnom programu, utvrđenom u direkciji Fonda, u trajanju od najmanje jednog meseca.

Član 9.

Pre veštačenja od strane lekara pojedinca obaviće se stručna obrada predmeta od strane radnika koji je stručan za propise iz oblasti ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.
Direkcija Fonda, direkcija Pokrajinskog fonda i filijale obezbeđuju stručnu obradu predmeta iz stava 1. ovog člana, kao i obavljanje administrativno-tehničkih poslova vezanih za rad organa veštačenja.
Stručna obrada predmeta u smislu st. 1. i 2. ovog člana dostavlja se organima veštačenja u pismenoj formi.

2. Organizacija organa veštačenja

Član 10.

Rad prvostepenih organa veštačenja obavlja se u direkciji Fonda, direkciji Pokrajinskog fonda i filijalama.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, prvostepeni organ veštačenja može obavljati veštačenje u sedištu jedne filijale za osiguranike sa područja dve ili više filijala.

Član 11.

Prilikom rasporeda rada organa veštačenja vodi se računa o osnovnom oboljenju osiguranika i to tako što se za veštačenje određuje lekar čija je specijalnost odgovarajuća ili srodna lečenju tog oboljenja.

Član 12.

Raspored rada organa veštačenja vrši rukovodilac organizacione jedinice direkcije Fonda u čijem su sastavu organi veštačenja, odnosno direkcije Pokrajinskog fonda u saradnji sa direkcijom Fonda, uzimajući u obzir predloge filijala.

3. Delokrug organa veštačenja

Član 13.

Prvostepeni organ veštačenja daje nalaz, mišljenje i ocenu, po završenom lečenju sa medicinskom rehabilitacijom, u prvostepenom postupku za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja o:
1) postojanju invalidnosti,
2) postojanju telesnog oštećenja i stepenu toga oštećenja,
3) uzroku nastanka invalidnosti i telesnog oštećenja,
4) potrebi i uzroku potrebe za pomoći i negom od strane drugog lica,
5) potpunoj nesposobnosti za rad i nesposobnosti za samostalan život i rad članova porodice osiguranika ili korisnika prava,
6) datum nastupanja invalidnosti, telesnog oštećenja, potrebe za pomoći i negom drugog lica i
7) drugim činjenicama i okolnostima od značaja za prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja o kojima se vrši veštačenja.