Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 2. stav 5. i člana 278. stav 6. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni glasnik RS", br. 41/09 i 53/10),
Ministar unutrašnjih poslova donosi

PRAVILNIK

O NAČINU VRŠENjA KONTROLE I NEPOSREDNOG REGULISANjA SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA I VOĐENjU OBAVEZNIH EVIDENCIJA O PRIMENI POSEBNIH MERA I OVLAŠĆENjA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 69 od 24. septembra 2010, 78/11, 31/13, 37/13)

Opšte odredbe

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se način vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima, odnosno način: kontrole učesnika u saobraćaju; kontrole vozača i vozila; postupanja prema stranim učesnicima u saobraćaju; postupanja prema licima koja uživaju diplomatski imunitet; kontrole obavljanja vanrednog prevoza; kontrole transporta opasnog tereta; primene posebnih mera i ovlašćenja; vršenja drugi poslovi koje policijski službenici obavljaju u vezi sa bezbednošću saobraćaja, kao i način, postupak i sredstva sprovođenja i vođenje obaveznih evidencija o primeni posebnih mera i ovlašćenja.

Član 2.

Policijski službenici pružaju pomoć učesnicima u saobraćaju kojom se postiže veća bezbednost saobraćaja ili njegovo neometano odvijanje, kao i drugu pomoć u granicama svojih mogućnosti i ovlašćenja.

Član 3.

U vršenju poslova kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima policijski službenici obraćaju se učesnicima u saobraćaju pristojno i ozbiljnim tonom i na jasan i razumljiv način saopštavaju razloge zbog kojih im se obraćaju.

Član 4.

Policijski službenici kontrolu saobraćaja na putevima, kontrolu nad vozačima i vozilima na putevima i neposredno regulisanje saobraćaja na putevima, vrše u uniformi i, po pravilu, u svetloodbojnom (reflektujućem) prsluku sa natpisom "POLICIJA".
Izuzetno od stava 1. ovog člana, kontrolu nad vozačima i vozilima policijski službenici mogu vršiti u građanskom odelu.

Kontrola saobraćaja na putevima

Član 5.

Kontrolu saobraćaja na putevima policijski službenici vrše pešice ili korišćenjem službenog vozila, motocikla, helikoptera, i sl., u pokretu ili zadržavanjem na pojedinim mestima na putu gde češće dolazi do ugrožavanja saobraćaja, kao i snimanjem saobraćaja na putu u svrhu praćenja bezbednosti i protočnosti saobraćaja, ponašanja učesnika u saobraćaju i dokumentovanja saobraćajnih prekršaja, odnosno drugih delikata.
Po uočenom saobraćajnom prekršaju, odnosno drugom deliktu, policijski službenik preduzima aktivnosti na dokumentovanju i procesuiranju učinioca tog prekršaja, odnosno delikta.
Nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova koja, na osnovu člana 314a Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (u daljem tekstu: Zakon), može odustati od podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom organu jeste Uprava saobraćajne policije u sedištu Direkcije policije.
Odluku iz stava 3. ovog člana starešina nadležne organizacione jedinice donosi na predlog starešine druge organizacione jedinice u Ministarstvu, odnosno na inicijativu učinioca prekršaja.

Član 6.

Dok obavljaju poslove kontrole saobraćaja na putevima policijski službenici preduzimaju radnje i mere u vezi sa drugim policijskim poslovima, osim ako bi zbog toga nastao takav poremećaj saobraćaja da bi pretila neposredna opasnost od saobraćajne nezgode ili nastala veća materijalna šteta.

Član 7.

U vršenju poslova kontrole saobraćaja policijski službenici nastoje da u što manjoj meri ometaju učesnike u saobraćaju, kao i da ne prouzrokuju poremećaj saobraćaja i da kontrolu vrše na bezbedan način po sebe, lica nad kojima se vrši kontrola i druge učesnike u saobraćaju.

Član 8.

Prilikom obavljanja poslova kontrole saobraćaja policijski službenik učesnika u saobraćaju, pozdravlja rukom i rečima, nakon čega mu saopštava da se radi o kontroli, po pravilu, saopštava razlog zaustavljanja, odnosno predočava učinjeni prekršaj i vozaču i putnicima predočava da ne smeju da napuštaju vozilo, te da se vozač može uključiti u saobraćaj tek kad mu policijski službenik to odobri.
Policijski službenik od vozača traži da pokaže i da mu da na uvid dokumenta kojima dokazuje da ispunjava uslove za upravljanje vozilom i da vozilo kojim upravlja ispunjava uslove za učešće u saobraćaju.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, ukoliko uslovi bezbednosti omogućavaju, policijski službenik može dozvoliti vozaču i putnicima da napuste vozilo ako je to potrebno radi efikasnijeg vršenja kontrole.

Član 9.

Policijski službenik prilikom kontrole učesnika u saobraćaju preduzeće mere sa dužnom pažnjom i poštovanjem ličnosti i dužan je da se stara o poštovanju ličnosti, dostojanstvu kontrolisanog lica, da isto ne bude u neprimerenom položaju i izloženo nepovoljnim atmosferskim prilikama.
Policijski službenik licu koje kontroliše, može omogućiti da sedi u službenom vozilu.

Član 10.

Kontrola saobraćaja na putevima vrši se stalno ili povremeno.
Pod stalnom kontrolom saobraćaja podrazumeva se pokrivenost puta, odnosno dela puta, odnosno mesta na putu, naseljenog mesta i dr. policijskim patrolama i snimanjem saobraćaja neprekidno u toku 24 sata.
Povremena kontrola saobraćaja vrši se patrolama i snimanjem saobraćaja određenog dana u sedmici ili određeno vreme u toku dana.

Član 11.

Kontrolu saobraćaja policijski službenici vrše na putu - ako bi njihovo neposredno prisustvo, uputstva i saveti, upozorenja, naređenja, te upotreba tehničkih sredstava uticali na zakonito i pravilno ponašanje učesnika u saobraćaju i na poštovanje propisa o pravilima saobraćaja.
Pri vršenju kontrole saobraćaja na putu policijski službenici, nakon odabira mesta na kome se kontrola može vršiti bezbedno, zaustavljanje vozila u saobraćaju vrše blagovremenim davanjem propisanog znaka za zaustavljanje vozila, van kolovoza.
Izuzetno od stava 2. ovog člana, ako to zahtevaju razlozi bezbednosti, policijski službenici mogu zaustavljati vozila i na kolovozu, uz ivicu kolovoza, kao i na drugom pogodnom mestu, vodeći pri tome računa da ne ometaju saobraćaj ili ugrožavaju sopstvenu bezbednost ili bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.
Zaustavljanje vozila, prema stavu 2. ovog člana, obavlja se po pravilu tako da je celo vozilo van kolovoza. Ako se kontrola vozila obavlja na kolovozu, na službenom vozilu je uključen uređaj za davanje svetlosnih znakova (plavo rotaciono svetlo), a vozilo se nalazi tako postavljeno da vozač koji se kreće saobraćajnom trakom u kojoj se vrši kontrola prvo nailazi na službeno vozilo.
Tokom sprovođenja pojačane kontrole u saobraćaju planirana mesta na kojima će se obavljati zaustavljanje i kontrola vozila-vozača biće označena odgovarajućim sredstvima (reflektujuće kupe, turbo fler, tele blic i dr.).

Član 12.

Deonice i mesta puta na kojima će se vršiti kontrola, određuju se planom rada područne policijske uprave, odnosno saobraćajne policijske ispostave, odnosno policijske stanice, pri čemu se vodi računa da to ne bude uvek na istim mestima, odnosno da se obezbedi obuhvatnost kontrole putne mreže.

Član 13.

Ukoliko na autoputu, motoputu ili drugom putu postoje pogodna proširenja (parikirališta ili druge površine) policijski službenici na tim mestima mogu vršiti zaustavljanje i kontrolu saobraćaja nakon što se prethodno preusmeri kompletan saobraćajni tok na pomenuto proširenje.
Proširenja iz stava 1. ovog člana moraju biti takvih dimenzija i oblika da na njima postoji prostor za nesmetan i bezbedan protok preusmerenog saobraćajnog toka sve do njegovog ponovnog uključenja u saobraćaj i prostor za bezbedno zaustavljanje i kontrolu vozila - vozača.
Preusmeravanje saobraćaja na proširenja iz st. 1. i 2. ovog člana, policijski službenici vrše postavljanjem privremene saobraćajne signalizacije i, po potrebi, neposrednim regulisanjem saobraćaja.
Privremena saobraćajna signalizacija iz stava