Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 160. stav 1. tačka 1) Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 34/03, 64/04 - US, 84/04 - dr. zakon, 85/05, 101/05 - dr.zakon i 63/06 - US),
Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, na sednici od 14. marta 2008. godine, doneo je

PRAVILNIK

O OBRAZOVANjU I NAČINU RADA ORGANA VEŠTAČENjA REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANjE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 59 od 11. juna 2008, 75/08, 24/11, 7/12)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se obrazovanje i način rada organa veštačenja koji utvrđuje medicinske činjenice od značaja za ostvarivanje prava primenom propisa iz penzijskog i invalidskog osiguranja i drugih propisa, kao i uzroka i datuma njihovog nastanka (u daljem tekstu: veštačenje), kontrola i rad organa kontrole nalaza, mišljenja i ocene, obim i sadržaj medicinske dokumentacije potrebne za veštačenje, utvrđuju slučajevi u kojima se ne određuje obavezan kontrolni pregled korisnika prava, propisuje sadržaj i obrazac predloga za utvrđivanje invalidnosti, nalaza, mišljenja i ocene organa veštačenja i drugih obrazaca koji se koriste prilikom veštačenja i uređuju druga pitanja u vezi sa veštačenjem.

Član 2.

Organ veštačenja je stručni organ Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: Fond) koji veštači u prvostepenom i drugostepenom postupku ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, postupku revizije, u postupku utvrđivanja promena u stanju invalidnosti, u postupcima ostvarivanja prava primenom drugih propisa i u drugim slučajevima utvrđenim ovim pravilnikom.
Organ kontrole nalaza, mišljenja i ocene je stručni organ Fonda koji vrši kontrolu nalaza, mišljenja i ocena datih u prvostepenom i drugostepenom postupku ostvarivanja prava.

Član 3.

O postojanju medicinskih činjenica iz člana 1. ovog pravilnika i uzroku i datumu njihovog nastanka organ veštačenja daje nalaz, mišljenje i ocenu.
Organ kontrole nalaza, mišljenja i ocene daje saglasnost ili primedbu na nalaz, mišljenje i ocenu organa veštačenja.

Član 4.

Prilikom veštačenja i kontrole nalaza, mišljenja i ocene se obezbeđuje poštovanje ličnosti, dostojanstva i zaštita podataka o ličnosti osiguranika, korisnika prava, odnosno drugog lica.
Veštačenju, odnosno kontroli nalaza, mišljenja i ocene ne može prisustvovati niko osim organa veštačenja, odnosno organa kontrole.
Izuzetno od stava 2. ovog člana, pregledu može prisustvovati pratilac, ako to zahteva zdravstveno stanje osiguranika, korisnika prava, odnosno drugog lica.

Član 5.

Organ veštačenja, odnosno organ kontrole je dužan da:
1) primenjuje dostignuća savremene medicinske teorije i prakse i da sarađuje sa odgovarajućim medicinskim institucijama;
2) koristi rezultate dijagnostičko-funkcionalnih, laboratorijskih i drugih ispitivanja koja su, radi unapređenja veštačenja o invalidnosti, organizovana u okviru Fonda;
3) primenjuje jedinstvena merila za utvrđivanje invalidnosti, telesnog oštećenja i potrebe za pomoći i negom drugog lica;
4) poštuje opšte principe i etička načela medicinske struke i
5) ostvaruje saradnju sa osiguranicima, korisnicima prava, odnosno drugim licima i zdravstvenim ustanovama čija se medicinska dokumentacija koristi u veštačenju.
Organ iz stava 1. ovog člana, prilikom veštačenja invalidnosti kod profesionalnih vojnih lica, primenjuje akt ministra nadležnog za poslove odbrane kojim su utvrđeni uzroci invalidnosti.

II. ORGAN VEŠTAČENjA I ORGAN KONTROLE

Član 6.

Organ veštačenja je lekar veštak, a organ kontrole je lekar veštak - kontrolor.
Organ veštačenja u postupku utvrđivanja promena u stanju invalidnosti, koji se obavlja po službenoj dužnosti, je komisija sastavljena od tri člana - lekara veštaka.

Član 7.

Veštačenje obavlja lekar veštak odgovarajuće ili srodne specijalnosti u odnosu na osnovno oboljenje osiguranika, korisnika prava, odnosno drugog lica.

Član 8.

Organ veštačenja obavlja veštačenje i za inostranog nosioca penzijskog i invalidskog osiguranja, u skladu sa odredbama međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju.
Organ veštačenja može obavljati veštačenje i za druge organe i organizacije, na osnovu ugovora Fonda sa tim organima i organizacijama.
Veštačenje o medicinskim činjenicama od značaja za ostvarivanje prava utvrđenih drugim propisima vrši se na zahtev lica i na njegov teret, u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 9.

Organ veštačenja veštači na osnovu svestranog i brižljivog razmatranja medicinske i druge dokumentacije, kao i na osnovu rezultata i zapažanja prilikom pregleda.

Član 10.

Organ veštačenja u nalazu, mišljenju i oceni svoja zapažanja i nalaze tačno navodi i objektivno i nepristrasno iznosi.
Nalaz, mišljenje i ocena mora biti jasan, potpun, logičan, obrazložen i naučno i stručno zasnovan.

Član 11.

Organ veštačenja je samostalan u vršenju veštačenja, u okviru ovlašćenja, prava i dužnosti utvrđenih zakonom i ovim pravilnikom.

Član 12.

Lekar veštak koji je vršio veštačenje u prvostepenom postupku ostvarivanja prava ne može, u vezi sa istim zahtevom, vršiti veštačenje u drugostepenom postupku ostvarivanja prava.
Organ kontrole nalaza, mišljenja i ocene koji je obavio kontrolu nalaza, mišljenja i ocene datog u prvostepenom postupku ostvarivanja prava ne može, u vezi sa istim zahtevom, da obavlja veštačenje u prvostepenom i drugostepenom postupku ostvarivanja prava, niti kontrolu nalaza, mišljenja i ocene datog u drugostepenom postupku ostvarivanja prava.

Član 13.

Organ veštačenja, odnosno organ kontrole nalaza, mišljenja i ocene može biti izuzet od veštačenja, odnosno od kontrole u slučajevima i pod uslovima predviđenim zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak.
O izuzeću organa iz stava 1. ovog člana odlučuje direktor Fonda.

III. VEŠTAČENjE

1. Veštačenje invalidnosti

1.1. Predlog za utvrđivanje invalidnosti

Član 14.

Uz zahtev za pokretanje postupka za ostvarivanje prava po osnovu invalidnosti podnosi se predlog za utvrđivanje invalidnosti koji daje izabrani lekar, na obrascu 1, koji je sastavni deo ovog pravilnika.
Izabranim lekarom u smislu stava 1. ovog člana smatra se doktor medicine ili doktor medicine specijalista za oblast opšte medicine, odnosno specijalista medicine rada, doktor medicine specijalista ginekologije, doktor stomatologije, kao i doktor medicine druge specijalnosti pod uslovima koje propiše ministar nadležan za poslove zdravlja gde osiguranik, odnosno osigurano lice ostvaruje primarnu zdravstvenu zaštitu.
Za profesionalna vojna lica, predlog za utvrđivanje invalidnosti na obrascu 1. iz stava 1. ovog člana daje predsednik Više vojnolekarske komisije.

Član 15.

(Brisan)

Član 16.

(Brisan)

Član 17.

(Brisan)

Član 18.

Predlog za utvrđivanje invalidnosti, čitko popunjen, odnosno otkucan, potpisan od strane izabranog (ordinirajućeg) lekara, odnosno predsednika Više vojnolekarske komisije sadrži:
- lične podatke;
- iscrpnu zdravstvenu anamnezu;
- iscrpan i precizan objektivni lekarski nalaz, po sistemima i organima sa detaljnim nalazom osnovnog oboljenja ili povrede;
- detaljne podatke o lečenju, rezultatima lečenja (ambulantnom i bolničkom), sprovedenoj medicinskoj rehabilitaciji, privremenoj sprečenosti za rad i ocenu da zdravstveno stanje ukazuje na potpuni gubitak radne sposobnosti ili potpuni gubitak sposobnosti za profesionalnu vojnu službu,