Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 336. Zakona o vazdušnoj plovidbi ("Službeni list SFRJ", br. 23/78 i 20/79), u sporazumu sa predsednikom Saveznog komiteta za saobraćaj i veze, savezni sekretar za unutrašnje poslove propisuje

PRAVILNIK

O NAČINU PREDAJE I VRAĆANjA ORUŽJA I MUNICIJE U JAVNOM PREVOZU U VAZDUŠNOM SAOBRAĆAJU

Objavljen u ("Sl. listu SFRJ", br. 40/80 i 14/82)

Član 1.

Pod oružjem, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se sve vrste oružja koje se po republičkim, odnosno pokrajinskim propisima o oružju mogu nabavljati, držati i nositi u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.
Pod municijom, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se municija za sve vrste oružja iz stava 1. ovog člana.

Član 2.

Putnik u javnom prevozu u vazdušnom saobraćaju (u daljem tekstu: putnik) koji poseduje oružje i municiju na osnovu važeće isprave za držanje, nošenje ili nabavljanje oružja izdate od nadležnog organa, pre ukrcavanja u vazduhoplov predaje ih ovlašćenom licu nadležnog organa unutrašnjih poslova.
Ovlašćeno lice nadležnog organa unutrašnjih poslova odbiće da primi oružje i municiju iz stava 1. ovog člana samo ako je po propisima zemlje u kojoj se nalazi aerodrom opredeljenja prevoz oružja i municije vazduhoplovom zabranjen.

Član 3.

Ako se poletanje vrši sa aerodroma koji se nalazi u inostranstvu, pre ukrcavanja u vazduhoplov putnik je dužan da oružje i municiju preda vođi domaćeg vazduhoplova.

Član 4.

O načinu predaje i vraćanja oružja i municije putnik treba da bude na pogodan način obavešten pre predaje prtljaga radi otpreme u skladu sa međunarodnim normama.

Član 5.

Ovlašćeno lice nadležnog organa unutrašnjih poslova prilikom prijema od putnika oružja i municije, proverava da li je oružje upakovano i da li putnik poseduje odobrenje nadležnog organa za držanje, nošenje ili nabavljanje, odnosno unošenje oružja u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju.
Ovlašćeno lice iz stava 1. ovog člana proverava da li je oružje ispražnjeno.

Član 6.

O primljenom oružju i municiji radi prevoza ovlašćeno lice nadležnog organa unutrašnjih poslova izdaje putniku potvrdu i obaveštava ga o mestu i načinu vraćanja oružja i municije.
Primerak potvrde o prijemu oružja i municije radi prevoza izdaje se i vođi vazduhoplova kojim se vrši prevoz primljenog oružja i municije.

Član 7.

Potvrda o prijemu oružja i municije radi prevoza sadrži:
1) naziv organa koji je potvrdu izdao, mesto i datum izdavanja potvrde;
2) prezime i ime, prebivalište i adresu stana putnika kome oružje i municija pripadaju;
3) podatke o vrsti i broju isprave kojom se utvrđuje identitet putnika (pasoš, lična karta i dr.);
4) podatke o vrsti, marki i kalibru oružja i fabrički broj oružja;
5) podatke o količini municije;
6) mesto za overu prijema oružja i municije.
Potvrda iz stava 1. ovog člana izdaje se na obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 8.

Oružje i municiju ovlašćeno lice nadležnog organa unutrašnjih poslova predaje, u vazduhoplovu kojim se putnik prevozi, vođi tog vazduhoplova.
Vođa vazduhoplova ili član posade koga on odredi preuzima oružje i municiju i obezbeđuje njihov smeštaj u posebnu kasetu namenjenu za prevoz oružja i municije, odnosno u poseban deo prtljažnika