Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 10. stav 1. tačka 6. i stav 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti životinja ("Službeni glasnik SRS", br. 28/77), Republički sekretarijat za za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu donosi

PRAVILNIK

O NAČINU POPISA I REGISTRACIJE PASA

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 45/77 i 37/86)

Član 1.

Svaki sopstvenik odnosno držalac pasa dužan je da prijavi svoje pse starije od 3 meseca nadležnom opštinskom organu uprave, odnosno veterinarskoj organizaciji udruženog rada ukoliko je ovlasti skupština opštine (u daljem tekstu: nadležni organ odnosno organizacija).

Član 2.

Ko naknadno nabavi psa ili mu pas navrši 3 meseca života, pobegne, nestane ili ugine, dužan je da u roku od 15 dana to prijavi nadležnom organu odnosno organizaciji.
Ako u neko dvorište ili prostoriju doskita pas nepoznatog vlasnika, kućni savet, odnosno vlasnik dvorišta ili prostorije je dužan da to prijavi, u roku od 24 časa, nadležnom opštinskom organu uprave.

Član 3.

Nadležni organ odnosno organizacija za prijavljene i popisane pse vodi registarsku knjigu.
Registarska knjiga sadrži sledeće podatke: redni broj, prezime i ime sopstvenika odnosno držaoca, adresu, broj registarske markice ili broj tetovira, nastale promene i primedbu.

Član 4.

Kartoteku sa identifikacionim podacima pasa vodi organizacija udruženog rada koja obavlja vakcinaciju i dehelmintizaciju pasa po abecedi prezimena vlasnika po mestima ili naseljima.
Karton sadrži sledeće podatke: prezime i ime sopstvenika odnosno držaoca, adresu, ime, pol, starost, tačan i čitljiv opis psa, kategoriju, broj registracione markice ili broj tetovira, datum cepljenja i dehelmintizacije, nastale promene i primedbu. Pri opisivanju se mora služiti stručnom nomenklaturom.

Član 5.

Po kategoriji se psi razvrstavaju prema svrsi kojoj služi i to kao: čuvari, ovčari, lovački i sobni.
Kao čuvar se smatra svaki pas koji se drži vezan ili smešten u ograđenom dvorištu.
Kao ovčarski se smatra pas vlasnika koji čuva stada ovaca.
Kao lovački pas se smatra pedigrirani pas vlasnika koji je priložio potvrdu da je član lovačkog društva.
Kao sobni pas se smatra svaki pas, izuzev lovačkog, koji se drži u stanu.

Član 6.

Nadležni organ odnosno organizacija će prilikom registracije za svakog psa izdati registracionu markicu, koja će nadalje služiti, pored postojećeg registra, kao dokaz identifikacije pri naplati takse, cepljenju, lečenju i držanju.
Markica mora biti izrađena od aluminijuma, okruglog oblika, 2,5 cm u prečniku, sa pokretnom karikom za vezivanje. Na jednoj strani mora biti naznačena pseća glava i godina registracije a na drugoj naziv opštine i redni broj.
Markica važi doživotno i to samo za psa za kojeg je izdata, što se proverava iz identifikacionih podataka kartoteke, i mora biti, po pravilu, pričvršćena na ogrlici psa.
Ako markica bude izgubljena, sopstvenik odnosno držalac je dužan da to prijavi u roku od 15 dana nadležnom organu odnosno organizaciji koja će mu izdati drugu markicu, a ujedno će izvršiti preregistraciju broja markice.

Član 6a

Za obeležavanje pasa može se koristiti i metoda tetoviranja, kao trajna metoda obeležavanja.
Broj tetovira važi doživotno. Psi se tetoviraju u levo uvo ili na unutrašnjoj strani leve butine.
Tetovir se sastoji od niza brojeva od kojih su prva tri oznaka opštine a u nastavku redni broj iz registarske knjige. Za oznaku opštine koristi se redni broj opštine iz Zakona o teritorijalnoj organizaciji opština ("Službeni glasnik SRS", br. 31/77, 16/79 i 25/79).
Ako broj tetovira, na bilo koji način bude oštećen, sopstvenik, odnosno držalac je dužan da to prijavi u roku od 15 dana nadležnom organu, odnosno organizaciji koja će izvršiti pretetoviranje istog broja tetovira.

Član 7.

Nadležni organ odnosno organizacija je dužna da tokom meseca decembra svake godine izvrši na teritoriji opštine popis neregistrovanih i necepljenih pasa u toj godini, starijih od 3 meseca, sa svim podacima potrebnim za registraciju i jedan primerak popisa dostavi nadležnom veterinarskom inspektoru radi preduzimanja potrebnih mera, a jedan nadležnoj opštinskoj službi prihoda radi naplate takse.

Član 8.

Nadležni veterinarski inspektor će do svakog 15. januara u godini izvestiti ovaj Sekretarijat o broju registrovanih pasa na teritoriji opštine pre popisa po članu 7. ovog pravilnika i posle popisa, kao i o broju pasa uništenih tokom godine i nakon popisa.

Član 9.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".