Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 11. stav 3. Zakona o računovodstvu ("Službeni list SRJ", br. 46/96), savezni ministar za finansije propisuje

PRAVILNIK

O OBRASCIMA I SADRŽINI POZICIJA U OBRASCIMA BILANS STANjA I BILANS USPEHA ZA ORGANIZACIJE ZA OSIGURANjE

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 19/97; 17/2000, 24/2000, 4/02)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se obrasci Bilans stanja i Bilans uspeha za organizacije za osiguranje i sadržina pozicija u tim obrascima.
Obrasci Bilans stanja i Bilans uspeha odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 2.

Prilikom popunjavanja obrazaca iz člana 1. ovog pravilnika, podaci se unose na određene pozicije iz kolone 2, odnosno oznake AOP-a iz kolone 3, sa grupa računa i računa označenih u koloni 1.
U pogledu sadržine pojedinih grupa računa i računa koji su označeni u koloni 1 obrazaca iz člana 1. ovog pravilnika, postupa se prema odredbama Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za organizacije za osiguranje ("Službeni list SRJ", br. 19/97).
U obrasce iz člana 1. ovog pravilnika iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3.

U prvom redu preambule obrazaca iz člana 1. ovog pravilnika, Narodna banka Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja (u daljem tekstu: Zavod) prilagođava obrasce za automatsku obradu podataka (AOP).

Član 4.

Organizacija za osiguranje, dostavlja Zavodu polugodišnji i godišnji račun na propisanim obrascima, u jednom primerku.
Organizacija za osiguranje, pored jedinstvenog Bilansa uspeha, dostavlja Zavodu i pojedinačni (odvojeni) Bilans uspeha za osiguranje života, osiguranje depozita građana, zdravstveno i penzijsko osiguranje, obavezno osiguranje (bez osiguranja depozita građana) i ostala imovinska osiguranja (uključujući i osiguranje nezgode), kao i za reosiguranje.
Na pojedinačni Bilans uspeha upisuje se vrsta osiguranja na koju se Bilans uspeha odnosi.

Član 5.

Organizacija za osiguranje kod koje je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja, prodaja ili vlasnička transformacija, ili za koju se otvori postupak redovne likvidacije ili postupak stečaja sa stanjem na dan 30. juna, a koja sastavlja i podnosi godišnji račun u skladu sa članom 10. st. 2, 3. i 4. Zakona o računovodstvu, dostavlja Zavodu, u rokovima propisanim za dostavljanje polugodišnjeg računa, podatke na obrascima na kojima se sastavlja polugodišnji račun, s naznakom "Prethodni podaci za zbirnu obradu".

Član 6.

Radi obezbeđivanja zbirnih podataka, organizacija za osiguranje kod koje je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja, dužna je da uz polugodišnji račun, odnosno godišnji račun dostavi Zavodu i podatke za period pre nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje. Te podatke organizacija za osiguranje obezbeđuje na osnovu te knjigovodstvene i druge evidencije i polugodišnjih i godišnjih računa.
Za period do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, organizacija za osiguranje dostavlja Zavodu podatke na obrascima na kojima se sastavlja polugodišnji, odnosno godišnji račun, s naznakom "Do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje organizacije za osiguranje".
Prilikom dostavljanja podataka za period pre nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, organizacija za osiguranje obezbeđuje uporedivost podataka prethodne i tekuće godine po teritoriji delatnosti, kao i to da se podaci ne ponavljaju kod više organizacija za osiguranje. U tom cilju organizacija za osiguranje postupa na sledeći način:
1) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja organizacije za osiguranje nastala u tekućoj godini, za organizaciju za osiguranje koja je prestala sa poslovanjem podaci se iskazuju:
- na obrascu Bilans stanja, u koloni 4 - stanje iz kolone 7 aktive i kolone 5 pasive godišnjeg računa prethodne godine, odnosno početno stanje 1. januara tekuće godine;
- na obrascu Bilans uspeha, u koloni 5 - podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja, prodaje ili vlasničke transformacije organizacije za osiguranje, a u koloni 4 - podaci o poslovanju za period za koji se sastavlja polugodišnji račun, odnosno za celu prethodnu godinu po godišnjem računu;
2) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja organizacije za osiguranje nastala u prethodnoj godini, za organizaciju za osiguranje koja je prestala sa poslovanjem, u koloni 4 obrasca Bilans uspeha iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, nezavisno od toga da li se podaci daju po polugodišnjem ili godišnjem računu;
3) (brisana)
4) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja organizacije za osiguranje nastala 31. decembra, za organizaciju za osiguranje koja je prestala za poslovanjem na obrascu Bilans uspeha podaci se iskazuju samo u koloni 4.

II. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANjA

Član 7.

U obrazac Bilans stanja, organizacija za osiguranje unosi podatke u kolone 4 do 7, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.
U obrazac Bilans stanja, prilikom izrade polugodišnjeg i godišnjeg računa, kao i prilikom nastanka statusnih promena, promena oblika organizovanja ili prodaje organizacije za osiguranje, otvaranja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, pod oznakom AOP 001 do 058 u aktivi i 101 do 162 u pasivi unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca. U kolonu 4 unose se podaci iz kolone 7 aktive i kolone 5 pasive godišnjeg računa prethodne godine (početno stanje), a za tekuću godinu, odnosno za period za koji se sastavljaju polugodišnji i godišnji računi podaci se unose u kolone 5 i 6 aktive i kolonu 5 pasive, uzimanjem stanja sa računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja, a podaci za kolonu 7 u aktivi utvrđuju se oduzimanjem iznosa iskazanih u koloni 6 od iznosa iskazanih u koloni 5.
Ako su podaci u koloni 7 aktive i koloni 5 pasive iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 4 unose se tako korigovani podaci.
U obrazac Bilans stanja pod oznakom AOP 059 - Vanbilansna aktiva i 163 - Vanbilansna pasiva iskazuju se stanja sa konta vanbilansne evidencije iz kolone 1 ovog obrasca.

III. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 8.

U obrazac Bilans uspeha, organizacija za osiguranje unosi podatke u kolone 4 i 5, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.
U obrazac Bilans uspeha, prilikom izrade polugodišnjeg i godišnjeg računa, kao i prilikom nastanka statusnih promena, promena oblika organizovanja ili prodaje, otvaranja, odnosno zaključenja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, unose se podaci pod oznakom AOP br. 201 do 254 - Poslovni prihodi i rashodi, pod oznakom AOP br. 255 do 266 - Finansijski prihodi i rashodi, pod oznakom AOP br. 267 do 283 - Neposlovni i vanredni prihodi i rashodi, pod oznakom AOP br. 284 do 285 - Bruto rezultat, pod oznakom AOP br. 286 do 287 - Dobitak i gubitak, pod oznakom AOP br. 288 - Porezi i doprinosi iz dobitka, pod oznakom AOP br. 289 do 291 - Neto rezultat, pod oznakom AOP br. 292 - Ukupni prihodi, a pod oznakom AOP br. 293 - Ukupni