Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 110. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima - prečišćeni tekst ("Službeni glasnik SRS", br. 53/82),
Republički sekretarijat za unutrašnje poslove, donosi

PRAVILNIK

O NAČINU POLAGANjA VOZAČKOG ISPITA

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS" br. 2/83, "Sl. glasniku RS" br. 17/03)

Član 1.

Ovim pravilnikom se propisuje način polaganja ispita za vozača motornog vozila i vozača traktora, kao i način provere znanja o poznavanju saobraćajnih propisa vozača radnih mašina, vozača motokultivatora, vozača tramvaja, i vozača bicikla sa motorom (u daljem tekstu: vozački ispit).

Član 2.

Vozački ispit se polaže u centru za obuku vozača u kome se kandidat za vozača osposobljavao ili u centru za obuku vozača u kome se nije osposobljavao pod uslovima da uz prijavu priloži i potvrdu centra u kome se osposobljavao, a koja treba da sadrži:
1. podatak o broju časova praktične obuke izdatog na osnovu evidencije koju vodi centar za obuku vozača i
2. mišljenje da li je kandidat osposobljen za samostalno upravljanje vozilom u saobraćaju.
Mišljenje iz tačke 2. ovog člana daje rukovodilac centra na predlog vozača-instruktora koji je obučavao kandidata.

Član 3.

Vozački ispit se polaže po programu osposobljavanja kandidata za vozača koji je utvrđen posebnim pravilnikom o nastavnom planu i programu centara za obuku vozača i evidencijama koje ovi centri vode.

Član 4.

Na ispitu za vozača motornih vozila utvrđuje se da li je kandidat savladao gradivo predviđeno programom, i to:
1. primenu propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima,
2. praktično upravljanje motornim vozilom, i
3. sadržaje koji doprinose razvijanju humanih odnosa, odnosno uzajamnog poštovanja i razumevanja među svim učesnicima u saobraćaju, postupanje u slučaju saobraćajne nezgode i uticaj raznih subjektivnih i objektivnih činilaca na bezbednost saobraćaja na putevima (u daljem tekstu: bezbedno ponašanje u saobraćaju).

Član 5.

Na ispitu za vozače traktora utvrđuje se da li je kandidat savladao gradivo predviđeno programom i to: primenu osnovnih pravila saobraćaja, da li poznaje saobraćajne znakove i da li je osposobljen za samostalno i bezbedno upravljanje traktorom.

Član 6.

Kandidat za vozača koji vozački ispit polaže pred ispitnom komisijom centra za obuku vozača u kome se osposobljavao, centar je dužan da omogući polaganje vozačkog ispita u roku od 15 dana od dana završetka obuke.
Centar za obuku vozača je dužan da neposredno ili obaveštenjem na oglasnoj tabli u centru obavesti kandidata o načinu i vremenu polaganja vozačkog ispita.

Član 7.

Ako se vozački ispit polaže u centru za obuku vozača u kome se kandidat nije osposobljavao, onda kandidat podnosi centru kod koga će polagati vozački ispit prijavu, čiji je obrazac dat u prilogu ovog pravilnika i koji čini njegov sastavni deo.
Uz prijavu iz stava 1. ovog člana, kandidat podnosi potvrdu o ispunjenju uslova iz člana 2. ovog pravilnika i lekarsko uverenje.
Kandidat za vozača koji ima vozačku dozvolu, dozvolu za vozača traktora ili potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, a želi da polaže vozački ispit za drugu kategoriju, uz prijavu podnosi i potvrdu o dopunskoj obuci u upravljanju motornim vozilom te kategorije za koju želi da polaže vozački ispit.
Ako su ispunjeni uslovi za polaganje vozačkog ispita, centar za obuku vozača će odobriti polaganje i odrediti mesto i vreme polaganja ispita u roku koji ne može biti duži od 30 dana od dana podnošenja prijave i o tome neposredno ili na oglasnoj tabli centra obavestiti kandidata.
Kandidat za vozača koji se nije osposobljavao u centru za obuku vozača (član 99, stav 1, član 114. stav 2. i član 119. st. 2. i 3. Zakona) uz prijavu podnosi potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, uverenje, odnosno overeni prepis vozačke dozvole.

Član 8.

Kandidatu koji ne položi ispit u celini ili ispit iz pojedinih oblasti, ponovo polaganje ispita ne može se odrediti pre isteka roka od 15 dana od dana poslednjeg polaganja ispita.

Član 9.

Centar za obuku vozača pred kojim se polaže vozački ispit dužan je da obavesti ispitnu komisiju najkasnije 8 dana pre polaganja ispita, o datumu, mesu polaganja ispita i broju kandidata koji ispit polažu.

Član 10.

Ako kandidat za vozača ima vozačku dozvolu, dozvolu za vozača traktora, odnosno potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, a želi da polaže ispit za drugu kategoriju, ispit polaže u celini po programu te kategorije.
Kandidat za vozača kada polaže vozački ispit za E kategoriju polaže samo ispit iz upravljanja motornim vozilom.

Član 11.

Vozački ispit se polaže pred ispitnom komisijom koju obrazuje centar za obuku vozača.
Centar za obuku vozača može obrazovati jednu ili više ispitnih komisija.

Član 12.

Predsednika i članove ispitne komisije, kao i njihove zamenike iz redova vozača-instruktora, određuje centar za obuku vozača, a članove ispitne komisije i njihove zamenike iz redova radnika organa unutrašnjih poslova, sekretar zajedničkog sekretarijata za unutrašnje poslove, odnosno gradskog sekretarijata za unutrašnje poslove.
Član ispitne komisije iz redova vozača-instruktora mora biti u radnom odnosu sa punim radnim vremenom u centru za obuku vozača koji obrazuje ispitnu komisiju.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu odluke Ustavnog suda IU broj 124/2002 ("Sl. glasnik RS", br. 17/03) utvrđuje se da odredba ovog člana nije saglasna sa Ustavom i zakonom.
-------------------

Član 13.

Radom ispitne komisije rukovodi predsednik.
U postupku utvrđivanja uspeha kandidata u savlađivanju programa praktičnog upravljanja motornim vozilom i traktorom učestvuje, pored člana ispitne komisije za praktični deo ispita i član ispitne komisije za teoretski deo ispita.
Predsednik i članovi ispitne komisije svoje odluke donose većinom glasova.

Član 14.

Teoretski deo ispita za vozače motornih vozila i vozače traktora polaže se pismeno - na testu, a ispit iz upravljanja motornim vozilom i traktorom polaže se praktično.
Na praktičnom delu ispita pored znanja i veštine iz upravljanja motornim vozilom i traktorom ocenjuje se i primena stečenog znanja iz sadržaja koji doprinose razvijanju humanih odnosa i odnosa uzajamnog poštovanja i razumevanja prema drugim učesnicima u saobraćaju, na načelima društvene samozaštite i solidarnosti.

Član 15.

Testovi iz teoretskog dela ispita sadrže određeni broj pitanja sa najmanje dva odgovora, od kojih je samo jedan tačan.
Testovi mogu da sadrže i pitanja na koja kandidat treba da upiše odgovor tekstualno ili brojkom. Odgovori na pitanja u svakom testu vrednovani su određenim brojem bodova zavisno od značaja pitanja.
Smatraće se da je kandidat položio teoretski deo ispita ako je odgovorima na pitanja u testu postigao najmanje 90% od ukupnog broja bodova.

Član 16.

Testovi predstavljaju službenu tajnu i mogu se koristiti samo za vreme polaganja ispita. Neupotrebljavani, kao i upotrebljavani testovi čuvaju se u centru na način propisan za čuvanje dokumenata koji predstavljaju službenu tajnu.

Član 17.

kandidat za vozača ne može polagati ispit iz upravljanja motornim vozilom, odnosno traktorom, dok ne položi teoretski deo vozačkog ispita.

Član 18.

Ispit iz upravljanja motornim vozilom i traktorom polaže se na uređenom poligonu ili drugom prostoru odobrenom za tu svrhu i na javnom putu, kao jedinstven ispit.

Član 19.