Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 34. Zakona o akcizama ("Službeni glasnik RS", br. 22/01, 73/01, 80/02, 43/03, 72/03, 43/04 i 55/04), Ministar finansija donosi

PRAVILNIK

O NAČINU OBRAČUNAVANjA I PLAĆANjA AKCIZE, KAO I SADRŽINI I NAČINU VOĐENjA EVIDENCIJE, NAČINU RADA, OTPREMANjA I DOPREMANjA PROIZVODA I VOĐENjA EVIDENCIJE U AKCIZNOM SKLADIŠTU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 85 od 27. jula 2004; 94/04)

I. NAČIN OBRAČUNAVANjA I PLAĆANjA AKCIZE

1. Obračunavanje akcize na proizvode koji su proizvedeni ili prerađeni u Republici Srbiji

Član 1.

Obračunavanje akcize, u skladu sa članom 21. Zakona o akcizama ("Službeni glasnik RS", br. 22/01, 73/01, 80/02, 43/03, 72/03, 43/04 i 55/04 - u daljem tekstu: Zakon), vrši se tako što proizvođač akciznog proizvoda (u daljem tekstu: proizvođač), najkasnije do momenta otpremanja proizvoda iz fabričkog kruga, u fakturu, otpremnicu, dostavnicu, odnosno drugi dokument koji služi kao osnov za knjiženje, pored ostalih propisanih podataka unosi i podatke o osnovici za obračun akcize i stopu, odnosno iznos za obračun akcize i iznos obračunate akcize.
Obračun akcize na način iz stava 1. ovog člana vrši se u svim slučajevima otpremanja tog proizvoda iz fabričkog kruga (isporuka kupcu, otpremanje u sopstveno skladište na drugoj lokaciji, isporuka sopstvenoj prodavnici i svaka druga vrsta otpremanja, odnosno isporuka radi puštanja u promet), osim u slučaju otpremanja u akcizno skladište.
Kod otpremanja proizvoda iz fabrike proizvođača radi izvoza ili radi smeštanja u akcizno skladište, akciza se ne obračunava, već se na otpremnici ili dostavnici izričito naznačava da je svrha otpremanja izvoz, odnosno smeštanje u određeno akcizno skladište.
Obračun akcize za proizvode koji se otpremaju u akcizno skladište vrši se u momentu isporuke proizvoda iz tog skladišta na način iz člana 1. ovog pravilnika.

Član 2.

Obračunavanje akcize po odredbama člana 1 ovog pravilnika vrši se na taj način što se osnovica množi propisanom stopom, odnosno što se količina proizvoda množi propisanim iznosom akcize po jedinici mere.

2. Obračunavanje akcize pri uvozu

Član 3.

Obračunavanje akcize pri uvozu, u skladu sa odredbama člana 22. Zakona, vrši se na taj način što se prilikom prijavljivanja carinske robe, u jedinstvenoj carinskoj ispravi ili posebnom dokumentu uz druge potrebne elemente, iskazuje osnovica akcize i iznos obračunate akcize.
Obračunavanje akcize pri uvozu kafe, cigara i cigarilosa vrši se na taj način što se stopa akcize množi osnovicom iz člana 8. st. 2. i 5. Zakona, koja predstavlja vrednost utvrđenu po carinskim propisima, uvećanu za iznos carine i drugih uvoznih dažbina.
Na praškove za dobijanje osvežavajućih bezalkoholnih pića iz uvoza akciza se obračunava primenom propisanog iznosa akcize na količinu osvežavajućeg bezalkoholnog pića koje se dobija nakon otapanja u vodi prema priloženom uputstvu na pakovanju.
Na voćni sok u prahu iz uvoza akciza se obračunava primenom propisanog iznosa akcize na količinu voćnog soka koji se dobija nakon rastvaranja u vodi prema priloženom uputstvu na pakovanju.

3. Obračunavanje akcize kod ulaska proizvoda na teritoriju Republike Srbije sa teritorije Republike Crne Gore

Član 4.

Kad se proizvodi na koje se obračunava akciza kupuju sa teritorije Republike Crne Gore, a na te proizvode nije plaćena akciza u toj Republici, obračun akcize vrši se danom ulaska kupljenih proizvoda na teritoriju Republike Srbije, a na način na koji se po odredbama ovog pravilnika vrši obračun akcize na proizvode koji su proizvedeni na teritoriji Republike Srbije.
Kad je na proizvode na koje se obračunava akciza, koji se kupuju sa teritorije Republike Crne Gore, akciza u toj Republici plaćena u iznosu, odnosno po stopi koja je niža od iznosa, odnosno stope propisane u Republici Srbiji, obračun razlike manje plaćene akcize vrši se na način iz stava 1. ovog člana.
Obračun i naplatu akcize iz st. 1. i 2. ovog člana, vrši nadležni carinski organ u momentu unosa akciznih proizvoda na teritoriju Republike Srbije.
Na način iz st. 1. i 2. ovog člana obračun akcize vrši se i za proizvode pravnog lica čije je sedište na teritoriji Republike Crne Gore, a koje akcizne proizvode prodaje preko poslovnih jedinica čije je sedište na teritoriji Republike Srbije.
Obračunata akciza iz st. 1. do 4. ovog člana uplaćuje se u rokovima iz člana 23. stav 2. Zakona.

4. Posebni slučajevi obračunavanja akcize

Član 5.

Obračunavanje akcize po odredbama ovog pravilnika vrši se i kod:
1) davanja proizvoda bez naknade (poklon, ustupanje i slično) ili u zamenu za drugi proizvod;
2) iskazivanja manjka proizvoda koji se ne može pravdati višom silom ili na drugi dopušten način (u daljem tekstu: manjak), osim manjka koji je nastao u skladištu van fabričkog kruga koje nije akcizno skladište i prodavnici van fabričkog kruga;
3) iskazivanja rashoda (kalo, rastur, kvar i lom - u daljem tekstu: rashod), iznad količine na koju se, prema propisu nadležnog organa, ne plaća akciza, osim rashoda koji je nastao u skladištu van fabričkog kruga koje nije akcizno skladište i prodavnici van fabričkog kruga;
4) korišćenja akciznih proizvoda za potrebe obveznika i njegovih zaposlenih, uključujući trošenje tih proizvoda za reprezentaciju i propagandu.
Obračunavanje akcize iz stava 1. ovog člana vrši se na način iz člana 2. ovog pravilnika.
U slučajevima iz stava 1. ovog člana, akciza se obračunava u momentu davanja proizvoda bez naknade, iskazivanja manjka i rashoda, odnosno korišćenja akciznih proizvoda za potrsbe obveznika i njegovih zaposlenih.

5. Umanjenje i refakcija akcize

5.1. Umanjenje obračunate akcize

Član 6.

Umanjenje obračunate akcize u smislu člana 20. Zakona, vrši se u rokovima za plaćanje obračunate akcize ili prilikom sastavljanja tromesečnog obračuna akcize.
Umanjenje obračunate akcize iz stava 1. ovog člana, vrši se tako što se od utvrđenog iznosa za plaćanje akcize odbije srazmerni iznos akcize plaćene na reprodukcioni materijal upotrebljen za proizvodnju akciznog proizvoda.
Srazmerni iznos plaćene akcize iz stava 2. ovog člana utvrđuje se na osnovu podataka o obračunatoj akcizi iz plaćenih faktura o kupovini reprodukcionog materijala i odgovarajućih proizvodnih normativa.
Proizvodni normativ iz stava 3. ovog člana obveznik akcize dostavlja nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave (u daljem tekstu: Poreska uprava) do 15. januara tekuće godine za prethodnu godinu.
U slučaju promene normativa iz stava 4. ovog člana obveznik je dužan da obavesti Poresku upravu u roku od 15 dana od dana promene normativa.
Za srazmerni iznos plaćene akcize iz stava 3. ovog člana obveznik umanjuje akontaciju obračunate akcize i tako umanjenu akontaciju uplaćuje na propisan račun.
Kod sastavljanja tromesečnog i konačnog obračuna akcize u Obrazac PP OAK unosi se iznos umanjene akcize.

5.2. Refakcija akcize

Član 7.

Lice iz člana 39. Zakona ostvaruje pravo na refakciju akcize na osnovu pismenog zahteva, koji se podnosi Poreskoj upravi.
Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se:
1) račun dobavljača koji mora sadržati iznos obračunate akcize pri nabavci proizvoda radi izvoza;
2) nalog za prenos ili drugi dokument o bezgotovinskom plaćanju računa iz stava 2. tačka 1) ovog člana;
3) jedinstvenu carinsku ispravu ili drugi dokument kao dokaz da su proizvodi izvezeni.

II. EVIDENTIRANjE I DOSTAVLjANjE PODATAKA

1. Vođenje evidencije

Član 8.

Obveznik akcize obezbeđuje, u skladu sa članom 31. Zakona, u svom knjigovodstvu ili u vanknjigovodstvenoj evidenciji podatke o osnovici akcize po svakoj stopi, odnosno iznosu akcize posebno, a na osnovu kojih se vrši periodično i konačno obračunavanje i plaćanje akcize.
Ako obveznik akcize, analitičko evidentiranje osnovica akcize na koje se primenjuju različite stope, odnosno iznosi akcize obezbeđuje vanknjigovodstvenom evidencijom, ta evidencija mora da bude usaglašena sa knjigovodstvenom evidencijom.

Član 9.

Evidencija koju vodi obveznik iz člana 32. Zakona, sadrži podatke o osnovici i iznosu akcize po vrstama akciznih proizvoda i dokaz o plaćanju akcize.

Član 10.

Obveznik akcize - fizičko lice - proizvođač alkoholnih pića vodi evidenciju o prodatim alkoholnim pićima fizičkim licima, a koja sadrži podatke o osnovici i iznosu akcize po vrstama alkoholnih pića, kao i dokaz o plaćanju akcize.
Za prodaju alkoholnih pića pravnim licima i preduzetnicima, obveznik iz stava 1. ovog člana sastavlja specifikaciju tih kupaca tromesečno.
Specifikacija iz stava 2. ovog člana sadrži podatke o: nazivu i sedištu firme, poreskom identifikacionom broju (u daljem tekstu: PIB) i količini prodatih alkoholnih pića.
: