Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 26. stav 2. Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/2006),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

PRAVILNIK

O OBRASCIMA I SADRŽINI POZICIJA U OBRASCIMA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA BANKE I DRUGE FINANSIJSKE ORGANIZACIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 8 od 23. januara 2007, 18/07)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom se za banke i druge finansijske organizacije (u daljem tekstu: banke) propisuju obrasci finansijskih izveštaja i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine, Izveštaj o promenama na kapitalu i Statistički aneks, kao i minimum sadržaja napomena uz finansijske izveštaje.
Obrasci iz stava 1. ovog člana su, kao prilozi 1, 2, 3, 4 i 5, odštampani uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni deo.

Član 2.

Pri popunjavanju obrazaca iz člana 1. ovog pravilnika, podaci se unose na određene pozicije iz kolone 2, odnosno oznake za automatsku obradu podataka (AOP) iz kolone 3 s grupa računa i računa označenih u koloni 1, a u obrascu Izveštaj o tokovima gotovine - podaci se unose na određene pozicije iz kolone 1, odnosno oznake za AOP iz kolone 2 prema sadržini određenoj tim pravilnikom.
Što se tiče sadržine pojedinih grupa računa i računa označenih u koloni 1, postupa se prema odredbama Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije ("Službeni glasnik RS", br. 8/2007).
U obrasce iz člana 1. ovog pravilnika iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3.

Banka Narodnoj banci Srbije, u skladu s čl. 30. i 31. Zakona o računovodstvu i reviziji i Odlukom o načinu na koji Narodna banka Srbije prima finansijske izveštaje i obrađuje podatke iz tih izveštaja ("Službeni glasnik RS" br. 15/2005 i 83/2005), dostavlja finansijske izveštaje sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine (u daljem tekstu: finansijski izveštaji) na obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine, Izveštaj o promenama na kapitalu i Statistički aneks, kao i napomene uz finansijske izveštaje - u jednom primerku.

Član 4.

Banka kod koje je nastala statusna promena ili je otvoren postupak stečaja, odnosno likvidacije, u godišnjem finansijskom izveštaju prikazuje podatke objedinjeno za ceo izveštajni period, u neto iznosu, posle prebijanja rezultata pre i posle promene, i na svim obrascima stavlja naznaku "STATUSNA PROMENA", "STEČAJ" ili "LIKVIDACIJA".

II. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANjA

Član 5.

U obrazac Bilans stanja banka unosi podatke u kolone od 5 do 8, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.
Pri izradi finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje banke, otvaranja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja - pod oznakom AOP od 001 do 019 u aktivi i od 101 do 125 u pasivi i u vanbilansnim pozicijama unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. U kolonu 8 aktive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine), a u kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine). Za period za koji se sastavlja finansijski izveštaj podaci se unose u kolone 5 i 6 aktive i u kolonu 5 pasive i vanbilansnih pozicija uzimanjem stanja s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja, a podaci za kolonu 7 u aktivi utvrđuju se oduzimanjem iznosa iskazanih u koloni 6 od iznosa iskazanih u koloni 5.
Ako su podaci iz prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 8 aktive i kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija tekuće godine unose se tako korigovani podaci.

III. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 6.

U obrazac Bilans uspeha banka unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.
U ovaj obrazac, pri izradi finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, otvaranja, odnosno zaključenja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, podaci se unose pod oznakom AOP od 201 do 222 - prihodi i rashodi redovnog poslovanja, pod oznakom AOP 223 i 224 - dobitak i gubitak iz poslovanja koje se obustavlja, pod oznakom AOP 225 i 226 - dobitak i gubitak pre oporezivanja, pod oznakom AOP 227 - porez na dobit, pod oznakom AOP 228 i 229 - dobitak i gubitak od promene odloženih poreskih sredstava i odloženih poreskih obaveza, pod oznakom AOP 230 i 231 - dobitak i gubitak perioda posle oporezivanja, pod oznakom AOP 232 i 233 - neto dobitak koji pripada manjinskim ulagačima i neto dobitak koji pripada vlasnicima matičnog pravnog lica, pod oznakom AOP od 234 do 236 - zarada po akciji, osnovna i umanjena zarada po akciji.
Podaci se sa odgovarajućih računa označenih u koloni 1 unose tako što se u kolonu 5 (tekuća godina) unose podaci obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, dok se za tekuću godinu, u kolonu 5, podaci unose s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.
Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

IV. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE

Član 7.

Pod tokovima gotovine (novčanim tokovima), u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se naplate i isplate u gotovini i gotovinskim ekvivalentima preko žiro računa, tekućeg i deviznog računa, uključujući kompenzacije, asignacije i cesije sprovedene preko tih računa.
Kretanje između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata u istoj banci ne smatra se tokovima gotovine.
Iznos priliva i odliva gotovine može se utvrditi na osnovu evidencije o prilivima i odlivima na žiro računu i deviznom računu ili na osnovu stanja i prometa na pojedinim računima imovine i obaveza, odnosno prihoda i rashoda.
Pri sastavljanju obrasca Izveštaj o tokovima gotovine, u kolonu 4 unose se podaci odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu podaci se unose u kolonu 3.

1. Tokovi gotovine iz poslovnih aktivnosti

Član 8.

Pod oznakom AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 302 do 305.
Pod oznakom AOP 302 - Prilivi od kamata, iskazuju se prilivi gotovine po osnovu naplate aktivnih kamata.
Pod oznakom AOP 303 - Prilivi od naknada, iskazuju se prilivi od naplate svih naknada i provizija iz redovnog poslovanja banke.
Pod oznakom AOP 304 - Prilivi po osnovu ostalih poslovnih prihoda, iskazuju se prilivi gotovine od prodaje usluga (izuzev naknada i provizija), zakupnina i drugi prilivi gotovine iz redovnog poslovanja.
Pod oznakom AOP 305 - Prilivi od dividendi i učešća u dobitku, iskazuju se iznosi naplaćenih prinosa po osnovu investiranja u vidu dividendi i učešća u dobitku.

Član 9.

Pod oznakom AOP 306 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 307 do 311.
Pod oznakom AOP 307 - Odlivi po osnovu kamata, iskazuju se odlivi gotovine po osnovu plaćanja pasivnih kamata.
Pod oznakom AOP 308 - Odlivi po osnovu naknada, iskazuju se iznosi plaćenih naknada i provizija iz redovnog poslovanja banke.
Pod oznakom AOP 309 - Odlivi po osnovu bruto zarada, naknada zarada i drugih ličnih rashoda, iskazuju se iznosi isplaćenih bruto zarada, naknada zarada i drugih ličnih rashoda u toku obračunskog perioda.
Pod oznakom AOP 310 - Odlivi po osnovu poreza, doprinosa i drugih dažbina na teret prihoda, iskazuju se iznosi isplaćenih poreza, doprinosa i drugih dažbina u toku obračunskog perioda.
Pod oznakom AOP 311 - Odlivi po osnovu drugih troškova poslovanja, iskazuju se odlivi po osnovu nabavke materijala, isplate za izvršene usluge i druge nematerijalne troškove i isplate po osnovu ostalih troškova poslovanja.
Pod oznakom AOP 312 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakama AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP 306 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.
Pod oznakom AOP 313 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima, iskazuje se razlika između pozicija AOP 306 - Odlivi gotovine iz poslovnih