Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 47. Zakona o šumama ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 46/91 i 83/92), Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi

PRAVILNIK

O OBLIKU I SADRŽINI ŠUMSKOG ŽIGA, OBRASCU PROPRATNICE, ODNOSNO OTPREMNICE, USLOVIMA, NAČINU I ROKU ŽIGOSANjA POSEČENOG DRVETA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 95/92, 54/2000)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se oblik i sadržina šumskog žiga, obrazac propratnice, odnosno otpremnice i uslovi, način i rok žigosanja posečenog drveta.

Član 2.

Šumski žig za žigosanje posečenog drveta u šumama u državnoj i društvenoj svojini ima oblik elipse veličine duže ose 30 mm i kraće ose 24 mm čija je ivica izvijugana. U elipsu šumskog žiga upisuju se velika slova: "DŠS" i redni broj žiga.
Šumski žig za žigosanje posečenog drveta u šumama u privatnoj svojini i drveta van šume, osim drveta od voćnih stabala, ima oblik pravougaonika veličine 30x24 mm čija je ivica ravna. U pravougaonik šumskog žiga upisuju se velika slova: "PŠS" i redni broj žiga.
Redne brojeve žigova iz st. 1. i 2. ovog člana, na zahtev korisnika šume, odnosno javnog preduzeća utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove šumarstva.

Član 3.

Žigosanje posečenog drveta vrši se šumskim žigom na mestu seče, utiskivanjem šumskog žiga i to kod:
- oblog i tesanog tehničkog drveta, na oba poprečna preseka svakog komada;
- ogrevnog i cepanog drveta, na jednom poprečnom preseku i to najmanje kod 75% komada u složaju.
Otisak žiga za posečeno drvo u šumama u državnoj svojini je crne, u društvenoj svojini crvene a u privatnoj svojini zelene boje i isti mora biti potpun i jasno vidljive sadržine.

Član 4.

Obrazac otpremnice, veličine 29x21 cm, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, sadrži: naziv preduzeća koje izdaje otpremnicu; serijski broj i broj obrasca; naziv korisnika šume odnosno drveta van šume; naziv gazdinske jedinice i broj odeljenja za uređenje šume, odnosno naziv šume (mesto zvano) i naziv katastarske opštine u kojoj se nalazi šuma i broj katastarske parcele za neuređene šume; broj šumskog žiga; vrstu drveta, vrstu sortimenta ili broj trupca i njegove dimenzije i količinu posečenog drveta po klasama; prezime i ime i sedište ili prebivalište prevoznika i kupca, odnosno mesto istovara - pretovara, registarski broj prevoznog sredstva; datum izdavanja otpremnice; prezime i ime lica koje je izdalo otpremnicu i otisak šumskog žiga (Obrazac broj 1).
Obrazac otpremnice, veličine 14,5x21cm, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, sadrži: naziv preduzeća koje izdaje otpremnicu; serijski broj i broj obrasca; naziv korisnika šume, odnosno drveta van šume; naziv gazdinske jedinice i broj odeljenja za uređene šume, odnosno naziv šume (mesto zvano) i naziv katastarske opštine u kojoj se nalazi šuma i broj katastarske parcele za neuređene šume; broj šumskog žiga; vrstu drveta, vrstu sortimenta ili broj trupca i njegove dimenzije i količinu posečenog drveta po klasama; prezime i ime i sedište ili prebivalište prevoznika i kupca, odnosno mesto istovara - pretovara, registarski broj prevoznog sredstva; datum izdavanja otpremnice; prezime i ime lica koje je izdalo otpremnicu, i otisak šumskog žiga (Obrazac broj 2).
Obrazac propratnice veličine 20x14 cm, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, sadrži: naziv javnog preduzeća koje izdaje propratnicu; serijski broj i broj obrasca; prezime i ime i prebivalište sopstvenika šume, odnosno drveta van šume; naziv šume (mesto zvano) i naziv katastarske opštine u kojoj se