Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 5. Uredbe o uslovima i načinu podsticanja proizvodnje, remonta i prodaje građevinskih mašina i kamiona u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", broj 81/09),
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja donosi

PRAVILNIK

O NAČINU PODSTICANjA PROIZVODNjE, REMONTA I PRODAJE GRAEVINSKIH MAŠINA I KAMIONA U REPUBLICI SRBIJI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 84 od 15. oktobra 2009, 96/09)

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način podsticanja proizvodnje, remonta i prodaje građevinskih mašina i kamiona u Republici Srbiji.

Član 2.

Radi ostvarivanja prava na podsticanje proizvodnje, remonta i prodaje građevinskih mašina i kamiona u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu podsticanja proizvodnje, remonta i prodaje građevinskih mašina i kamiona u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", broj 81/09), Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (u daljem tekstu: Ministarstvo) vršiće avansno plaćanje proizvođačima, odnosno remonterima građevinskih mašina i proizvođačima kamiona u Republici Srbiji u dve rate, srazmerno dinamici proizvodnje i prodaje novih građevinskih mašina i kamiona i remonta građevinskih mašina.
Iznos rate iz stava 1. ovog člana ne može da prelazi iznos od 60.000.000,00 dinara (šezdesetmilionadinara) ukupno svim proizvođačima, odnosno remonterima.

Član 3.

Radi ostvarivanja prava na podsticaje za kupovinu nove građevinske mašine i kamiona i remonta građevinske mašine proizvedenih u Republici Srbiji umanjenjem proizvođačke cene nove građevinske mašine i kamiona, odnosno cene remonta građevinske mašine u visini 20% cene u dinarima na dan prodaje, odnosno na dan izdavanja računa za izvršene usluge remonta, fizička lica koja obavljaju registrovanu delatnost i pravna lica registrovana u skladu sa zakonom (u daljem tekstu: Kupac) proizvođaču, odnosno remonteru građevinskih mašina i proizvođaču kamiona, odnosno njegovom ovlašćenom distributeru, dostavljaju original dokaza o svom registrovanom statusu.
Kupac snosi sve posledice eventualne zloupotrebe dokumentacije iz stava 1. ovog člana.

Član 4.

Na osnovu dokaza o statusu Kupca iz člana 3. ovog pravilnika, Kupac zaključuje Ugovor sa proizvođačem, odnosno njegovim ovlašćenim distributerom u kome se precizira model, cena u dinarima, iznos dinara za koji se cena umanjuje i rok isporuke nove građevinske mašine i kamiona ili remontovane građevinske mašine.
Na dan isporuke nove građevinske mašine i kamiona ili remontovane građevinske mašine, potpisuje se zapisnik o primopredaji.
U ugovoru iz stava 1. ovog člana i na drugim dokumentima koja Kupac dostavi organu nadležnom za registraciju građevinskih mašina i kamiona, mora jasno da bude navedeno da građevinsku mašinu i kamion u skladu sa uredbom iz člana 2. ovog pravilnika, prati zabrana raspolaganja u periodu od tri godine od dana prve registracije.
U saobraćajnoj dozvoli građevinske mašine i kamiona, u smislu ovog pravilnika, organ nadležan za registraciju, unosi klauzulu o zabrani raspolaganja.

Član 5.

Posle isplate prve avansne rate proizvođačima, odnosno remonterima građevinskih mašina i proizvođačima kamiona u smislu člana 2. ovog pravilnika, prenos svake naredne rate biće uslovljen utroškom sredstava prethodne rate.
O utrošku avansnih sredstava prethodne rate, proizvođači, odnosno remonteri građevinskih mašina i proizvođači kamiona dostavljaju Ministarstvu najkasnije do petnaestog u mesecu za prethodni mesec sledeće dokaze:
1) fakturu i fiskalni račun izdat Kupcu, osim u slučaju kada se usluga remonta vrši pravnom licu kada dostavlja fakturu;
2) ispunjenosti uslova Kupca u smislu registracije iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika; i
3) potpisani zapisnik o primopredaji nove građevinske mašine i kamiona ili remontovane građevinske mašine.
U slučaju da proizvođač, odnosno remonter građevinskih mašina i proizvođači kamiona nisu u mogućnosti da dostave dokaze iz stava 2. ovog člana, dostavljaju Ministarstvu profakture ili fakture od dobavljača za naručenu ili nabavljenu robu, materijale, sklopove, energente i druge nabavljene proizvode, što se konstatuje zapisnikom predstavnika proizvođača, odnosno remontera građevinskih mašina i proizvođača kamiona i Ministarstva.
Proizvođač, odnosno remonter građevinskih mašina i proizvođači kamiona opravdaće utrošak avansnih sredstava poslednje rate najkasnije do kraja prvog kvartala 2010. godine.

Član 6.

Ministarstvo u roku od pet radnih dana od dana prijema kompletne dokumentacije kojom se dokazuje utrošak svih sredstava prethodne rate iz člana 5. ovog pravilnika, odobrava sredstva na ime naredne rate proizvođačima, odnosno remonterima građevinskih mašina i proizvođačima kamiona u Republici Srbiji.

Član 7.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Broj 300-110-00-159/2009-07
U Beogradu, 8. oktobra 2009. godine
Ministar, Mlađan Dinkić, s.r.