Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 58. stav 9. i člana 59. stav 4. Zakona o šumama ("Službeni glasnik RS", broj 30/10),
Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, donosi

PRAVILNIK

O NAČINU I VREMENU VRŠENjA DOZNAKE, DODELjIVANjU, OBLIKU I SADRŽINI DOZNAČNOG ŽIGA I ŽIGA ZA ŠUMSKU KRIVICU, OBRASCU DOZNAČNE KNjIGE, ODNOSNO KNjIGE ŠUMSKE KRIVICE, KAO I O USLOVIMA I NAČINU SEČE U ŠUMAMA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 65 od 2. septembra 2011, 47/12)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se način i vreme doznake, dodeljivanja doznačnog žiga, način obeležavanja panjeva bespravno posečenih stabala, način evidentiranja tih stabala i panjeva u doznačnim knjigama, odnosno knjigama šumske krivice, oblik i sadržina doznačnih žigova i žigova za šumsku krivicu, obrasci doznačne knjige, odnosno knjige šumske krivice, kao i uslovi i način seče u šumama.

Član 2.

Pod doznakom stabala podrazumeva se odabiranje, obeležavanje doznačnim žigom i evidentiranje stabala za seču, obeležavanje površine šume planirane za čistu seču ili krčenje, kao i obeležavanje posebnim žigom panjeva bespravno posečenih stabala (u daljem tekstu: doznaka).
Seča stabala može da se vrši samo nakon izvršene doznake.
Doznaka se vrši pojedinačno za svaku sastojinu (odeljenje, odsek, odnosno katastarsku parcelu), u skladu sa odredbama osnove, odnosno programa gazdovanja šumama.
Doznaka se vrši u vreme trajanja vegetacije.

Član 3.

Odabiranje i obeležavanje stabala za seču u šumama vrši se stablimično i površinski.
Stablimično obeležavanje stabala za seču vrši se utiskivanjem doznačnog žiga na zates u prsnoj visini i na pridanku stabla, odnosno na jednoj od debljih žila.
Kod stablimičnog obeležavanja stabala za seču može da se utiskuje, odnosno upisuje i redni broj stabla na zatesu na pridanku, odnosno na debljoj žili stabla.
Redni broj se utiskuje ili upisuje kolobrojem, utiskivanjem plastične pločice sa brojem ili masnom bojom.
Stablimično obeležavanje stabala za seču vrši se u sastojinama u kojima se vrše oplodne, grupimične, prebirne i proredne seče.

Član 4.

Površinsko obeležavanje stabala za seču vrši se obeležavanjem granične linije površine šume predviđene za čistu seču ili krčenje, utiskivanjem doznačnog žiga na pridanku ili debljoj žili i na prsnoj visini stabla na graničnoj liniji koji ulaze u površinu za vršenje čiste seče, odnosno krčenje.
Stabla se obeležavaju na odstojanju koje obezbeđuje vidljivost granične linije.
Ako nije moguće postupiti na način iz stava 1. ovog člana, granična linija površine šume predviđene za čistu seču ili krčenje obeležava se vidnim znacima koji se dogledaju, masnom bojom na stablima, postavljanjem stubova ili humki.
Površinsko obeležavanje stabala za seču može da se vrši u gustim kulturama u kojima pristup nije moguć (šematska proreda) i prirodnim sastojinama topole, vrbe i bagrema u kojima se sprovodi čista seča, u sastojinama u kojima se vrši čista seča radi direktne konverzije, kao i u delovima šuma u kojima se vrši krčenje.

Član 5.

Doznačna knjiga za evidentiranje stabala obeleženih za seču u državnim i šumama sopstvenika kojima se gazduje na osnovu osnove gazdovanja šumama je veličine 21h14 cm i sadrži 50 listova.
Doznačna knjiga za evidentiranje stabala obeleženih za seču u šumama sopstvenika kojima se gazduje na osnovu programa gazdovanja šumama je veličine 21h14 cm i sadrži 50 listova u po dva primerka.
Prvi primerak doznačnog lista nalazi se kod sopstvenika šume - fizičkog lica, a drugi primerak ostaje u knjizi.

Član 6.

Doznačna knjiga za evidentiranje stabala obeleženih za seču u državnim i šumama sopstvenika za koje postoje osnove gazdovanja šumama, na koja se ne upisuju redni brojevi stabala vodi se na Obrascu 1 - Doznačna knjiga za šume u državnoj svojini, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, i sadrži: naziv gazdinske jedinice, odeljenja i odseka; broj knjige doznake; godinu u kojoj se vrši obeležavanje stabala za seču; ime i prezime izvršioca doznake; vreme u kojem je izvršena doznaka; otisak doznačnog žiga; doznačenu površinu; broj stabala razvrstan po debljinskim stepenima, vrstama drveća i njihovu zapreminu.
Doznačna knjiga za evidentiranje stabala obeleženih za seču u državnim i šumama sopstvenika, na koja se upisuju redni brojevi stabala vodi se na Obrascu 2 - Doznačna knjiga za šume u državnoj svojini, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, i sadrži: naziv gazdinske jedinice, odeljenja i odseka; broj knjige doznake; godinu u kojoj se vrši obeležavanje stabala za seču; ime i prezime izvršioca doznake; vreme u kojem je izvršena doznaka; otisak doznačnog žiga; doznačenu površinu; redni broj stabala; prsni prečnik i zapreminu po vrstama drveća; bonitet ili tarifni niz, ukupnu drvnu zapreminu stabala (bruto), količinu tehničkog i prostornog drveta, klasu kvaliteta.
Doznačna knjiga za evidentiranje stabala obeleženih za seču u šumama sopstvenika kojima se gazduje na osnovu programa gazdovanja šumama vodi se na Obrascu 3 - Doznačna knjiga za šume sopstvenika, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, i sadrži: naziv pravnog lica iz člana 70. st. 1 - 3. i člana 71. stav 2. Zakona o šumama (u daljem tekstu: Zakon); katastarsku opštinu; broj knjige doznake; godinu i vreme kada se vrši obeležavanje stabala za seču; ime sopstvenika šume sa mestom prebivališta; ime lica koje je izvršilo doznaku i broj licence; mesni naziv šume; broj katastarske parcele; vrstu drveta, prsni prečnik stabla i njegovu zapreminu;