Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 101a stav 6. Zakona o porezu na dohodak građana ("Službeni glasnik RS", br. 24/01, 80/02, 80/02 - dr. zakon, 135/04, 62/06 i 65/06 - ispravka),
Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, koji je na osnovu Odluke predsednika Vlade broj 02-01-00001/2006-01 od 14. novembra 2006. godine, objavljene u "Službenom glasniku RS", broj 102/06, preuzeo ovlašćenja ministra finansija, donosi

PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU OBRAČUNAVANjA POREZA NA ZARADE U SLUČAJU UMANjENjA PORESKE OSNOVICE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 116 od 29. decembra 2006, 37/07)

1. Predmet uređivanja

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak obračunavanja poreza na zarade saglasno članu 101a Zakona o porezu na dohodak građana ("Službeni glasnik RS", br. 24/01, 80/02, 80/02, 135/04, 62/06 i 65/06 - u daljem tekstu: Zakon) i dostavljanje podataka Poreskoj upravi o obračunatom porezu.

2. Način i postupak

Član 2.

Poreska osnovica iz člana 15a stav 2. Zakona utvrđuje se na način i po postupku propisanim ovim pravilnikom za utvrđivanje poreske osnovice kod isplate zarade, naknade zarade i drugih primanja zaposlenog, na teret sredstava poslodavca, koja se u smislu Zakona smatraju zaradom (u daljem tekstu: zarada kod poslodavca).
Na način iz stava 1. ovog člana utvrđuje se i poreska osnovica za obračun poreza na zarade kod isplate naknade zarade zaposlenom koja se vrši na teret sredstava drugog isplatioca (u daljem tekstu: naknada zarade kod drugog isplatioca).
Poreska osnovica iz st. 1. i 2. ovog člana utvrđuje se tako što se iznos zarade kod poslodavca, odnosno naknade zarade kod drugog isplatioca umanjuje za neoporezivi iznos koji važi u momentu isplate zarade, odnosno naknade zarade (u daljem tekstu: neoporezivi iznos).

Član 3.

Neoporezivi iznos, odnosno srazmeran deo neoporezivog iznosa ukoliko zaposleni radi sa nepunim radnim vremenom (u daljem tekstu: pripadajući srazmerni iznos), obračunava se u punom, odnosno pripadajućem srazmernom iznosu prilikom isplate prvog dela zarade kod poslodavca, odnosno prilikom isplate naknade zarade za odgovarajući mesec.
U slučaju kad je iznos prvog dela zarade iz stava 1. ovog člana manji od neoporezivog iznosa, odnosno pripadajućeg srazmernog iznosa, kod isplate narednog dela, odnosno narednih delova zarade kod poslodavca za taj mesec, izvršiće se umanjenje zarade za iznos razlike između punog neoporezivog iznosa, odnosno pripadajućeg srazmernog iznosa i iznosa umanjenja zarade iskorišćenog kod isplate prvog dela, odnosno ukupnog umanjenja iskorišćenog kod isplata prethodnih delova zarade.
Odredba stava 2. ovog člana shodno se primenjuje i kod isplate naknade zarade kod drugog isplatioca, ukoliko se ta naknada isplaćuje u delovima.

Član 3a

Izuzetno od člana 3. stav 1. ovog pravilnika, visina neoporezivog iznosa utvrđuje se i obračunava prilikom konačne isplate zarade kod poslodavca za odgovarajući mesec, u slučaju kad poslodavac isplatu zarade, odnosno dela zarade za taj mesec vrši u tom mesecu.

Član 4.

Za zaposlenog koji radi sa punim radnim vremenom kod jednog poslodavca, osnovica poreza na zaradu utvrđuje se tako što se zarada umanjuje za neoporezivi iznos u celosti.
Za zaposlenog koji radi sa nepunim radnim vremenom kod jednog ili više poslodavaca i ukupno ne ostvaruje puno radno vreme, umanjenje zarade za pripadajući srazmerni iznos vrši se srazmerno radnom vremenu tog zaposlenog kod svakog poslodavca u odnosu na puno radno vreme, s tim da ukupno umanjenje mora biti manje od neoporezivog iznosa.
Za zaposlenog koji radi sa nepunim radnim vremenom kod jednog ili više poslodavaca i ukupno ostvaruje puno radno vreme, umanjenje zarade za pripadajući srazmerni iznos vrši se srazmerno radnom vremenu tog zaposlenog kod svakog poslodavca u odnosu na puno radno vreme, s tim da je ukupno umanjenje jednako neoporezivom iznosu.
Kad zaposleni u toku meseca, zbog zasnivanja, prestanka ili mirovanja radnog odnosa, odnosno iz drugog razloga ne ostvari zaradu za pun fond radnih časova, osnovica poreza na zaradu utvrđuje se tako što se ostvarena zarada umanjuje za srazmerni neoporezivi iznos, koji se utvrđuje srazmerno odnosu broja radnih časova za koje je zaposleni ostvario zaradu kod poslodavca za taj mesec i broja radnih časova punog fonda radnih časova za taj mesec.

Član 5.

Kad zaposleni za odgovarajući mesec pored zarade kod poslodavca ostvaruje i naknadu zarade kod drugog isplatioca (po osnovu privremene sprečenosti za rad preko 30 dana, porodiljskog odsustva i dr.), umanjenje zarade kod poslodavca, odnosno naknade zarade kod drugog isplatioca, vrši se srazmerno odnosu broja radnih časova za koje ostvaruje zaradu kod poslodavca, odnosno naknadu zarade kod drugog isplatioca, u odnosu na pun fond radnih časova za taj mesec.

Član 6.

U skladu sa odredbama ovog pravilnika utvrđuje se i osnovica za obračun poreza na zaradu zaposlenog po osnovu radnog odnosa u Republici Srbiji, zasnovanog saglasno propisima Republike Srbije, kod diplomatskog ili konzularnog predstavništva strane države, odnosno međunarodne organizacije ili kod predstavnika i službenika takvog predstavništva, odnosno organizacije.
Zaposleni iz stava 1. ovog člana, saglasno članu 107. Zakona, sam obračunava i uplaćuje porez na zarade, ako porez ne obračuna i ne uplati isplatilac zarade, odnosno naknade zarade.

Član 7.

Osnovica poreza na zarade za zaposlenog koji je korisnik prava na naknadu zbog