Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 101. stav 12. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", br. 62/2003 i 64/2003),
Ministar prosvete i sporta donosi

PRAVILNIK

O NAČINU OCENjIVANjA UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 5 od 20. januara 2004; 10/04)

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuje se način ocenjivanja učenika osnovne škole iz nastavnih predmeta i vladanja.

Član 2.

Ocenjivanje je proces praćenja i podržavanja razvoja i napredovanja učenika u toku školske godine.
Učenici se ocenjuju u toku svakodnevnog rada, na najmanje četiri puta u polugodištu, o čemu se blagovremeno i primereno obaveštavaju roditelji usmenim ili pismenim putem.

Član 3.

Praćenje razvoja i napredovanja učenika obavlja se na način koji obezbeđuje što objektivnije sagledavanje razvoja i napredovanja učenika.
Podrška razvoju i napredovanju učenika obavlja se davanjem preporuke za dalje napredovanje.

Član 4.

Ocenjivanje učenika iz vladanja obavlja se na osnovu stalnog praćenja ponašanja učenika u toku školovanja.

Član 5.

Ocenjivanjem se procenjuje nivo i obim znanja,stepen razumevanja, sposobnost primene, stepen razvijenosti umenja i veština i angažovanje učenika u nastavnom procesu.

Član 6.

Stepen razumevanja, sposobnost primene, stepen razvijenosti umenja i veština, nivo i obim znanja, ocenjuju se tako da:
Ocenu odličan (5) može dobiti učenik koji je u potpunosti pokazao sposobnost primene znanja, umenja, veština i samostalnost u radu, usvojio predviđeni nivo i obim znanja i stepen razumevanja programskih sadržaja, uz veoma visok stepen angažovanja učenika.
Ocenu vrlo dobar (4) može dobiti učenik koji ima visok nivo i obim znanja i stepen razumevanja programskih sadržaja i pokazao je sposobnost primene znanja, umenja i veština uz manju pomoć nastavnika i visok stepen angažovanja učenika.
Ocenu dobar (3) može dobiti učenik koji ima prosečan nivo i obim znanja i stepen razumevanja programskih sadržaja i pokazao je sposobnost primene znanja, umenja i veština uz pomoć nastavnika i angažovanja učenika.
Ocenu dovoljan (2) može dobiti učenik koji ima zadovoljavajući nivo i obim znanja i stepen razumevanja programskih sadržaja.
Ocenu nedovoljan (1) može dobiti učenik koji nije dostigao zadovoljavajući nivo i obim znanja i razumevanja programskih sadržaja.

Član 7.

Angažovanje učenika u nastavnom procesu procenjuje se na osnovu:
1) aktivnog učestvovanja u nastavi (spremnost za samostalan i grupni rad, pripremanje za nastavu nakon časova, učestvovanje u razgovoru i diskusiji, spremnost da postavi pitanje ako nešto ne razume);
2) saradnje sa drugima (sposobnost da sarađuje sa drugima, sposobnost da radi u grupi);
3) veštine komunikacije (sposobnost da jasno i razumljivo izloži svoja shvatanja, spremnost da sasluša drugog i da prihvati drugačija mišljenja, sposobnost da razgovara sa drugima i učestvuje u diskusiji);
4) spremnosti da podrži druge i da im pomaže;
5) svesti o sebi i samopoštovanja (svest o sopstvenim osobinama i sposobnostima, realnost u ocenjivanju sopstvenih znanja i sposobnosti, realnost prilikom postavljanja ciljeva);
6) poštovanja ličnosti drugih.

Član 8.

Ocena je javna i mora biti blagovremeno i primereno obrazložena.

Član 9.

Ocenjivanje iz nastavnih predmeta, koji zahtevaju posebne sposobnosti učenika, vrši se polazeći od sposobnosti učenika, stepena spretnosti i umešnosti učenika.
Ukoliko učenik nema posebno izražene sposobnosti za odgovarajući nastavni predmet, prilikom ocenjivanja posebno se uzima u obzir angažovanje učenika.

Član 10.

Učeniku se ne može umanjiti ocena iz nastavnog predmeta zbog odnosa učenika prema vannastavnim aktivnostima ili neprimerenog ponašanja u školi.

Član 11.

Vladanje učenika ocenjuje se ocenom: primerno, vrlo dobro, dobro, zadovoljavajuće i nezadovoljavajuće.

Član 12.

Ocena iz vladanja procenjuje se na osnovu:
1) pravovremenog i odgovornog ispunjavanja školskih obaveza;
2) poštovanja školskih pravila;
3) čuvanja školske imovine;
4) uvažavanja drugih učenika,