Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 100. stav 4. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik SRS", br. 30/79), Republički sekretarijat za zdravlje i socijalnu politiku, donosi

PRAVILNIK

O OBRASCU REGISTRA I NAČINU NjEGOVOG VOĐENjA, OBRASCU PRIJAVE I POSTUPKU PRIJAVLjIVANjA I ODJAVLjIVANjA ODREĐENIH BOLESTI

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 2/80 i 42/86)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se obrazac registra i način njegovog vođenja, obrazac prijave i postupak prijavljivanja i odjavljivanja oboljenja iz člana 100. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik SRS", broj 30/79).

Član 2.

Dom zdravlja, kao zdravstvena radna organizacija ili kao zdravstvena organizacija u sastavu medicinskog centra (dalje: dom zdravlja) i druga zdravstvena organizacija, vodi i registar bolesnika obolelih od bolesti određenih u članu 100. Zakona o zdravstvenoj zaštiti za sva lica koja imaju prebivalište ili mesto rada na području na kome zdravstvena organizacija obavlja zdravstvenu delatnost.
Registar iz stava 1. ovog člana vodi se kao azbučni registar odvojeno za obolele od sledećih bolesti:
1. raka i leukemije,
2. endemske neftropatije,
3. psihoze,
4. šećerne bolesti,
5. reumatske groznice,
6. progresivne mišićne distrofije,
7. hemofilije,
8. hronične insuficijencije bubrega,
9. narkomanije,
10. opstruktivne bolesti pluća.
Registri iz stava 2. ovog člana u domu zdravlja vode se po oblastima zdravstvene zaštite, i to:
a) za decu i omladinu do 18 godina starosti - u oblasti zdravstvene zaštite dece,
b) za bolesnice sa malignim oboljenjima na genitalnim organima ili dojci - u oblasti zdravstvene zaštite žena,
v) za odrasle bolesnike sa opstruktivnom bolesti pluća - u oblasti pneumo-ftiziološke zaštite,
g) za ostale bolesti kod radnika u procesu rada - u oblasti medicine rada,
d) za sve ostale bolesnike - u oblasti opšte medicine.

Član 3.

Registar iz člana 2. ovog pravilnika sadrži sledeće kolone: datum upisivanja podataka; prezime, očevo ime i ime obolelog lica; broj zdravstvenog kartona obolelog; prebivalište, odnosno mesto rada (mesto, ulica i broj); dijagnoza (i šifra); napomene.
Podaci o promeni dijagnoze i prebivališta, odnosno mesta rada, unose se u odgovarajuće kolone, a o ozdravljenju ili smrti u kolonu "napomene".
Registar iz stava 1. ovog člana vodi se na obrascu broj 1 "Registar bolesnika sa .............", koji čini sastavni deo ovog pravilnika.

Član 4.

Dom zdravlja odnosno druga zdravstvena organizacija iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika, kada utvrdi oboljenje iz člana 2. ovog pravilnika, a za endemsku neftropatiju i hroničnu insuficijenciju bubrega i kad se posumnja na oboljenje, dužan je da dostavi zavodu za zaštitu zdravlja, koji vrši delatnost na području samoupravne interesne zajednice zdravstvene zaštite osnovane za područje međuopštinske regionalne zajednice, odnosno za teritoriju grada Beograda, prijavu oboljenja u roku od 7 dana od dana utvrđivanja dijagnoze.
Prijave iz stava prvog ovog člana dostavljaju se na obrascu broj 2. "Prijava (vrsta oboljenja) ...............", koja čini sastavni deo ovog pravilnika.

Član 5.

Svaki prijavljeni slučaj oboljenja ako dođe do ozdravljenja ili smrti, promene dijagnoze ili mesta prebivališta, odnosno mesta rada obolelog lica, dom zdravlja, odnosno druga zdravstvena organizacija iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika, dužan je da odjavi zavodu za zaštitu zdravlja iz člana 4. ovog pravilnika u roku od 7 dana od dana nastale promene.
Odjava iz stava 1. ovog člana podnosi se na obrascu broj 3 "Odjava (vrsta oboljenja) ..........." koji čini sastavi deo ovog pravilnika.
U koloni "napomene" registra (obrazac broj 1) upisuje se nastala promena.

Član 5a

Izuzetno od odredbi člana 4. stav 2. i člana 5. stav 2. ovog pravilnika, prijavljivanje i odjavljivanje oboljenja od raka i leukemije i narkomanije, vrši se prema Programu statističkih istraživanja od interesa za celu zemlju za period od 1986. do 1990. godine ("Službeni list SFRJ", broj 76/85) i Uputstva o načinu i postupku prijavljivanja i evidentiranja lica obolelih od malignih neoplazmi ("Službeni list SFRJ", broj 3/86).

Član 6.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe:
1. Pravilnik o načinu i postupku vođenja evidencije i prijavljivanje određenih oboljenja ("Službeni glasnik SRS", broj 32/69 i 4/76) i
2. Pravilnik o određivanju bolesti koje imaju veći socijalnomedicinski značaj, o obrascu registra bolesnika koji boluju od ovih bolesti i o načinu vođenja tog registra ("Službeni glasnik SRS", broj 10/79).

Član 7.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

Obrazac broj 1.


REGISTAR BOLESNIKA SA ..............................
(vrsta oboljenja)
------------------------------------------------------------------------
Datum Prezime, Broj Prebiv. Dijagnoza NAPOMENE
upisiv. očevo ime zdrav. odnosno (šifra)
podataka i ime kart. mesto rada
za zaposl.
(mesto, ulica
i broj)
------------------------------------------------------------------------
1 2 3 4 5 6
------------------------------------------------------------------------

-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Ostali obrasci koji su sastavni deo ovog pravilnika dati su u paketu CODE OBRASCI.