Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 79. Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik RS", br. 63/2001, 42/2002 i 27/2003),
Ministar pravde donosi

PRAVILNIK

O NAKNADI TROŠKOVA U SUDSKIM POSTUPCIMA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 57 od 30. maja 2003, 69/11)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi, visina i način naknade troškova koji u sudskim postupcima pripadaju svedocima, veštacima, tumačima i stručnim licima; privatnom tužiocu, oštećenom kao tužiocu, oštećenom i okrivljenom u krivičnom postupku; stranci i umešaču u parničnom postupku; braniocu, punomoćniku i zakonskom zastupniku; sudu za vršenje radnji van zgrade suda.
Ovim pravilnikom propisuju se i naknada troškova lečenja okrivljenog, visina paušalnog iznosa u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, predujam za troškove izvršenja u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju i naknada troškova objavljivanja sudskih odluka.

Član 2.

Troškovi se nadoknađuju pod uslovima utvrđenim zakonom, drugim propisom i ovim pravilnikom.

Član 3.

Troškovi se nadoknađuju na zahtev lica koje ima pravo na naknadu.
Sud je dužan da lice pouči o pravu na naknadu troškova, a posebno o mogućnosti gubitka prava ako zahtev ne bude podnet u propisanom roku ili na propisan način.
Pouka i izjava lica u vezi sa njegovim pravom na naknadu troškova unose se u zapisnik.

II. TROŠKOVI SVEDOKA, VEŠTAKA, TUMAČA I STRUČNOG LICA

1. Vrste troškova

Član 4.

Troškove svedoka, veštaka, tumača i stručnog lica (u daljem tekstu: učesnik u postupku) čine putni troškovi, troškovi za ishranu i prenoćište i izgubljena zarada.
Veštaku, tumaču i stručnom licu pripadaju i troškovi neposrednog vršenja radnje u postupku (veštačenje, tumačenje, davanje objašnjenja) i nagrada.

2. Putni troškovi

Član 5.

Putne troškove čine troškovi putovanja učesnika u postupku sredstvom javnog prevoza od mesta prebivališta, odnosno boravišta do mesta izvršenja radnje i troškovi povratka, kao i troškovi putovanja unutar mesta prebivališta.

Član 6.

Nadoknađuju se troškovi putovanja najkraćim putem i najekonomičnijim sredstvom javnog prevoza.

Član 7.

Putni troškovi nadoknađuju se u visini stvarnih izdataka za putovanje, koji se utvrđuju na osnovu prevozne karte ili na drugi pogodan način.

Član 8.

Putni troškovi ne nadoknađuju se učesniku u postupku koji ima pravo na stalnu besplatnu vožnju u javnom prevozu.
Učesniku u postupku koji ima pravo na povlasticu u javnom prevozu nadoknađuju se samo stvarni izdaci za putovanje.

Član 9.

Ako sredstvo javnog prevoza ne postoji, ne saobraća u pogodno vreme ili iz drugih razloga nije dostupno, putni troškovi nadoknađuju se prema broju pređenih kilometara najkraćim putem (u daljem tekstu: kilometraža).
Kilometraža se nadoknađuje u iznosu od 25% od cene jednog litra goriva po pređenom ili započetom kilometru.

3. Troškovi za ishranu i prenoćište

Član 10.

Troškovi za ishranu nadoknađuju se učesniku u postupku koji je van mesta prebivališta ili boravišta, odnosno adrese stana morao da provede više od osam časova, računajući i vreme potrebno za dolazak u mesto izvršenja radnje i vreme potrebno za povratak.
Troškovi za prenoćište nadoknađuju se učesniku u postupku koji nije mogao istog dana da se vrati u mesto prebivališta, odnosno boravišta, kao i ako je za izvršenje radnje bilo potrebno višednevno odsustvovanje iz mesta prebivališta, odnosno boravišta.
Troškovi za ishranu i prenoćište određuju se prema prosečnim cenama u mestu u kome se preduzima radnja ili njemu najbližem mestu.

4. Izgubljena zarada

Član 11.

Izgubljena zarada nadoknađuje se učesniku u postupku koji je u radnom odnosu, koji je zemljoradnik, preduzetnik ili na drugi način, u skladu sa zakonom, ostvaruje zaradu.

Član 12.

Licu u radnom odnosu zaradu, odnosno platu nadoknađuje poslodavac.
Poslodavac ima pravo da od suda, odnosno drugog organa koji vodi postupak zahteva refundaciju iznosa koji je licu u radnom odnosu isplatio na ime naknade zarade, odnosno plate.

Član 13.

Zemljoradniku, preduzetniku i licu koje na drugi način ostvaruje zaradu u skladu sa zakonom, izgubljena zarada određuje se srazmerno izgubljenom vremenu, pri čemu se vodi računa o vrsti zanimanja i dnevnoj zaradi.

5. Troškovi za pratioca

Član 14.

Učesniku u postupku koji ima pravo na pomoć i negu prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, nadoknađuju se i troškovi pratioca i to po čl. 4-13. i 15. ovog pravilnika.

6. Troškovi za učestvovanje u radnjama u više predmeta

Član 15.

Učesniku u postupku koji je vršio radnje u više predmeta, istog dana ili više uzastopnih dana, troškovi se nadoknađuju u jednostrukom iznosu. Ovaj iznos deli se na sve predmete srazmerno vremenu utrošenom na pojedinačni predmet, a kad to nije moguće - na jednake delove.

7. Troškovi veštačenja i nagrada veštaka

Član 16.

Veštaku se nadoknađuju izdaci za utrošeni materijal i drugi stvarni izdaci.
U slučaju da je veštak morao da koristi uređaje ili materijal državnog organa, pravnog ili fizičkog lica, tom organu, odnosno licu nadoknađuju se prouzrokovani troškovi.

Član 17.

Veštaku se nagrada određuje tako što se osnovica za obračun nagrade deli brojem radnih časova u mesecu koji je prethodio veštačenju, pa se tako dobijen iznos množi brojem časova koji su bili neophodni za veštačenje.
Osnovica za obračun nagrade jeste:
- 50% prosečne zarade bez poreza i doprinosa u privredi Republike Srbije, isplaćene za prethodni mesec prema podacima nadležnog organa (u daljem tekstu: zarada), veštaku bez srednjeg obrazovanja;
- 100% zarade, veštaku sa srednjim obrazovanjem;
- 150% zarade, veštaku sa višim obrazovanjem;
- 200% zarade, veštaku sa visokim obrazovanjem;
- 250% zarade, veštaku koji je magistar;
- 300% zarade, veštaku koji je doktor nauka.
Kad je predmet veštačenja složen, ili je za veštačenje potrebno posebno znanje, stručnost i iskustvo, nagrada obračunata po stavu 1. ovog člana uvećava se do 100%.
Za veštačenje u otežanim uslovima (noću, u izuzetno nepovoljnim vremenskim prilikama i slično) i za veštačenje nedeljom i praznikom, nagrada obračunata po stavu 1. ovog člana uvećava se za 100%.

Član 18.

Kad je veštačenje povereno pravnom licu, naknada troškova veštačenja i nagrada pripadaju tom pravnom licu.
Naknada troškova veštačenja i nagrada pripadaju i državnom organu koji je veštačenje izvršio u okviru svog delokruga.

8. Troškovi tumačenja i nagrada tumača

Član 19.

Tumaču se, za prevod pismena i za usmeno prevođenje, nadoknađuju izdaci za utrošeni materijal i drugi stvarni izdaci.
Nagrada se tumaču određuje po propisima o sudskim tumačima.
Prema propisima o sudskim tumačima shodno se određuje i nagrada tumaču koji je pomogao u saslušanju ili ispitivanju gluvih, nemih ili gluvonemih lica.

9. Troškovi i nagrada stručnog lica

Član 20.

Stručnom licu u krivičnom postupku nadoknađuju se izdaci za utrošeni materijal i drugi stvarni izdaci.
Nagrada se ovom licu određuje shodnom primenom člana 17. ovog pravilnika.

III. TROŠKOVI PRIVATNOG TUŽIOCA, OŠTEĆENOG KAO TUŽIOCA, OŠTEĆENOG I OKRIVLjENOG U KRIVIČNOM POSTUPKU

Član 21.

Naknada za nužne izdatke, koja po Zakoniku o krivičnom postupku pripada privatnom tužiocu, oštećenom kao tužiocu, oštećenom i okrivljenom, određuje se u skladu sa čl. 4-15. ovog pravilnika.>