Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 8. stav 1. tačka 1), člana 23. stav 1. i člana 108. Zakona o elektronskim komunikacijama ("Službeni glasnik RS", broj 44/10), člana 12. stav 1. tačka 1) i člana 16. tačka 4. Statuta Republičke agencije za elektronske komunikacije ("Službeni glasnik RS", broj 59/10),
Upravni odbor Republičke agencije za elektronske komunikacije, na sednici od 15. septembra 2011. godine, doneo je

PRAVILNIK

O OBAVEZAMA OPERATORA USLUGA SA DODATOM VREDNOŠĆU

(Objavljeno u "Sl. glasnik RS", br. 76 od 12 oktobra 2011, 91/11)

I. Osnovne odredbe

Član 1.

Ovim pravilnikom se bliže uređuju obaveze operatora koji pružaju uslugu sa dodatom vrednošću u pogledu objavljivanja detaljnog opisa i cene ukupne usluge, odnosno svih njenih sastavnih delova, oglašavanja usluge, načina obračuna i naplate usluge, načina obrade podataka o ličnosti, podataka o saobraćaju i podataka o lokaciji, kontrole nedozvoljenog sadržaja i rešavanja prigovora i zaštite interesa korisnika.

Član 2.

Pojedini pojmovi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeća značenja:
Operator usluge sa dodatom vrednošću je lice koje pruža uslugu sa dodatom vrednošću korisniku usluge;
Operator javne komunikacione mreže je pravno lice koje raspolaže javnom komunikacionom mrežom koje Operatoru usluga sa dodatom vrednošću obezbeđuje tehničke uslove i/ili uslugu obračuna i naplate za pružanje usluge.
Korisnik usluge sa dodatom vrednošću je lice koje pristupa usluzi sa dodatom vrednošću koja uključuje i korišćenje odgovarajućih brojeva iz Plana numeracije.

II. Obaveze operatora usluge sa dodatom vrednošću

2.1. Načela postupanja operatora

Član 3.

Operator usluge sa dodatom vrednošću (u daljem tekstu: Operator Usluge) će prilikom pružanja usluge sa dodatom vrednošću postupati u skladu sa odredbama važećih zakona i podzakonskih propisa u Republici Srbiji, u cilju zaštite korisnika od svake zloupotrebe i nanošenja štete.
Operator Usluge je odgovoran za pružanje usluge sa dodatom vrednošću (u daljem tekstu: Usluga) u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama ("Službeni glasnik RS", broj 44/10, u daljem tekstu: Zakon) i ovim pravilnikom.
Ako Operator Usluge pruža Uslugu u saradnji sa licem sa kojim zaključi ugovor, koji sadrži obaveze u vezi sa pružanjem i/ili promocijom Usluge, dužan je da obezbedi da se Usluga pruža u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom, nezavisno od razgraničenja odgovornosti koju ugovorne strane definišu u međusobnim odnosima.
Operator Usluge i lice iz stava 3. ovog člana su obavezni da obezbede zaštitu korisnika Usluge tako što će:
1) dati jasne i nedvosmislene informacija o vrsti i sadržini Usluge koja se pruža, ceni i načinu naplate Usluge;
2) oglašavanje Usluge da sadrži jasne i transparentne informacije o pružaocu Usluge;
3) obezbediti da promotivne aktivnosti ni na koji način ne budu obmanjujuće niti da na bilo koji način dovode u zabludu potencijalne korisnike Usluge;
4) sadržina usluge da bude u skladu sa propisima u Republici Srbiji;
5) obezbediti posebnu zaštitu dece.

2.2. Tehnički uslovi za pružanje Usluge

Član 4.

Da bi ispunio tehničke uslove za pružanje Usluge, Operator Usluge je dužan da, u zavisnosti od vrste Usluge, obezbedi sledeće:
1) opremu za prihvatanje telefonskih poziva i njihovo registrovanje, prosleđivanje poziva, praćenje parametara kvaliteta Usluge, čuvanje podataka o pozivima u zakonskom roku, kao i opremu za zakonito presretanje Usluga;
2) opremu za prihvatanje poruka (SMS, MMS), njihovu obradu samo u svrhu pružanja Usluge, praćenje parametara kvaliteta Usluge i čuvanje u zakonskom roku.
Oprema iz stava 1. ovog člana mora da poseduje odgovarajuće sertifikate.
Operator Usluge pruža Uslugu samostalno ili u saradnji sa licem iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika, putem terminalne opreme priključene na elektronsku komunikacionu mrežu Operatora javne komunikacione mreže.

2.3. Načela pružanja Usluga

Član 5.

Usluga se ne sme pružati niti promovisati na način koji bi vređao ili zloupotrebljavao položaj i/ili osobine pojedinca ili skupa osoba, kao npr. osobe sa invaliditetom, osobe sa posebnim potrebama ili dece.

2.4. Vođenje evidencije o Usluzi

Član 6.

Za svaku pruženu Uslugu Operator Usluge, mora voditi evidenciju o Usluzi, uključujući podatke o saobraćaju, statistiku uspešnih i neuspešnih pokušaja pozivanja i, na zahtev Republičke agencije za elektronske komunikacije (u daljem tekstu: Agencija) druge podatke koji detaljnije karakterišu kvalitet Usluge.
Podaci iz stava 1. moraju se čuvati najmanje 12 meseci nakon datuma pružanja Usluge.

2.5. Obezbeđivanje opreme

Član 7.

Operator Usluge je dužan da, samostalno ili u saradnji sa Operatorom javne komunikacione mreže i/ili licem iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika, obezbedi opremu, uređaje i instalacije, koja će omogućiti čuvanje i zaštitu relevantnih podataka o saobraćaju i ličnosti u propisanom roku.
Operator Usluge i Operator javne komunikacione mreže i/ili lice iz člana 3. stava 3. ovog pravilnika zaključuju ugovor kojim definišu tehničke i finansijske pojedinosti, uključujući i obaveze koje proističu iz ovog pravilnika sa ciljem pružanja Usluge korisnicima.
Operator Usluge odgovoran je za pravilno oglašavanje cene i načina tarifiranje Usluge .
Operator javne komunikacione mreže je odgovoran za pravilan obračun Usluge, saglasno načinu tarifiranja kao i za naplatu, ako je predviđena ugovorom sa Operatorom Usluge.
U svrhu zaštite interesa korisnika Usluge, Operator Usluge i Operator javne komunikacione mreže dužni su, da na zahtev Agencije, dostave tehničko-operativne podatke o načinu pružanja Usluge potrebne za proveru podataka o pruženoj Usluzi.

III. Opis usluge

3.1. Vrste Usluga

Član 8.

Usluga u smislu ovog pravilnika je:
1) pristup i/ili isporuka sadržaja informativnog, obrazovnog ili zabavnog karaktera;
2) informisanje korisnika Usluge o statusu njegovih usluga;
3) naručivanje odnosno zakazivanje nekih usluga;
4) autorizacija pristupa;
5) napredni komunikacioni servisi;
6) pristup nagradnim igrama, pitalicama i igrama na sreću;
7) usluga vezana za elektronske i štampane medije i Internet;
8) pristup i/ili isporuka sadržaja za odrasle;
9) donacija koja se prikuplja u dobrotvorne ili humanitarne svrhe;
10) druga usluga koja svojom suštinom i/ili načinom realizacije može da se podvede pod neku od usluga iz tač. 1 do 9. ovog stava.
Ne smatra se Uslugom iz stava 1. ovog člana plaćanje roba i usluga (kupovina ulaznica, plaćanje parkinga, bankarskih i sličnih usluga u skladu sa propisima kojima se uređuje predmetna oblast, odnosno obligacioni odnosi), preko telefonskog računa, ako se plaćanje može obaviti i na drugi način.

3.2. Sadržaj i kvalitet Usluge

Član 9.

Sadržaj Usluge mora biti u skladu sa oglašenim sadržajem te Usluge.
Kad je sadržaj Usluge davanje informacija, informacije moraju da budu tačne i vremenski usklađene, a korisniku Usluge se mora jasno dati do znanja kada je informacija poslednji put obnovljena.
Sadržaj Usluge mora da bude u skladu sa zakonima i podzakonskim propisima Republike Srbije i ne sme da podstiče korisnika Usluge niti da mu pomaže da postupa u suprotnosti sa zakonom.
Usluga ne sme da naruši privatnost korisnika Usluge niti da izazove nepotreban strah, zabrinutost ili patnju korisnika Usluge.
Usluga ne sme da podstiče korisnika Usluge na prevaru, neovlašćenu upotrebu ili ponavljanje poziva bez razloga.
Usluga kojom se od pozivaoca traže određeni lični podaci mora da bude u skladu sa Zakonom i