Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 45. stav 7. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje ("Službeni glasnik RS", broj 84/04),
Ministar finansija i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike sporazumno donose

PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU OBRAČUNAVANjA I PLAĆANjA DOPRINOSA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANjE ZA NOVOZAPOSLENE STARIJE OD 45, ODNOSNO 50 GODINA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 99 od 31. avgusta 2004; 33/05, 72/06)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak obračunavanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za novozaposlene starije od 45, odnosno 50 godina, saglasno članu 45. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje ("Službeni glasnik RS", br. 84/04, 61/05 i 62/06 - u daljem tekstu: Zakon).

Član 2.

Poslodavac koji zaposli lice koje je na dan zaključenja ugovora o radu starije od 50 godina, odnosno od 45 godina i koje ispunjava uslove propisane članom 45. st. 1. i 2. Zakona, radi ostvarivanja prava na potpuno, odnosno delimično oslobađanje od obaveze plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje (u daljem tekstu: doprinosi) na osnovicu, odnosno na teret sredstava poslodavca za to lice, Nacionalnoj službi za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba) dostavlja podatke na obrascima koji su propisani ovim pravilnikom.

Član 3.

Poslodavac iz člana 2. ovog pravilnika, Nacionalnoj službi dostavlja podatke o zaposlenim licima za koje ima pravo na oslobađanje od obaveze plaćanja doprinosa, po članu 45. st. 1. i 2. Zakona, na sledećim obrascima:
1) Obrazac ONSZ - Obaveštenje o zasnivanju/prestanku radnog odnosa lica iz člana 45. st. 1. i 2. Zakona.
2) Obrazac INSZ - Izveštaj o obračunatim i plaćenim doprinosima na teret poslodavca za lica iz člana 45. st. 1. i 2. Zakona.
Obrasci iz stava 1. ovog člana odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.
U obrazac iz stava 1. tačka 2) ovog člana novčani iznosi unose se u dinarima bez para, a podaci o broju zaposlenih u celom broju.

Član 4.

Obrazac ONSZ podnosi se pri zasnivanju radnog odnosa sa licem koje je starije od 50, odnosno od 45 godina, kao i po prestanku radnog odnosa tog lica.

Član 5.

Obrazac ONSZ poslodavac podnosi Nacionalnoj službi u roku od osam dana od dana zasnivanja radnog odnosa, odnosno od dana prestanka radnog odnosa zaposlenog.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, u slučaju prestanka radnog odnosa zaposlenog otkazom ugovora o radu od strane zaposlenog, za tog zaposlenog Obrazac ONSZ podnosi se u roku od 15 dana od dana prestanka radnog odnosa.
Ako u roku iz stava 2. ovog člana poslodavac, u smislu člana 45. stav 5. Zakona, zaposli drugo lice (u daljem tekstu: drugo lice), podnose se istovremeno dva Obrasca ONSZ - za zaposlenog kome je prestao radni odnos i za drugo lice, u roku od osam dana od dana zasnivanja radnog odnosa sa drugim licem.
U slučaju iz stava 3. ovog člana, u Obrazac ONSZ koji se podnosi za zaposlenog umesto koga je zasnovan radni odnos sa drugim licem, pod 'Napomenom' se unosi ime i prezime i JMBG tog zaposlenog i ime i prezime i JMBG drugog lica.
Kopiju Obrasca ONSZ poslodavac dostavlja i Poreskoj upravi, u roku iz stava 1. ovog člana

Član 5a

Obrazac INSZ poslodavac podnosi Nacionalnoj službi u tri primerka, u roku od osam dana od dana isplate zarade za koju se vrši obračun i plaćanje doprinosa i podnosi taj obrazac.
Nacionalna služba, po izvršenom plaćanju doprinosa na teret sredstava Nacionalne službe, na dostavljenom Obrascu INSZ overava da je plaćanje doprinosa izvršeno.
Jedan primerak overenog Obrasca INSZ Nacionalna služba vraća poslodavcu sa kopijom izvoda organa nadležnog za javna plaćanja o izvršenoj uplati doprinosa na teret sredstava Nacionalne službe, u roku od 15 dana od dana uplate doprinosa.
Overeni obrazac INSZ i kopija izvoda organa nadležnog za javna plaćanja iz stava 3. ovog člana, za poslodavca čini verodostojnu dokumentaciju i osnov za unos podataka u prijavu podataka za matičnu evidenciju o plaćenim doprinosima za zaposlenog za teret sredstava Nacionalne službe, u skladu sa zakonom koji uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje.
Drugi primerak overenog Obrasca INSZ Nacionalna služba dostavlja Poreskoj upravi u roku propisanom zakonom koji uređuje poreski postupak i poresku administraciju za dostavljanje zbirne poreske prijave o