Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 31. stav 3. Zakona o društvenoj brizi o deci ("Službeni glasnik RS", br. 49/92, 29/93, 53/93, 28/94, 47/94, 25/96), Ministar finansija i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja sporazumno donose

PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU UMANjIVANjA OBRAČUNATOG POREZA NA LIČNA PRIMANjA PO OSNOVU ISPLAĆENIH NAKNADA ZARADA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 30/96, 25/97)

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak umanjivanja poreza na dohodak građana na lična primanja (u daljem tekstu: porez na lična primanja) za iznos isplaćenih naknada zarada za vreme porodiljskog, produženog porodiljskog odsustva zaposlenog roditelja i odsustva sa rada usvojioca radi nege deteta (u daljem tekstu: naknada zarade).

Član 2.

Organizacija iz člana 12. Zakona o društvenoj brizi o deci ("Službeni glasnik RS", br. 49/92, 29/93, 53/93, 67/93, 28/94, 47/94 i 25/96) umanjuje obračunati porez na lična primanja zaposlenih za iznos obračunatih i isplaćenih naknada zarada sa pripadajućim porezom, doprinosima i ostalim javnim prihodima.
Zahtev za umanjenje iznosa obračunatog poreza na lična primanja zaposlenih po osnovu isplaćenih naknada zarada, odnosno zahtev za naplatu razlike ukoliko je iznos isplaćenih naknada zarada veći od iznosa obračunatog poreza na lična primanja zaposlenih, podnosi se na Obrascu Z-1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Organizacija iz stava 1. ovog člana Obrazac Z-1, overen od opštinske uprave, dostavlja organizaciji nadležnoj za poslove platnog prometa, istovremeno sa isplatom zarada, odnosno plata zaposlenih i naknada zarada.

Član 3.

Organizacija iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika, istovremeno sa isplatom naknada zarada, dostavlja na Obrascu broj 42, propisanom Uputstvom o obliku, sadržini i upotrebi instrumenata za plaćanje u zemlji ("Službeni list SRJ", br. 24/93, 57/93, 6/94 i 63/94), organizaciji nadležnoj za poslove platnog prometa popunjene, potpisane i overene od te organizacije naloge za obračun, i to:
1) nalog za obračun na teret i u korist poslovnog računa organizacije;
2) nalog za obračun na teret i u korist podračuna Ministarstva za brigu o porodici za porodiljska prava u opštini, koji je upisan u Obrascu Z-1.
Nalozi za obračun iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana sadrže iznos obračunatih i isplaćenih naknada zarada iz Obrasca Z-1 tačka 2, sa upisanim tačnim nazivom organizacije i meseca za koji se vrši isplata naknada zarada u svrhi doznake.

Član 4.

Opštinska uprava na bazi podataka iz izvoda podračuna Ministarstva za brigu o porodici za porodiljska prava u opštini o iznosu obračunatih i isplaćenih naknada zarada iz Obrasca Z-1 tačka 2. podnosi organizaciji nadležnoj za poslove platnog prometa na Obrascu broj 42 iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika popunjene, potpisane i overene naloge za obračun, i to:
1) nalog za obračun na teret i u korist poslovnog računa broj 40802-630-2-219 - Izvršenje budžeta Republike Srbije;
2) nalog za obračun na teret i u korist poslovnog računa broj 40802-637-8-10425 - Ministarstvo za brigu o porodici;
3) nalog za obračun na teret i u korist podračuna broj 40802-850-0-180 - Ministarstvo za brigu o porodici za porodiljska prava.

Član 5.

Nadležna organizaciona jedinica za poslove platnog prometa ispostaviće za iznos obračunatih i isplaćenih naknada zarada, iz Obrasca Z-1 tačka 2. nalog za obračun u korist i na teret uplatnog računa broj 840-12071 - Porez na dohodak na lična primanja, koji će se sprovesti kroz izveštaj B2 u koloni Republike.

Član 6.

Ukoliko je iznos isplaćenih naknada zarada veći od obračunatog poreza na lična primanja zaposlenih, razliku koja se iskazuje u Obrascu Z-1 tačka 3, isplatiće opštinska uprava organizaciji iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika.

Član 7.

Obračunat porez na lična primanja zaposlenih umanjuje se po osnovu naknada zarada isplaćenih počev za maj 1996. godine na način i po postupku utvrđenim ovim pravilnikom.

Član 8.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Obrazac Z-1
ORGANIZACIJA ....................... OPŠTINI ....................
BROJ ŽIRO-RAČUNA ................... ............................
Datum prijema zahteva .............. (ulica i broj)
............................
(broj podračuna Min. za rad,
bor. i soc. pit. i por. prava)
ZAHTEV
ZA UMANjENjE OBRAČUNATOG POREZA NA LIČNA PRIMANjA PO OSNOVU
ISPLAĆENIH NAKNADA ZARADA ZAPOSLENIH PORODILjA, ODNOSNO ZA UPLATU
RAZLIKE VIŠE ISPLAĆENIH NAKNADA ZARADA PORODILjA OD OBRAČUNATOG POREZA
NA LIČNA PRIMANjA OSTALIH ZAPOSLENIH U ORGANIZACIJI
1. Iznos obračunatog poreza na lična primanja zaposlenih u
organizaciji novih din. ......
2. Iznos obračunatih i isplaćenih naknada zarada porodilja
po obrascu NZ-1 (kolona 12) za umanjenje obračunatog poreza
na lična primanja ostalih zaposlenih novih din. ......
3. Iznos razlike više isplaćenih naknada zarada porodilja po
obrascu NZ-1 (kolona 12) od obračunatog poreza na lična
primanja ostalih zaposlenih novih din. ......
Odgovorno lice u opštini
(m.p.) ......................... (m.p.) .........................
(prezime i ime odgovornog (prezime i ime)
lica u organizaciji) .........................
(datum)