Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 48. stav 4. Zakona o državljanstvu Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 135/04),
Ministar unutrašnjih poslova donosi

PRAVILNIK

O NAČINU UPISA ČINjENICE DRŽAVLjANSTVA U MATIČNU KNjIGU ROĐENIH, OBRASCIMA ZA VOĐENjE EVIDENCIJA O REŠENjIMA O STICANjU I PRESTANKU DRŽAVLjANSTVA I OBRASCU UVERENjA O DRŽAVLjANSTVU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 22 od 8. marta 2005, 84/05, 121/07, 69/10)

I. UVODNA ODREDBA

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se način upisa činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih, obrasci za vođenje evidencija o rešenjima o sticanju i prestanku državljanstva i obrazac uverenja o državljanstvu.

II. UPIS ČINjENICE DRŽAVLjANSTVA U MATIČNU KNjIGU ROĐENIH

Član 2.

Činjenica državljanstva upisuje se u matičnu knjigu rođenih za lica koja na osnovu Zakona o državljanstvu Republike Srbije (u daljem tekstu: Zakon) steknu državljanstvo Republike Srbije, kao i za lica kojima je utvrđeno državljanstvo Republike Srbije na osnovu člana 44. Zakona.

Član 3.

Činjenica državljanstva upisuje se u matičnu knjigu rođenih tako što se u rubriku "Državljanstvo" upisuje državljanstvo Republike Srbije.

Član 4.

Za državljane Republike Srbije koji su upisani u matičnu knjigu rođenih koja se vodi u Republici Srbiji, podatak o državljanstvu unosi se u matičnu knjigu rođenih u kojoj je upisana činjenica njihovog rođenja u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške".

Član 5.

Za državljane Republike Srbije koji nisu upisani u matičnu knjigu rođenih koja se vodi u Republici Srbiji, upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih izvršiće se istovremeno sa upisom činjenice rođenja.

Član 6.

Za upisivanje podataka o državljanstvu Republike Srbije u matičnu knjigu rođenih koristi se mastilo kojim se vrši upisivanje činjenica i podataka u matične knjige.
Upisani podaci moraju biti čitljivi i jasni i ne smeju se brisati.
Podaci o državljanstvu Republike Srbije upisani u matičnu knjigu rođenih ispravljaju se na način utvrđen propisima o matičnim knjigama.

Član 7.

Pri upisivanju podataka o državljanstvu Republike Srbije u matičnu knjigu rođenih upisani lični podaci moraju biti saglasni podacima iz isprava na osnovu kojih se vrši upis tih podataka u matične knjige.

Član 8.

Upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih vrši se po redu prijave.
Ovlašćeni radnik - matičar je dužan da upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih izvrši bez odlaganja.
Ako postoji osnovana sumnja da su pojedini podaci na osnovu kojih se vrši upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih netačni ili iz drugih razloga sporni, u postupku utvrđivanja ovih činjenica, ovlašćeni radnik - matičar pribaviće o tome mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova.

Član 9.

Za dete, kao i za lice iz člana 10. Zakona, koji poreklom stiču državljanstvo Republike Srbije, činjenica državljanstva upisuje se u matičnu knjigu rođenih istovremeno sa upisom činjenice rođenja.
U slučaju upisa podataka u matičnu knjigu rođenih prema stavu 1. ovog člana, u rubriku "Primedbe" upisuje se isprava kojom se dokazuje državljanstvo Republike Srbije roditelja, odnosno usvojioca u slučaju potpunog usvojenja, kao i pismena prijava i zahtev.

Član 10.

Za dete koje rođenjem na teritoriji Republike Srbije stekne državljanstvo Republike Srbije, činjenica državljanstva upisuje se u matičnu knjigu rođenih u kojoj je upisana činjenica njegovog rođenja.
U slučaju upisa činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih prema stavu 1. ovog člana, u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" navodi se isprava kojom roditelji dokazuju da su bez državljanstva ili nepoznatog državljanstva, odnosno da je dete bez državljanstva, odnosno rešenje nadležnog organa na osnovu kojeg je izvršen upis u matičnu knjigu rođenih.

Član 11.

Upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih za lica koja steknu državljanstvo Republike Srbije prijemom ili po međunarodnim ugovorima vrši se odmah po pravosnažnosti rešenja o sticanju državljanstva Republike Srbije.
U slučaju upisa činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih prema stavu 1. ovog člana, u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" unosi se zabeleška: "Rešenjem (broj i datum rešenja) koje je dostavljeno (datum dostavljanja) primljen je u državljanstvo Republike Srbije".

Član 12.

Lice za koje je utvrđeno da je državljanin Republike Srbije na osnovu člana 44. Zakona upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih vrši se odmah pošto Ministarstvo unutrašnjih poslova donese rešenje o utvrđivanju državljanstva tog lica.
U slučaju upisa činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih prema stavu 1. ovog člana u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" unosi se zabeleška: "Rešenjem (broj i datum rešenja) koje je dostavljeno (datum dostavljanja) utvrđeno državljanstvo Republike Srbije".

Član 13.

Za lice koje se smatra državljaninom Republike Srbije na osnovu člana 52. Zakona, upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih vrši se na osnovu akta nadležne organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova kojim se nalaže upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih.
U slučaju upisa činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih prema stavu 1.


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: