Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 64. Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti ("Službeni glasnik RS", br. 71/2003, 84/2004 - dr. zakon) i člana 17. Statuta Nacionalne službe za zapošljavanje ("Službeni glasnik RS", br. 8/2004, 35/2004 - ispravka, 70/2004 i 20/2008),
Upravni odbor Nacionalne službe za zapošljavanje, na sednici od 27. februara 2008. godine, doneo je

PRAVILNIK

O NAČINU I USLOVIMA PRUŽANjA USLUGA I KORIŠĆENjA SREDSTAVA NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLjAVANjE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 31 od 28. marta 2008, 29/09)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Pravilnikom o načinu i uslovima pružanja usluga i korišćenja sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: pravilnik), uređuju se način i uslovi pružanja usluga i korišćenja sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba), u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (u daljem tekstu: Zakon), kao i međusobna prava, obaveze i odgovornosti Nacionalne službe i korisnika usluga i sredstava.

Član 2.

Korisnici usluga i sredstava Nacionalne službe (u daljem tekstu: korisnici), su lica koja traže zaposlenje i poslodavci.
Lice koje traži zaposlenje (u daljem tekstu: tražilac zaposlenja), u skladu sa Zakonom, je nezaposleno lice (u daljem tekstu: nezaposleni) i zaposleni koji traži promenu zaposlenja.
Poslodavac, u skladu sa Zakonom, je domaće ili strano pravno i fizičko lice koje zapošljava, prijavljuje potrebu za zapošljavanjem i plaća osiguranje za slučaj nezaposlenosti (u daljem tekstu: poslodavac).

Član 3.

Osim korisnika iz člana 2. ovog pravilnika, korisnici Nacionalne službe mogu biti i: profesionalna i strukovna udruženja poslodavaca, udruženja građana i nevladinih organizacija, koja se bave zaštitom interesa određenih kategorija tražilaca zaposlenja (osoba sa invaliditetom, etničkih manjina, učesnika oružanih sukoba, izbeglih i raseljenih lica, žena, omladine, nezaposlenih, zaposlenih i dr.), druga udruženja od značaja za oblast zapošljavanja, agencije za zapošljavanje, organizacije koje se bave istraživanjima tržišta rada, stručnjaci za oblast zapošljavanja, obrazovne ustanove i izvođači obuka, učenici i studenti završnih razreda škola, fondovi za podsticaj zapošljavanja, državni organi i organizacije, međunarodne organizacije i institucije, predstavnici medija, saveti za zapošljavanje koje osnivaju organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, socijalni partneri i druga pravna i fizička lica.

Član 4.

Nacionalna služba obavlja poslove zapošljavanja i pruža usluge korisnicima, i to:
1) informisanje i obaveštavanje o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje;
2) evidentiranje korisnika i oglašavanje potreba za zapošljavanjem;
3) utvrđivanje i ostvarivanje prava na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, zdravstvenog osiguranja i penzijskog i invalidskog osiguranja, u skladu sa zakonom;
4) karijerno vođenje i savetovanje za zapošljavanje;
5) posredovanje u zapošljavanju;
6) stručnu pomoć poslodavcu;
7) sprovođenje programa i mera aktivne politike zapošljavanja;
8) zapošljavanje i profesionalna rehabilitacija osoba sa invaliditetom;
9) izdavanje radne dozvole strancu i licu bez državljanstva;
10) utvrđivanje i ostvarivanje i drugih prava i obaveza utvrđenih zakonom i ovim pravilnikom.

Član 5.

Sredstva Nacionalne službe koriste se za namene utvrđene zakonom i aktima Vlade.
Sredstva se odobravaju na način, po postupku i u visini utvrđenim zakonom, aktima Vlade, ministra nadležnog za poslove zapošljavanja i Nacionalne službe.
Sredstva se koriste u cilju podsticanja privrednog rasta i razvoja kroz otvaranje novih radnih mesta, povećanje zaposlenosti i mogućnosti za zapošljavanje i sprovođenja programa i mera aktivne politike zapošljavanja.

