Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 11. stav 5. i člana 13. Osnovnog zakona o organizaciji prevoza motornim vozilima u drumskom saobraćaju ("Službeni list SFRJ", br. 27/65 i 30/68), Upravni odbor Privredne komore Jugoslavije propisuje

PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU USKLAĐIVANjA I REGISTRACIJE REDOVA VOŽNjE ZA PREVOZ PUTNIKA U MEĐUREPUBLIČKOM I MEĐUNARODNOM DRUMSKOM SAOBRAĆAJU

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ" br. 21/73 i 25/75)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Pod usklađivanjem redova vožnje, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se radnje kojima je svrha uspostavljanje najcelishodnije organizacije linijskog autobuskog prevoza između dve ili više republika i u međunarodnom drumskom saobraćaju.

Član 2.

Usklađivanje redova vožnje u unutrašnjem saobraćaju vrši se na osnovu predloga redova vožnje organizacija udruženog rada iz oblasti privrede koje su registrovane za vršenje prevoza putnika u autobuskom saobraćaju (u daljem tekstu: prevoznici).

Član 3.

Usklađivanje redova vožnje u unutrašnjem saobraćaju vrši se po pravilu, jedanput godišnje (redovno usklađivanje).
Izuzetno, po predlogu prevoznika može se vršiti i vanredno usklađivanje redova vožnje po uslovima propisanim članom 23. ovog pravilnika.
U postupku za vanredno usklađivanje shodno se primenjuju odredbe ovog pravilnika o redovnom usklađivanju.

Član 4.

Usklađivanje redova vožnje u međunarodnom drumskom saobraćaju vrši se po predlogu jugoslovenskih prevoznika koji su registrovani za vršenje međunarodnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju.
Prilikom pregovora sa inostranim partnerima prevoznik je dužan voditi računa o već usklađenim redovima vožnje i ne može vršiti izmene reda vožnje koje bi pogađale interes ostalih prevoznika.
Za svaku eventualnu izmenu reda vožnje prevoznik je dužan, prilikom podnošenja zahteva za registraciju, priložiti dokaze o saglasnosti zainteresovanih prevoznika preko nadležne republičke odnosno pokrajinske privredne komore.

Član 5.

Postupak za usklađivanje redova vožnje po ovom pravilniku sprovodi Odbor za putnički saobraćaj Privredne komore Jugoslavije (u daljem tekstu: Odbor za putnički saobraćaj).

Član 6.

U smislu ovog pravilnika :
1) pod linijom podrazumeva se određena relacija i pravac (itinerer) od početne do krajnje stanice, na kojima se vrši prevoz putnika u linijskom drumskom saobraćaju po redu vožnje koji je unapred utvrđen i objavljen;
2) redom vožnje regulišu se itinerer linije, usputne stanice i stajališta odnosno uslovne stanice ili uslovna stajališta; vreme polazaka, dolazaka i usputnog zadržavanja; kilometarska udaljenost stanica i stajališta, računajući od početne stanice, razdoblje u kome se vrši prevoz, kao i režim održavanja linije (napr. radnim danom, dva puta nedeljno, itd.);
3) pod stalnim polaskom podrazumeva se polazak pri kome se vrši prevoz tokom celog roka važenja reda vožnje;
4) pod sezonskim polaskom podrazumeva se polazak pri kome se vrši prevoz u određenom razdoblju za vreme roka važenja reda vožnje;
5) pod starim polaskom podrazumeva se polazak čiji red vožnje je usklađen, registrovan i održavan u tekućem razdoblju, osim u slučaju iz člana 21. ovog pravilnika;
6) pod izmenjenim polaskom podrazumeva se usklađeni, registrovani i održavani polazak (osim u slučaju iz člana 21. ovog pravilnika) koji prevoznik prijavljuje, a u čiji postojeći red vožnje je uneta;
7) pod novom linijom i polaskom podrazumeva se linija i polazak koji prevoznik prijavljuje za usklađivanje po redu vožnje koji još nije registrovan, kao i svaki stari produženi ili skraćeni polazak, polazak sa izmenjenim itinererom odnosno polazak sa produženim rokom važenja reda vožnje;
8) pod relacijom podrazumeva se rastojanje između ma koja dva mesta na liniji koja su u redu vožnje označena kao stanice ili stajališta;
9) pod vremenom polaska podrazumeva se početak određenog prevoza po redu vožnje;
10) pod istovremenim polaskom (bis vožnje) podrazumeva se istovremeni početak prevoza jednog prevoznika sa više vozila po svom registrovanom redu vožnje za neki polazak na celoj liniji;
11) pod zainteresovanim prevoznikom podrazumeva se prevoznik koji na predloženoj liniji ili relaciji u celini ili delimično vrši prevoz duži od 30 km i na predloženoj liniji ili relaciji ima bar dve zajedničke stanice (stajališta). U slučaju da se na usklađivanju pojave dva ili više novih prevoznika na istoj relaciji, tretiraće se sa istim pravima;
12) pod domicilom prevoznika podrazumeva se sedište preduzeća, pogona, radne jedinice ili preduzeće koje na odnosnom području vrši lokalni prevoz.
Svaki redovni unapred objavljeni prevoz po redu vožnje, ukoliko nije direktan, podleže odredbama ovog pravilnika.
Ako prevoznik pri direktnom prevozu koristi stanice ili stajališta javnog autobuskog saobraćaja, takav prevoz podleže odredbama ovog pravilnika.

Član 7.

Prema karakteristikama vožnje, prevoz može biti direktni, ekspresni i običan (putnički).
Direktni prevoz je prevoz putnika u kome je po redu vožnje predviđeno ukrcavanje putnika samo na početnoj stanici, a iskrcavanje samo na krajnjoj stanici.
Ekspresni prevoz je prevoz putnika u kome je po redu vožnje predviđeno ukrcavanje i iskrcavanje putnika samo u važnijim saobraćajnim i privrednim centrima.
Ostali prevoz se smatra običnim putničkim prevozom.

II. REDOVNO USKLAĐIVANjE

Član 8.

Za redovno usklađivanje redova vožnje prevoznici dostavljaju Odboru za putnički saobraćaj svoje predloge redova vožnje za međurepubličke linije do 20. septembra.
Za redovno usklađivanje redova vožnje za međunarodne linije prevoznici dostavljaju Odboru za putnički saobraćaj svoje predloge redova vožnje do 1. maja.

Član 9.

Stari polasci (član 6. stav 1. tačka 5) smatraju se usklađenim.
Stari polasci se dostavljaju Odboru za putnički saobraćaj zajedno sa predlozima redova vožnje za usklađivanje, u rednom spisku sa oznakom naziva linije i vremena odlazaka i dolazaka iz početne i završne stanice i brojem važeće registracije.

Član 10.

Neblagovremeno podneti i nepotpuni predlozi redova vožnje ne uzimaju se u razmatranje. Kao nepotpuni predlozi smatraju se predlozi koji nisu ispunjeni prema odredbama ovog pravilnika, nečitko ispunjeni obrasci ili sa vidljivim greškama, kao i predlozi redova vožnje koji ne obezbeđuju minimalno vreme vožnje autobusa u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na javnim putevima.
Skup prevoznika na sastanku za redovno usklađivanje prihvatiće radi usklađivanja neblagovremeno podnesene i nepotpune predloge redova vožnje samo za stare linije i stare polaske, ako su predlozi u odgovarajućem broju primeraka podneseni najdocnije pre prvog razmatranja.

Član 11.

Predlog reda vožnje prevoznik podnosi prema propisanom obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, i to u onoliko primeraka koliko odredi Odbor za putnički saobraćaj .

Član 12.

Predlozi redova vožnje na međunarodnim linijama sadrže i podatke o ceni prevoza (tarifi).

Član 13.

Primljene predloge redova vožnje dostavlja Odbor za putnički saobraćaj do 10. oktobra svim prevoznicima, poslovnim udruženjima preduzeća javnog drumskog saobraćaja, turističkim organizacijama, kao i republičkim pokrajinskim i osnovnim privrednim komorama, radi davanja primedaba i mišljenja.

Član 14.

Sastanak prevoznika, radi usklađivanja redova vožnje za međurepubličke linije, održaće se do 10. novembra.
Sastanak za usklađivanje redova vožnje za međunarodne linije održaće se do 1. juna. Ako je potrebno sastanak se može zakazati po