Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 10. stav 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti životinja ("Službeni glasnik SRS", br. 28/77), Republički sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu donosi

PRAVILNIK

O NAČINU SPROVOĐENjA KONTROLE ZDRAVSTVENOG STANjA U INKUBATORIMA I ZAPATIMA ŽIVINE ČIJA SE JAJA KORISTE ZA INKUBIRANjE

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 54/79 i 4/80)

Član 1.

Radi sprovođenja kontrole zdravstvenog stanja u inkubatorima i zapatima živine, inkubatori i zapati živine prijavljuju se opštinskom organu uprave nadležnom za poslove veterinarske inspekcije.

Član 2.

Sprovođenje kontrole dezinfekcije predvalionika i valionika, dezinfekcije jaja i prostorija inkubatorske stanice vrši se po potrebi, a najmanje jedanput mesečno.

Član 3.

Radi praćenja zdravstvenog stanja izleženih pilića držalac inkubatora treba da ima podatke o:
- poreklu jaja koja se inkubiraju,
- datum ulaganja jaja,
- procentu neoplođenih jaja,
- procentu izleženih pilića,
- datum izvođenja pilića i
- organizacijama i licima kojima su isporučeni pilići.

Član 4.

Jaja koja se koriste za inkubiranje obeležavaju se brojem pod kojim je zapat živine prijavljen opštinskom organu uprave nadležnom za poslove veterinarske inspekcije.

Član 5.

U toku inkubiranja vrše se laboratorijski pregledi uzoraka neizleženih jaja, ugrušaka i uginulih pilića najmanje jednom kod svake partije uloženih jaja, odnosno izleženih pilića.

Član 6.

Radi obezbeđenja zdravstvenog stanja zapata živine obavljaće se sledeći imunoprofilaktični i dijagnostički postupci:
- vakcinacija živine protiv atipične kuge živine, epidemičnog tremora, infektivnog bronhita i boginja,
- dijagnostičko ispitivanje tifusa živine, dva puta u razmaku od 3 nedelje pre početka leženja, metodom brze krvne aglutinacije kada nosivost zapata dostigne najmanje 15%. U zapatima živine u kojima se obavljaju bakteriološki pregledi uginulih životinja, dijagnostičko ispitivanje tifusa živine obuhvatiće najmanje 10% grla iz svakog zapata,
- laboratorijsko ispitivanje stanja imuniteta najmanje jednom u tri meseca, odnosno laboratorijsko ispitivanje leševa uginulih životinja u svim slučajevima povećanog mortaliteta.

Član 7.

U zapatima živine u kojima je dijagnostičkim ispitivanjem utvrđeno do 3% reaktora od tifusa živine može se sprovesti postupak saniranja. U slučaju većeg procenta reaktora zapat živine se ne može koristiti za reprodukciju.

Član 8.

Zapat živine nije zaražen tifusom ako:
- dijagnostičkim ispitivanjem dva puta u razmaku od 3 nedelje pre početka leženja, pri najmanjoj nosivosti od 15% pokaže negativan rezultat brzom krvnom aglutinacijom,
- posle uklapanja reaktora iz zapata, obavljene završne dezinfekcije i tri uzastopna negativna rezultata brzom krvnom aglutinacijom u razmaku od 3 nedelje.

Član 9.

Ako se u inkubatorskoj stanici utvrdi pojava tifusa živine obustavlja se dalje ulaganje jaja dok se ne izvrši izvođenje pilića iz jaja koja se nalaze u inkubatorima.
Pilići iz zaražene inkubatorske stanice mogu da se koriste samo za tov.

Član 10.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o zdravstvenoj kontroli živine čija se jaja koriste za proizvodnju pilića putem inkubatora ("Službeni glasnik SRS", broj 36/75).

Član 11.

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".