II. SARADNjA NACIONALNE SLUŽBE SA KORISNICIMA

Član 6.

Međusobni odnosi Nacionalne službe i korisnika mogu se regulisati sporazumom o saradnji, kojim se bliže uređuju oblici saradnje i zajedničke aktivnosti na poslovima zapošljavanja.

1. Sporazum između Nacionalne službe i nezaposlenog

Član 7.

Sporazum, odnosno individualni plan zapošljavanja zaključuju Nacionalna služba i nezaposleni, koji sadrži plan aktivnosti nezaposlenog usmerenih na aktivno traženje posla, kao i mere podrške za zapošljavanjem u skladu sa kvalifikacijama i radnim sposobnostima nezaposlenog, uzimajući u obzir tražnju za radnom snagom.

2. Sporazum između Nacionalne službe i poslodavca, odnosno udruženja poslodavaca

Član 8.

Sporazum između Nacionalne službe i poslodavca, odnosno udruženja poslodavaca, može se zaključiti u cilju unapređenja saradnje sa poslodavcima kao strateškim partnerima na poslovima smanjenja nezaposlenosti i povećanja konkurentnosti i zapošljivosti tražilaca zaposlenja.
Sporazumom između Nacionalne službe i poslodavca, odnosno udruženja poslodavaca uređuje se saradnja u vezi sa načinom pružanja usluga pri zapošljavanju i razvoju ljudskih resursa prema potrebama poslodavaca.

3. Sporazum između Nacionalne službe i agencija

Član 9.

Nacionalna služba sarađuje sa agencijama za zapošljavanje u interesu nezaposlenog i poslodavca, radi obavljanja poslova zapošljavanja i sprovođenja programa i mera aktivne politike zapošljavanja.
Nacionalna služba i agencija za zapošljavanje sporazumno donose Kodeks saradnje i profesionalne etike (u daljem tekstu: kodeks).
Cilj donošenja kodeksa je promocija svih oblika saradnje i standarda profesionalnog ponašanja kojima se podstiče veće i brže zapošljavanje, smanjenje nezaposlenosti, razvoj institucionalnih kapaciteta tržišta rada, podizanje kompetentnosti i zapošljivosti, profesionalna i teritorijalna pokretljivost radne snage i prevencija socijalne isključenosti ugroženih grupa.

4. Sporazum između Nacionalne službe i organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave

Član 10.

Sporazum između Nacionalne službe i organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave može se zaključiti u cilju ostvarivanja saradnje u planiranju i sprovođenju mera aktivne politike zapošljavanja u skladu sa lokalnim specifičnostima tržišta rada i realizacije poslova zapošljavanja sa savetima za zapošljavanje, u skladu sa zakonom.

III. INFORMISANjE I OBAVEŠTAVANjE O MOGUĆNOSTIMA I USLOVIMA ZA ZAPOŠLjAVANjE

1. Informisanje

Član 11.

Nacionalna služba korisnicima pruža pravovremene, jasne, kvalitetne i tačne informacije o stanju i kretanju na tržištu rada, kao i o mogućnostima ostvarivanja prava i korišćenja usluga Nacionalne službe.
Nacionalna služba korisnicima pruža savete o zakonima, podzakonskim propisima i drugim aktima, pravima i obavezama i odgovornostima poslodavaca i zaposlenima, kao i njihovih udruženja, koji se odnose na zapošljavanje i osiguranje za vreme nezaposlenosti.
Nacionalna služba korisnicima pruža pomoć o načinu popunjavanja i dostavljanja njenih obrazaca i dokumenata.

Član 12.

Nacionalna služba informiše korisnike putem:
- neposrednog individualnog i grupnog obaveštavanja;
- primene samouslužnog sistema;
- telefona ili preko pozivnog centra;
- pisanog obaveštenja, koje se dostavlja poštom ili elektronskom poštom;
- posebnog glasila Nacionalne službe;
- Internet adrese Nacionalne službe;
- i drugog načina, u zavisnosti od mogućnosti i prirode informacija i obaveštenja.

Grupno informisanje

Član 13.

Grupno