Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 5. Uredbe o uslovima i načinu podsticanja proizvodnje, remonta i prodaje građevinskih mašina i teretnih motornih vozila - kamiona i sprovođenja subvencionisane kupovine teretnih motornih vozila - kamiona proizvedenih u Republici Srbiji zamenom staro za novo u 2010. godini ("Službeni glasnik RS", broj 3/10),
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja donosi

PRAVILNIK

O NAČINU PODSTICANjA PROIZVODNjE, REMONTA I PRODAJE GRAĐEVINSKIH MAŠINA I TERETNIH MOTORNIH VOZILA - KAMIONA I SPROVOĐENjA SUBVENCIONISANE KUPOVINE TERETNIH MOTORNIH VOZILA - KAMIONA PROIZVEDENIH U REPUBLICI SRBIJI ZAMENOM STARO ZA NOVO U 2010. GODINI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 6 od 12. februara 2010, 21/10, 60/10, 95/10)

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način podsticanja proizvodnje, remonta i prodaje novih građevinskih mašina i teretnih motornih vozila - kamiona (u daljem tekstu: kamioni), kao i način sprovođenja subvencionisane kupovine kamiona proizvedenih u Republici Srbiji zamenom staro za novo u 2010. godini.

Član 2.

Radi ostvarivanja prava na podsticanje proizvodnje, remonta i prodaje građevinskih mašina i kamiona i sprovođenja subvencionisane kupovine kamiona proizvedenih u Republici Srbiji zamenom staro za novo u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu podsticanja proizvodnje, remonta i prodaje građevinskih mašina i kamiona i sprovođenja subvencionisane kupovine kamiona proizvedenih u Republici Srbiji zamenom staro za novo u 2010. godini ("Službeni glasnik RS", broj 3/10), Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (u daljem tekstu: Ministarstvo) vršiće avansno plaćanje proizvođačima, odnosno remonterima građevinskih mašina i proizvođačima kamiona u Republici Srbiji u ratama, srazmerno dinamici proizvodnje i prodaje novih građevinskih mašina i kamiona, remonta građevinskih mašina i zamene kamiona staro za novo.

Član 3.

Radi ostvarivanja prava na podsticaje za kupovinu nove građevinske mašine i kamiona i remonta građevinskih mašina proizvedenih u Republici Srbiji umanjenjem proizvođačke cene nove građevinske mašine i kamiona, odnosno cene remonta građevinske mašine u visini 20% cene u dinarima na dan prodaje, odnosno na dan izdavanja računa za izvršene usluge remonta, fizička lica koja obavljaju registrovanu delatnost, organi državne uprave i pravna lica registrovana u skladu sa zakonom (u daljem tekstu: kupac) proizvođaču, odnosno remonteru građevinskih mašina i proizvođaču kamiona, odnosno njegovom ovlašćenom distributeru, dostavljaju original dokaza o svom registrovanom statusu.
Kupac snosi sve posledice eventualne zloupotrebe dokumentacije iz stava 1. ovog člana.

Član 4.

Radi ostvarivanja prava na kupovinu nove građevinske mašine i kamiona i remonta građevinskih mašina proizvedenih u Republici Srbiji, na osnovu dokaza o statusu iz člana 3. ovog pravilnika, kupac zaključuje ugovor sa proizvođačem, odnosno njegovim ovlašćenim distributerom u kome se precizira model, cena u dinarima, iznos dinara za koji se cena umanjuje i rok isporuke nove građevinske mašine, kamiona ili remontovane građevinske mašine.
Radi ostvarivanja prava na subvencionisanu kupovinu kamiona zamenom staro za novo u skladu sa uredbom iz člana 2. ovog pravilnika, kupac zaključuje predugovor sa ovlašćenim prodavcem kamiona u kome se precizira model i rok isporuke kamiona.
Proizvođači, odnosno remonteri građevinskih mašina i proizvođači kamiona dužni su da Ministarstvu dostave cenovnike u dinarima u skladu sa uredbom iz člana 2. ovog pravilnika.
Na dan isporuke nove građevinske mašine, kamiona ili remontovane građevinske mašine, potpisuje se zapisnik o primopredaji.
U ugovoru iz stava 1. ovog člana i na drugim dokumentima koja kupac dostavi organu nadležnom za registraciju građevinskih mašina i kamiona, mora nedvosmisleno da bude navedeno da građevinsku mašinu i kamion u skladu sa uredbom iz člana 2. ovog pravilnika, prati zabrana raspolaganja u periodu od tri godine od dana prve registracije.
U saobraćajnu dozvolu građevinske mašine i kamiona, u smislu ovog pravilnika, organ nadležan za registraciju, unosi klauzulu o zabrani raspolaganja.

Član 5.

Posle isplate prve avansne rate proizvođačima, odnosno remonterima građevinskih mašina i proizvođačima kamiona u Republici Srbiji u smislu člana 2. ovog pravilnika, prenos svake naredne rate na osnovu podnetog zahteva vrši se do iznosa pravdanja utroška prethodno isplaćenih sredstava.
O utrošku sredstava proizvođači, odnosno remonteri građevinskih mašina i proizvođači kamiona dostavljaju Ministarstvu sledeće dokaze:
1) fakturu, odnosno fiskalni isečak izdat kupcu;
2)