Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 99a. stav 2. Zakona o Službi društvenog knjigovodstva ("Službeni list SFRJ", br. 70/83, 16/86, 72/86, 74/87, 61/88 i 57/89), savezni sekretar za finansije propisuje

PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU UPLATE PAZARA PO OSNOVU PRIMLjENIH ČEKOVA GRAĐANA

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 81/89, 1/90 i 5/90)

Član 1.

Korisnik društvenih sredstava i drugo pravno lice (u daljem tekstu: uplatilac) podnosi primljene čekove po tekućim računima građana, izuzev čekova trasiranih na Poštansku štedionicu, na isplatu organizacionoj jedinici Službe društvenog knjigovodstva, u rokovima propisanim u članu 12. Zakona o čeku ("Službeni list SFRJ", br. 105/46 i "Službeni list SFRJ", br. 12/65)
Primljene čekove po tekućim računima građana trasiranih na Poštansku štedionicu uplatilac podnosi na isplatu najbližoj pošti u rokovima iz stava 1. ovog člana.

Član 2.

Uz čekove iz člana 1. ovog pravilnika uplatilac dostavlja Službi društvenog knjigovodstva "Nalog za naplatu - obrazac 43 SDKJ" propisan Uputstvom o obliku, sadržini i upotrebi jednoobraznih obrazaca za obavljanje poslova platnog prometa u zemlji preko Službe društvenog knjigovodstva ("Službeni list SFRJ", br. 51/84, 67/84, 42/85, 64/86, 37/88 i 22/89), odnosno pošti - "Opštu uplatnicu-obrazac 10 SDKJ".
Nalog za naplatu izdaje se na ukupan iznos čekova po tekućim računima građana na teret računa trasata, a u korist računa uplatioca.

Član 2a.

Uplatilac sastavlja i specifikaciju čekova građana po trasatima, koja sadrži:
1) naziv uplatioca pazara;
2) broj računa uplatioca pazara;
3) naziv trasata;
4) broj računa trasata;
5) redni broj;
6) serijski broj čeka;
7) datum, potpis ovlašćenih lica i pečat.
Specifikacija čekova građana dostavlja se organizacionoj jedinici Službe društvenog knjigovodstva, odnosno pošti u tri primerka.

Član 3.

Organizaciona jedinica Službe društvenog knjigovodstva kontroliše podnesene čekove, nalog za naplatu i specifikaciju čekova građana i overava prijem na kopiji specifikacije, koja se vraća uplatiocu.
Jedan primerak specifikacije i čekova po tekućim računima građana Služba društvenog knjigovodstva dostavlja istog dana trasatu.
Ako organizaciona jedinica Službe društvenog knjigovodstva utvrdi neispravnost bilo koje podnesene isprave vratiće dokumentaciju uplatiocu (remitentu), koji je dužan da istog dana izvrši ispravku.

Član 4.

Ako trasat ustanovi neosnovanost, odnosno neispravnost zaduženja svog žiro-računa na osnovu podnesenih čekova građana, može podneti zahtev za storniranje zaduženja, delimično ili u celini u slučaju;
1) da čekovi nisu vučeni na naznačenog trasata;
2) da su čekovi zloupotrebljeni;
3) da zbir čekova po specifikaciji ne odgovara nalogu za naplatu;
4) da ček nije podnesen na isplatu u skladu sa garantnim uslovima iz čekovne karte trasata, a na računu trasanta nema sredstava.
Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnose se i čekovi po kojima je izvršeno pogrešno zaduženje trasata. Služba društvenog knjigovodstva je dužna da stornira zaduženje trasata najdocnije u roku od dva dana od dana prijema zahteva.

Član 5.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ", a primenjivaće se od 1. januara 1990. godine.


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: