Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 38. stav 2. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji ("Službeni glasnik RS", br. 80/02, 84/02, 23/03, 70/03 i 55/04),
Ministar finansija donosi

PRAVILNIK

O OBRASCIMA PORESKIH PRIJAVA ZA UTVRĐIVANjE POREZA NA IMOVINU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 139 od 30. decembra 2004, 63/07, 9/09, 27/11, 59/13)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se obrasci poreskih prijava za utvrđivanje:
1) poreza na imovinu, za pravna lica i fizička lica koja ostvaruju prihode od samostalne delatnosti koja vode poslovne knjige u skladu sa propisima kojima se uređuje računovodstvo, kao i fizička lica koja ostvaruju prihode od samostalne delatnosti i vode poslovne knjige po sistemu prostog knjigovodstva, u skladu sa propisima kojima se uređuje porez na dohodak građana osim lica koja porez na prihode od samostalne delatnosti plaćaju na paušalno utvrđen prihod - za imovinu koja im služi za obavljanje delatnosti (u daljem tekstu: preduzetnici koji vode poslovne knjige);
2) poreza na imovinu, za preduzetnike koji vode poslovne knjige - za imovinu koja im ne služi za obavljanje delatnosti, za preduzetnike koji porez na prihode od samostalne delatnosti plaćaju na paušalno utvrđen prihod (u daljem tekstu: paušalno oporezovani preduzetnici) i za fizička i druga lica koja ne vode poslovne knjige u skladu sa propisima u Republici Srbiji;
3) poreza na nasleđe i poklon;
4) poreza na prenos apsolutnih prava.

Član 2.

Pravna lica i preduzetnici koje vode poslovne knjige - za imovinu koja im služi za obavljanje delatnosti, za utvrđivanje poreza na imovinu podnose poresku prijavu na Obrascu PPI-1 - Poreska prijava za utvrđivanje poreza na imovinu za 200... godinu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Poreska prijava iz stava 1. ovog člana podnosi se tako da se jednom prijavom obuhvate sve nepokretnosti pravnog lica, odnosno preduzetnika koji vodi poslovne knjige, na teritoriji iste opštine.

Član 3.

Preduzetnici koji vode poslovne knjige - za imovinu koja im ne služi za obavljanje delatnosti i paušalno oporezovani preduzetnici - za imovinu koja im služi za obavljanje delatnosti i za imovinu koja im ne služi za obavljanje delatnosti, kao i fizička i druga lica koja ne vode poslovne knjige u skladu sa propisima u Republici Srbiji, za utvrđivanje poreza na imovinu podnose poresku prijavu na Obrascu PPI-2 - Poreska prijava za utvrđivanje poreza na imovinu za 200... godinu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Poreska prijava iz stava 1. ovog člana podnosi se za svaku nepokretnost posebno.

Član 4.

Obveznik poreza na nasleđe i poklon podnosi poresku prijavu za utvrđivanje poreza na nasleđe i poklon na Obrascu PPI-3 - Poreska prijava za utvrđivanje poreza na nasleđe i poklon, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5.

Obveznik poreza na prenos apsolutnih prava podnosi poresku prijavu za utvrđivanje poreza na prenos apsolutnih prava na Obrascu PPI-4 - Poreska prijava za utvrđivanje poreza na prenos apsolutnih prava, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6.

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržaju poreske prijave za utvrđivanje poreza na imovinu, poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava ("Službeni glasnik RS", broj 39/01).

Član 7.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2005. godine.
Broj 110-00-00525/2004-04
U Beogradu, 24. decembra 2004. godine
Ministar, Mlađan Dinkić, s. r.