Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 119. stav 2. Zakona o turizmu ("Službeni glasnik RS", broj 36/09),
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja donosi

PRAVILNIK

O OBRASCU SLUŽBENE LEGITIMACIJE I IZGLEDU ZNAČKE I ODGOVARAJUĆOJ VRSTI ODEĆE, OBUĆE I OPREME TURISTIČKOG INSPEKTORA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 78 od 23. septembra 2009, 14/13)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se obrazac službene legitimacije (u daljem tekstu: legitimacija), izgled značke turističkog inspektora (u daljem tekstu: značka), kao i odgovarajuća vrsta odeće, obuće (u daljem tekstu: službena odeća) i opreme koju koristi turistički inspektor.

Član 2.

Legitimacija i značka turističkog inspektora čine celinu, u trodelnim koricama na sklapanje, teget boje, formata 170 mmx120 mm. Značka se pričvršćuje za određeni unutrašnji deo korica formata 70 mmx100 mm, a legitimacija umeće u te korice u posebnu pregradu formata 78 mmx120 mm sa providnim delom u sredini formata 55 mmx90 mm.

Član 3.

Legitimacija se izdaje prema obrascu legitimacije formata 60 mmx90 mm datom na Obrascu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Na sredini prednje strane obrasca legitimacije, počev od gornje ivice prednje strane legitimacije redom nadole, nalazi se Mali grb Republike Srbije, a ispod njega jedno ispod drugog upisano je:
1) "REPUBLIKA SRBIJA";
2) "SLUŽBENA LEGITIMACIJA";
3) "TURISTIČKOG INSPEKTORA".
Sa leve strane prednje strane obrasca legitimacije, jedno ispod drugog nalazi se:
1) mesto za ime, ispod kojeg je upisano: "ime";
2) mesto za prezime, ispod kojeg je upisano: "prezime";
3) mesto za svojeručni potpis inspektora, ispod kojeg je upisano: "svojeručni potpis inspektora";
4) mesto za hologram;
5) mesto za identifikacioni broj, ispod kojeg je upisano: "identifikacioni broj".
Sa desne strane prednje strane obrasca legitimacije, simetrično od sadržine iz stava 3. ovog člana, jedno ispod drugog nalazi se:
1) mesto za fotografiju formata 25 mmx35 mm;
2) mesto za pečat organa ("M.P.") i u nastavku mesto za svojeručni potpis ministra, ispod kojeg je upisano: "ministar".
Na sredini poleđine obrasca legitimacije, počev od njene gornje ivice redom nadole, nalazi se mesto za upis naziva ministarstva nadležnog za poslove turizma, a ispod njega jedno ispod drugog upisano je:
1) "OVLAŠĆENjA";
2) "TURISTIČKOG INSPEKTORA";
3) "U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor ima prava i dužnosti da kontroliše zakonitost poslovanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja obavljaju delatnost u oblasti turizma i ugostiteljstva i preduzima propisane upravne i kaznene mere, u skladu sa zakonom."
Sa leve strane poleđine obrasca legitimacije nalazi se mesto za upis registracionog broja ispod kojeg je upisano: "registracioni broj".
Sa desne strane poleđine obrasca legitimacije, simetrično od sadržine iz stava 6. ovog člana nalazi se mesto za upis mesta i datuma izdavanja legitimacije ispod kojeg je upisano: "mesto i datum izdavanja".
Legitimacija se štampa na belom ofset papiru čija je prednja strana i poleđina prekrivena kombinacijom više nijansi plave boje.
Legitimacija se oblaže providnom folijom.

Član 4.

Značka se izdaje prema obrascu značke formata 55 mmx65 mm datom na Obrascu 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Značka je od metala u obliku elipse žuto zlatne boje.
Na vrhu značke je Mali grb Republike Srbije.
Gornja ivica značke je obrubljena trakom plave boje, sa bordurom zlatno žute sa linijom plave