Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 73g Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", br. 9/2002 i 87/2002),
Ministar finansija i ekonomije donosi

PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU OBAVLjANjA PLATNOG PROMETA U OKVIRU KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 92 od 31. decembra 2002; 100/03, 10/04)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se način i postupak obavljanja platnog prometa u dinarima za direktne i indirektne korisnike budžetskih sredstava Republike, odnosno teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja (u daljem tekstu: budžetski korisnici), uključenih u sistem konsolidovanog računa trezora koji plaćanja vrše preko podračuna i po nalozima za uplatu na račune koji se vode kod Uprave za javna plaćanja i na druge račune (u daljem tekstu: račun).
Pod načinom i postupkom obavljanja platnog prometa, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se ispostavljanje i dostavljanje naloga za plaćanje, prijem i kontrolu naloga za plaćanje i izvršavanje tih naloga, obračun plaćanja po osnovu platnih kartica, praćenje likvidnosti, izveštavanje korisnika, reklamacije i ispravke grešaka.

Član 2.

Plaćanje preko računa propisanih pravilnikom kojim se uređuje plan podračuna konsolidovanog računa trezora kod Uprave za javna plaćanja (u daljem tekstu: Uprava), vrši se ispostavljanjem naloga.

Član 3.

Uprava vrši prijem naloga za plaćanje, ispostavljenih na jedinstvenim instrumentima platnog prometa, propisanih Odlukom o obliku, sadržini i načinu korišćenja jedinstvenih instrumenata platnog prometa - "Službeni glasnik RS", br. 99/2003 i 128/2003 (u daljem tekstu: Odluka) sa drugom propisanom dokumentacijom, koje podnose budžetski korisnici koji imaju otvoren račun kod Uprave.
Budžetski korisnici mogu izdavati naloge za plaćanje i direktnom računarskom komunikacijom (elektronskim putem), kao i na magnetnim nosiocima podataka, prema standardima utvrđenim posebnim propisima ili neposrednim dogovorom budžetskih korisnika i Uprave.
Uprava ispostavlja naloge za plaćanje u skladu sa zakonom i dobijenim ovlašćenjima.

Član 3a

Budžetski korisnici na nalogu za plaćanje popunjavaju elemente: poziv na broj zaduženja i poziv na broj odobrenja.

Član 3b

Struktura elementa poziva na broj zaduženja po modelu 97 sastoji se iz šest delova odvojenih crticama, i to:
1) dvocifreni kontrolni broj;
2) petocifreni broj organizacione identifikacije;
3) šestocifreni broj ekonomske klasifikacije;
4) dvocifreni broj podekonomske klasifikacije;
5) dvocifreni broj izvora finansiranja;
6) trocifreni broj funkcionalne klasifikacije.
Popunjavanje elementa poziva na broj zaduženja po strukturi iz stava 1. ovog člana, unošenjem vodećih nula, vrši se na sledeći način:
1) dvocifreni kontrolni broj po standarduISO 7094 MODUL 97;
2) petocifreni broj organizacione identifikacije unosi se iz kolone 9 - Jedinstveni broj budžetskog korisnika iz Spiska direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava Republike, odnosno lokalne vlasti i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, koji su uključeni u sistem konsolidovanog računa trezora, koji je sastavni deo Naredbe o otvaranju konsolidovanog računa trezora i o otvaranju podračuna i zatvaranju računa direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava Republike i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja ("Službeni glasnik RS", br. 89/2002 i 132/2003).
Jedinstven broj budžetskog korisnika predstavlja utvrđenu organizacionu identifikaciju, odnosno jedinstvenu i nepromenljivu oznaku budžetskog korisnika koji prenosi sredstva, nezavisno od toga da li je korisniku budžetskih sredstava ugašen podračun, promenjen trezor, sedište ili delatnost;
3) šestocifreni broj ekonomske klasifikacije unosi se iz kontnog plana iz Pravilnika o standardnom klasifikacionom okviru i kontnom planu za budžetski sistem - "Službeni glasnik RS", br. 92/2002, 64/2003 i 125/2003 (u daljem tekstu: Pravilnik o kontnom planu);
4) dvocifreni broj podekonomske klasifikacije koristi se za precizniju identifikaciju promene (transakcije) ili se u suprotnom upisuju dve nule;
5) dvocifreni broj izvora finansiranja iz člana 7. Pravilnika o kontnom planu (na primer - ako se troše sredstva iz budžeta, šifra izvora finansiranja je 01, a ako se troše sredstva iz sopstvenih prihoda, šifra je 04);
6) trocifreni broj funkcionalne klasifikacije unosi se iz Priloga 1 - Pregled šifara funkcionalne klasifikacije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Kod elektronskog zapisa podaci se iskazuju u nizu (bez crtica).

Član 3v

Kod prenosa administrativnih transfera, element poziva na broj odobrenja po modelu 97 popunjava se na način iz člana 36 ovog pravilnika, s tim što se unosi petocifrena oznaka organizacione identifikacije budžetskog korisnika kome se prenose sredstva.
Kod uplate javnih prihoda, element poziva na broj odobrenja popunjava se u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa ("Službeni glasnik RS", br. 64/2003 i 125/2003).
Kod ostalih uplata, u element poziva na broj odobrenja unosi se podatak o broju dokumenta (broj ugovora, broj fakture, broj polise i drugo) na osnovu kojeg se vrši plaćanje, u skladu sa Odlukom.

Član 3g

Izuzetno, popunjavanje naloga za plaćanje na način propisan ovim pravilnikom ne odnosi se na plaćanja na teret podračuna broj 840-1620-21 - Izvršenje budžeta Republike Srbije i za plaćanja organizacija obaveznog socijalnog osiguranja i njihovih indirektnih korisnika.

Član 4.

Nalog za plaćanje koji nije ispostavljen u skladu sa Odlukom i drugim propisima Uprava vraća podnosiocu, a na njegov zahtev, u pismenoj formi, obrazlaže razloge za vraćanje naloga u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva.

Član 5.

Plaćanje sa računa vrši se bezgotovinski i gotovinski.
Bezgotovinska plaćanja vrše se na osnovu naloga za plaćanje prenosom sredstava sa računa na račun.
Nalozi za plaćanje podnose se organizacionoj jedinici Uprave kod koje budžetski korisnik ima račun.
Izuzetno, budžetski korisnik koji poseduje platnu karticu može svoje naloge za plaćanje podneti bilo kojoj organizacionoj jedinici Uprave.
Plaćanje gotovim novcem vrši se u skladu sa propisom kojim se reguliše plaćanje gotovim novcem.

Član 6.

Ako budžetski korisnik podnosi više naloga za plaćanje, dužan je da uz naloge:
1) priloži i popis iznosa pojedinačnih naloga za plaćanje i iskaže zbir tih iznosa (specifikacija naloga za plaćanje);
2) iskaže zbir iznosa pojedinih naloga za plaćanje koje dostavlja elektronskim putem ili na magnetnom nosiocu.

Član 7.

Budžetski korisnici dužni su da novčane obaveze izmirene kompenzacijom, asignacijom, cesijom ili na drugi način, u skladu sa propisima, evidentiraju preko računa preko kojeg vrše plaćanja najmanje jedanput mesečno.

Član 8.

Za naplatu čekova po tekućim računima građana, budžetski korisnici Upravi podnose:
1) nalog za naplatu na teret računa trasata;
2) specifikaciju čekova po tekućim računima građana, po trasatima;
3) čekove građana.

Član 9.

Budžetski korisnici dužni su da dinare primljene u gotovom uplate istog dana, a najkasnije narednog radnog dana, na svoj račun kod Uprave.

Član 10.

Podizanje gotovog novca sa računa, budžetski korisnici najavljuju najmanje tri dana pre podizanja, uz naznaku potrebne apoenske strukture.

Član 11.

Plaćanja sa računa budžetskog korisnika izvršavaju se do visine pokrića na računu tog korisnika.
Pod pokrićem na računu, u smislu stava 1. ovog člana, podrazumeva se dovoljan iznos sredstava za plaćanja po podnetim nalozima i sastoji se od salda prethodnog dana, sredstava dospelih na račun u toku dana i uplata u toku dana, umanjen za plaćanja izvršena u toku dana do momenta utvrđivanja pokrića.

Član 12.

Nalozi za plaćanje koje ispostavljaju budžetski korisnici i Uprava izvršavaju se prema datumu dospeća, vremenu i redosledu prijema, u toku radnog dana, ako zakonom nije drukčije propisano.

Član 13.

Uprava naloge za plaćanje, primljene od budžetskih korisnika koji imaju otvoren račun kod Uprave, izvršava do visine pokrića na tim računima u transferu odobrenja, odnosno dostavlja nalog odredišnoj banci - drugom nosiocu platnog prometa preko Narodne banke Srbije u transferu zaduženja, ako se račun odobrenja vodi kod banke.
Na osnovu primljenih naloga za plaćanje u međubankarskom transferu, Uprava Narodnoj banci Srbije dostavlja:
1) pojedinačne naloge klijenta za bruto obračun;
2) zbirni nalog za prenos na ukupni iznos pojedinačnih naloga i pojedinačne naloge za plaćanje budžetskih korisnika za neto obračun.
Nalozi poslati Narodnoj banci Srbije i obračunati nalozi konačni su i neopozivi.

Član 14.

Nalozi za čije plaćanje nisu obezbeđena sredstva evidentiraju se i izvršavaju prema