Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 84. stav 6. i člana 91a stav 3. Zakona o veterinarstvu ("Službeni glasnik RS", br. 91/05 i 30/10),
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi

PRAVILNIK

O NAČINU OBELEŽAVANjA I REGISTRACIJE OVACA I KOZA, KAO I O SLUŽBENOJ KONTROLI IDENTIFIKACIJE, OBELEŽAVANjA I REGISTRACIJE OVACA I KOZA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 6 od 4. februara 2011, 57/11)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način obeležavanja i registracije ovaca i koza, najmanji broj službenih kontrola, kriterijumi za analizu rizika obeležavanja i registracije ovaca i koza, kao i sadržaj godišnjeg izveštaja o sprovedenoj službenoj kontroli obeležavanja i registracije ovaca i koza.

Član 2.

Obeležavanju ovaca i koza podležu sve ovce i koze koje se nalaze na teritoriji Republike Srbije na način propisan ovim pravilnikom.

Član 3.

Obeležavanje i registracija ovaca i koza vrši se na osnovu prijave vlasnika, odnosno držaoca ovaca i koza pre navršavanja šest meseci starosti, odnosno nezavisno od starosti pre napuštanja gazdinstva na kome su rođene.
Prijava iz stava 1. ovog člana podnosi se ovlašćenom obeleživaču najkasnije sa navršenih pet meseci od dana rođenja ovce ili koze ili najkasnije 15 dana pre napuštanja gazdinstva na kome su rođene.

Član 4.

Sistem obeležavanja i registracije ovaca i koza, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo, sastoji se od sledećih delova:
1) registra ovaca i koza;
2) registra gazdinstava na kome se drže, čuvaju ili prodaju ovce i koze;
3) obeleženih ovaca i koza;
4) Centralne baze podataka o obeležavanju životinja (u daljem tekstu: Centralna baza);
5) evidencije o obeležavanju i kretanju ovaca i koza na gazdinstvu na kome se drže i čuvaju ovce i koze (u daljem tekstu: Registar na gazdinstvu).

II. ZNAČENjE POJEDINIH IZRAZA

Član 5.

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:
1) vlasnik ovaca i koza je pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik koji ima pravo čuvanja, držanja, uzgoja, gajenja, reprodukcije, transporta, korišćenja i prodaje ovaca i koza, koji je odgovoran za život, zdravlje i dobrobit ovaca i koza;
2) gazdinstvo je svaki zatvoreni ili otvoreni prostor, farma, objekat u kome se ovce i koze drže, čuvaju, uzgajaju i stavljaju u promet, trajno ili privremeno;
3) držalac ovaca i koza je pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik koji ima pravo čuvanja, držanja, uzgoja, gajenja, reprodukcije, transporta, korišćenja i prodaje ovaca i koza na osnovu pisanog odobrenja vlasnika ovaca i koza, koji je odgovoran za život, zdravlje i dobrobit ovaca i koza;
4) elektronska identifikacija jeste obeležavanje ovaca i koza ušnim markicama sa elektronskim transponderom, kao sekundarnim sredstvom obeležavanja;
5) obeležena ovca i koza je ovca ili koza koja je obeležena na način propisan ovim pravilnikom;
6) potvrda o izvršenom obeležavanju ovaca i koza jeste isprava koju vlasniku, odnosno držaocu ovaca i koza po obavljenom obeležavanju izdaje veterinarska ambulanta, odnosno veterinarska stanica, odnosno veterinarska služba ( u daljem tekstu: ovlašćeni obeleživač);
7) kretanje ovaca i koza jeste svaki odlazak sa gazdinstva i dolazak ovaca i koza na gazdinstvo;
8) Registar na gazdinstvu jeste poseban dosije, odnosno skup dokumenata u kome vlasnik, odnosno držalac životinja čuva dokumentaciju o svim događajima na gazdinstvu vezanim za obeležavanje i praćenje kretanja ovaca i koza.

III. CENTRALNA BAZA

Član 6.

Centralnu bazu vodi ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva ( u daljem tekstu: Ministarstvo), u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.
U Centralnu bazu upisuju se podaci o:
1) gazdinstvu na kome se drže ovce i koze (identifikacioni broj, adresa i namena);
2) vlasniku ili držaocu ovaca i koza (ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, odnosno matični broj pravnog lica, adresa, odnosno sedište, opština i broj telefona);
3) sredstvima za pojedinačnu identifikaciju ovaca i koza;
4) obeleženim ovcama i kozama;
5) uvezenim ovcama i kozama;
6) ovlašćenom obeleživaču koji je izvršio obeležavanje ovaca i koza (naziv, adresa, telefon);
7) izdatim potvrdama o izvršenom obeležavanju ovaca i koza;
8) (brisano)
9) kretanju ovaca i koza (broj ovaca i koza koje su se kretale, jedinstveni identifikacioni broj ovaca i koza koje se kreću, datum odlaska ovaca i koza sa gazdinstva, identifikacioni broj gazdinstva odlaska, a u slučaju uvoza i država porekla, datum dolaska ovaca i koza na gazdinstvo, identifikacioni broj gazdinstva na koje ovce i koze dolaze, a u slučaju izvoza i država izvoza, u slučaju klanja, identifikacioni broj klanice i datum klanja;
10) izvršenim službenim kontrolama.

Član 7.

Svaka ovca i koza prilikom obeležavanja i registracije dobija svoj jedinstveni identifikacioni broj koji se dostavlja Centralnoj bazi.
Pored identifikacionog broja iz stava 1. ovog člana Centralna baza sadrži i druge podatke, i to:
1) zemlju rođenja i zemlju porekla;
2) datum obeležavanja;
3) datum odjave;
4) razloge odjave (uginuće, klanje, gubitak, izvoz, prodaja);
5) serijski broj potvrde o izvršenom obeležavanju ovaca i koza.

Član 8.

Podaci o registrovanoj ovci i kozi čuvaju se najmanje tri godine od dana uginuća ili klanja ovce i koze.

Član 9.

Uvid u Centralnu bazu ima ovlašćeni obeleživač i veterinarski inspektor, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.
Ministarstvo odobrava uvid u Centralnu bazu i drugim korisnicima, na njihov zahtev, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

IV. NAČIN OBELEŽAVANjA OVACA I KOZA

Član 10.

Obeležavanje ovaca i koza vrši ovlašćeni obeleživač, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.
Ovlašćeni obeleživač:
1) vrši tehničko obeležavanje ovaca i koza;
2) izdaje potvrdu o izvršenom obeležavanju ovaca i koza;
3) dostavlja podatke Centralnoj bazi o obeleženim ovcama i kozama;
4) dostavlja podatke Centralnoj bazi o promenama vlasnika ili držaoca ovaca i koza;
5) dostavlja podatke Centralnoj bazi o kretanju ovaca i koza sa gazdinstva na gazdinstvo;
6) odgovara za tačnost i ažurnost podataka.

Član 11.

Ovce i koze obeležavaju se identičnim dvostrukim ušnim markicama, fiksiranim aplikacijom kroz ušnu školjku na oba uva pri čemu je primarno sredstvo obeležavanja ušna markica koja se aplikuje na levo uvo, a sekundarno sredstvo obeležavanja je ušna markica sa elektronskim transponderom, aplikovana na desno uvo.
Elektronskoj identifikaciji podležu sve ovce i koze, osim ovaca i koza koje se drže u ekstenzivnim uslovima, kao i ovce i koze mlađe od 12 meseci koje služe za klanje.

Član 12.

Ušne markice moraju da budu:
1) izrađene od savitljivog plastičnog i otpornog materijala koji