Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 17. stav 4. Zakona o računovodstvu ("Službeni list SRJ", br. 18/93), savezni ministar za finansije propisuje

PRAVILNIK

O NAČINU SASTAVLjANjA KONSOLIDOVANOG OBRAČUNA

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 5/94 i 7/94)

Član 1.

Matično pravno lice sastavlja konsolidovani godišnji obračun na obrascima Bilans stanja i Bilans uspeha.

Član 2.

Matično pravno lice podnosi konsolidovani obračun na obrascima Bilans stanja i Bilans uspeha, u jednom primerku, organizacionoj jedinici Službe za platni promet kod koje ima otvoren poslovni račun, u roku od 15 dana od dana isteka roka za predaju godišnjeg obračuna.
Na obrascima Bilans stanja i Bilans uspeha matično pravno lice stavlja oznaku "Konsolidovani".
Uz konsolidovani obračun iz stava 1. ovog člana matično pravno lice dostavlja i spisak zavisnih pravnih lica (pun naziv i sedište).

Član 3.

Konsolidovani obračun na obrascu Bilans stanja sastavlja se tako što se pre sabiranja iznosa istoimenih pozicija iskazanih u Bilansu stanja povezanih pravnih lica prebijanjem isključe njihova međusobna potraživanja i obaveze.
Potraživanjima i obavezama iz stava 1. ovog člana, u smislu ovog pravilnika, smatraju se i potraživanja i obaveze po osnovu kapitala.

Član 4.

Konsolidovani obračun na obrascu Bilans uspeha sastavlja se tako što se pre sabiranja iznosa istoimenih pozicija iskazanih u Bilansu uspeha povezanih pravnih lica prebijanjem isključe prihodi i rashodi koji su nastali u međusobnim odnosima povezanih pravnih lica, s tim da se iznos poslovnih prihoda koji se isključuje iskaže pod AOP 229 i u napomeni na poslednjoj strani obrasca.

Član 5.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".