Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 21. stav 2. i člana 27. Zakona o prebivalištu i boravištu građana (prečišćeni tekst - "Službeni glasnik SRS", br. 42/77),
Republički sekretarijat za unutrašnje poslove SR Srbije, donosi

PRAVILNIK

O OBRASCIMA I NAČINU VOĐENjA EVIDENCIJE O PREBIVALIŠTU I BORAVIŠTU GRAĐANA

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 21/84 i 7/90)

Član 1.

Ovim pravilnikom se propisuju obrasci i način vođenja evidencija prebivališta, boravišta, boravka u inostranstvu dužeg od 60 dana i privremenog dolaska ili povratka građana u zemlju.

Član 2.

Prijavljivanje, odnosno odjavljivanje prebivališta i prijavljivanje promene adrese stana vrši se na obrascu veličine 145x210 mm, izrađenom na bezdrvnoj hartiji bele boje (OBRAZAC 1). Obrazac se sastoji od dva dela, međusobno povezana poprečnom perforisanom linijom, od kojih prvi predstavlja prijavu, odnosno odjavu prebivališta i prijavu promene adrese stana, a drugi potvrdu o prijemu prijave, odnosno odjave prebivališta i prijave promene adrese stana.
Prijava, odnosno odjava prebivališta i prijava promene adrese stana sadrži rubrike u koje se upisuju podaci: jedinstveni matični broj građana; ime i prezime lica koje se prijavljuje, odnosno odjavljuje; pol; ime jednog roditelja, dan, mesec i godina rođenja; opština i mesto (u daljem tekstu: mesto) rođenja i republika, za lica rođena na teritoriji Socijalističke autonomne pokrajine naziv pokrajine, a za lica rođena u inostranstvu naziv države; oznaka krvne grupe; mesto prebivališta; ulica i broj, slovo, broj ulaza, broj stana i sprat (u daljem tekstu: adresa); registarski broj lične karte i naziv organa od koga je izdata; zanimanje; ime i prezime nosioca stanarskog prava odnosno sopstvenika stana; mesto i adresa ranijeg prebivališta;mesto u koje odlazi; mesto i datum podnošenja prijave, odnosno odjave i potpis podnosioca prijave, odnosno odjave.
Potvrda o prijemu prijave, odnosno odjave prebivališta i prijave promene adrese stana sadrži rubrike u koje se upisuju podaci: jedinstveni matični broj građana; ime i prezime lica koje se prijavljuje, odnosno odjavljuje; dan mesec i godina rođenja; mesto rođenja; mesto rođenja i republika, za lica rođena na teritoriji socijalističke autonomne pokrajine; naziv pokrajine, a za lica rođena u inostranstvu naziv države; mesto i adresa koje lice prijavljuje ili odjavljuje kao prebivalište, odnosno promenu adrese stana; mesto i datum izdavanja potvrde o prijemu prijave, odnosno odjave; potpis službenog lica i mesto za pečat.
Obrazac iz stava 1. ovog člana popunjava se pisaćom mašinom ili štampanim slovima.

Član 3.

Prijavljivanje, odnosno odjavljivanje boravišta građana vrši se na obrascu veličine 105x297 mm, izrađenom na polukartonskoj hartiji svetolozelene boje (OBRAZAC 2). Obrazac se sastoji od dva dela, međusobno povezana poprečnom perforisanom linijom, od kojih prvi predstavlja prijavu, odnosno odjavu boravišta, a drugi potvrdu o prijemu prijave, odnosno odjave boravišta.
Prijava, odnosno odjava boravišta sadrži rubrike u koje se upisuju podaci: jedinstveni matični broj građana; ime i prezime lica koje se prijavljuje, odnosno odjavljuje; pol; ime jednog roditelja; dan, mesec i godina rođenja; mesto rođenja i republika, za lica rođena na teritoriji socijalističke autonomne pokrajine naziv pokrajine,a za lica rođena u inostranstvu naziv države; oznaka krvne grupe; mesto prebivališta i adresa; registarski broj lične karte i naziv organa od koga je izdata; zanimanje; mesto i adresa boravišta; prezime i ime (naziv) davaoca smeštaja; datum dolaska u mesto boravišta i datum odlaska iz mesta boravišta; mesto i datum podnošenja prijave, odnosno odjave i potpis podnosioca prijave, odnosno odjave.
Potvrda o prijemu prijave,odnosno odjave boravišta sadrži rubrike u koje se upisuju podaci: jedinstveni matični broj građana; ime i prezime lica koje se prijavljuje, odnosno odjavljuje; dan mesec i godina rođenja; mesto rođenja i republika, za lica rođena na teritoriji socijalističke autonomne pokrajine naziv pokrajine, a za lica rođena u inostranstvu naziv države; mesto i adresa koje građanin prijavljuje ili odjavljuje kao boravište; mesto i datum izdavanja potvrde o prijemu prijave, odnosno odjave; potpis službenog lica i mesto za pečat.
Obrazac iz stava 1. ovog člana popunjava se pisaćom mašinom ili štampanim slovima.

Član 4.

Prijavljivanje boravka u inostranstvu dužeg od 60 dana, privremenog dolaska ili povratka u zemlju vrši se na obrascu veličine 145x210 mm, izrađenom na polukartonskoj hartiji svetloplave boje (OBRAZAC 3). Obrazac se sastoji od dva dela, međusobno povezana poprečnom perforisanom linijom od kojih prvi predstavlja prijavu boravka u inostranstvu dužeg od 60 dana, privremenog dolaska ili povratka u zemlju, a drugi potvrdu o prijemu prijave boravka u inostranstvu dužeg od 60 dana, privremenog dolaska ili povratka u zemlju.
Prijava boravka u inostranstvu dužeg od 60 dana, privremenog dolaska ili povratka u zemlju sadrži rubrike u koje se upisuju podaci: jedinstveni matični broj građana; ime i prezime lica koje se prijavljuje; pol; ime jednog roditelja; dan, mesec i godina rođenja; mesto rođenja i republika, za lica rođena na teritoriji socijalističke autonomne pokrajine naziv pokrajine, a za lica rođena u inostranstvu naziv države;oznaka krvne grupe; mesto prebivališta i adresa; registarski broj lične karte i naziv organa od koga je izdata; broj putne isprave i naziv organa od koga je izdata; zanimanje; razlog odlaska u inostranstvo dužeg od 60 dana; datum, naziv mesta i države u koju odlazi; datum privremenog dolaska u zemlju; datum povratka u zemlju; mesto i datum podnošenja prijave i potpis podnosioca prijave.
Potvrda o prijemu prijave boravka u inostranstvu dužeg od 60 dana, privremenog dolaska ili povratka u zemlju, sadrži rubrike u koje se upisuju podaci: jedinstveni matični broj građana; ime i prezime lica koje se prijavljuje; dan, mesec i godina rođenja; mesto rođenja i republika, za lica rođena na teritoriji socijalističke autonomne pokrajine naziv pokrajine, a za lica rođena u inostranstvu naziv države; datum odlaska u inostranstvo dužeg od 60 dana; naziv države u koju odlazi; datum privremenog dolaska u zemlju; datum povratka u zemlju; mesto i datum prijavljivanja; potpis službenog lica i mesto za pečat.
Obrazac iz stava 1. ovog člana popunjava se pisaćom mašinom ili štampanim slovima.

Član 5.

Evidencija o boravištu građana kojima usluge smeštaja pružaju ugostiteljske organizacije udruženog rada, odmarališta, turističke i druge organizacije udruženog rada vodi se na obrascu veličine 297x420 mm u obliku knjige boravišta izrađene od specijalne stogramske hartije bele boje (OBRAZAC 4), u koji se upisuju podaci: redni broj; jedinstveni matični broj građana; ime i prezime korisnika usluga smeštaja; pol; ime jednog roditelja; dan, mesec i godina rođenja; mesto rođenja i republika, za lica rođena na teritoriji socijalističke autonomne pokrajine naziv pokrajine, a za lica rođena u inostranstvu naziv države; oznaka krvne grupe; registarski broj lične karte i naziv organa od koga je izdata; zanimanje; mesto prebivališta i adresa; sprat i broj sobe u koju je smešten korisnik usluga; datum dolaska; datum odlaska; napomena. U rubrici "napomena" upisuje se, između ostalog, ime i prezime samostalnog ugostitelja ili građanina koji pruža usluge smeštaja turistima i drugim licima posredstvom ugostiteljskih i drugih organizacija udruženog rada.
Knjiga boravišta je izrađena u