Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 13. stav 1. tačka 1), člana 43. stav 2, člana 45. stav 3. i člana 52. st. 3. i 4. i člana 74. Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 88/10), člana 33. stav 3. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom ("Službeni glasnik RS", broj 36/09) i člana 14. Statuta Nacionalne službe za zapošljavanje ("Službeni glasnik RS", br. 2/10 i 43/11),
Upravni odbor Nacionalne službe za zapošljavanje na 41. sednici održanoj 13. februara 2012. godine, donosi

PRAVILNIK

O NAČINU I KRITERIJUMIMA ZA SPROVOĐENjE MERA AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLjAVANjA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 12 od 21. februara 2012, 20/13)

Deo prvi

OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Pravilnikom o načinu i kriterijumima za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja bliže se uređuju način i kriterijumi za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja od strane Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba), u skladu sa zakonom i Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja (u daljem tekstu: Akcioni plan).

Član 2.

Nacionalna služba sprovodi aktivnu politiku zapošljavanja, koja predstavlja sistem planova, programa i mera usmerenih ka povećanju zaposlenosti i smanjenju nezaposlenosti, utvrđenih u skladu sa zakonom, Akcionim planom i drugim propisima.
Nacionalna služba može sprovoditi i mere aktivne politike zapošljavanja putem projektnih aktivnosti koje se realizuju u saradnji sa domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama.

Član 3.

Mere aktivne politike zapošljavanja bliže uređene ovim pravilnikom koje sprovodi Nacionalna služba su:
- posredovanje u zapošljavanju lica koja traže zaposlenje;
- profesionalna orijentacija i savetovanje o planiranju karijere;
- subvencije za zapošljavanje;
- podrška samozapošljavanju;
- dodatno obrazovanje i obuka;
- podsticaji za korisnike novčane naknade;
- javni radovi;
- mere aktivne politike zapošljavanja osoba sa invaliditetom i
- druge mere usmerene ka zapošljavanju i povećanju zapošljivosti lica koja traže zaposlenje.
Ovim pravilnikom bliže se uređuje i isplata novčane naknade u jednokratnom iznosu.

Član 4.

Korisnici mera aktivne politike zapošljavanja koje sprovodi Nacionalna služba su lica koja traže zaposlenje i poslodavci (u daljem tekstu: korisnici).

Deo drugi

NAČIN SPROVOĐENjA MERA AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLjAVANjA

1. Način finansiranja mera aktivne politike zapošljavanja

Član 5.

Sredstva namenjena za sprovođenje programa i mera aktivne politike zapošljavanja iz budžeta Republike raspoređuju se organizacionim jedinicama Nacionalne službe - filijalama, u zavisnosti od stepena razvijenosti gradova i opština i uslova za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija nezaposlenih lica, na godišnjem nivou, odlukom Upravnog odbora Nacionalne službe.
Upravni odbor odlučuje i o visini sredstava za realizaciju pojedinih mera aktivne politike zapošljavanja, ukoliko visina sredstava nije prethodno propisana.

Član 6.

Sredstva namenjena za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja, na osnovu odluke o učešću u finansiranju programa ili mera utvrđenih lokalnim akcionim planom zapošljavanja, realizuju se na osnovu sporazuma koji zaključuju Nacionalna služba i organ teritorijalne autonomije, odnosno jedinica lokalne samouprave.
Sporazumom iz stava 1. ovog člana, bliže se reguliše: raspisivanje i objavljivanje javnog poziva, prijem i postupanje po podnetom zahtevu, donošenje odluke o dodeli sredstava, zaključivanje ugovora sa korisnicima sredstava, uplata sredstava korisnicima, kontrola realizacije programa ili mera i druga pitanja od značaja za realizaciju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja.

Član 7.

Mere aktivne politike zapošljavanja realizuju se u skladu sa pravilima o dodeli državne pomoći male vrednosti (de minimis državna pomoć).
Državna pomoć male vrednosti (de minimis državna pomoć) dodeljuje se pojedinačnom privrednom subjektu do iznosa određenog propisima o državnoj pomoći, pri realizaciji programa i mera aktivne politike zapošljavanja, i to:
- subvencije za zapošljavanje: subvencije za otvaranje novih radnih mesta i subvencija za zapošljavanje na upražnjenim radnim mestima,
- subvencija za samozapošljavanje,
- učešće u finansiranju programa pripravnika,
- učešće u programu sticanja praktičnih znanja
- učešće u finansiranju programa obuka na zahtev poslodavca i
- subvencija za zapošljavanje lica koja se teže zapošljavaju.
Subvencija zarade za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i refundacija dodatnih troškova za zapošljavanje osoba sa invaliditetom dodeljuje se primenom pravila o horizontalnoj državnoj pomoći.

Član 8.

Za iste opravdane troškove primenjuje se najpovoljnija visina državne pomoći utvrđena propisima kojima se reguliše kontrola i dodela državne pomoći, koja predstavlja gornju granicu do koje je dozvoljeno dodeliti ukupan iznos državne pomoći, bez obzira da li se državna pomoć dodeljuje po osnovu jedne ili u kombinaciji više državnih pomoći, kao i da li državnu pomoć dodeljuje Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

2. Sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja

Član 9.

Radi sprovođenja mera aktivne politike zapošljavanja direktor Nacionalne službe donosi odluku o raspisivanju i sadržini javnog poziva/konkursa pojedinačno za svaku meru ili program.
Javni poziv/konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži: podatke o nazivu organizacije koja raspisuje javni poziv/konkurs, opis programa ili mere koja je predmet javnog poziva/konkursa, visinu iznosa sredstava i dužinu trajanja mere ili programa, uslove za učestvovanje, dokaze koji moraju biti priloženi uz zahtev/prijavu za učešće, informaciju o pravima i obavezama korisnika, rok i mesto podnošenja zahteva/prijave za dodelu sredstava, rok za donošenje odluke o dodeli sredstava i vrstu sredstva obezbeđenja i, po potrebi druge elemente potrebne za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja.

Član 10.

Odluku o odobravanju sredstava po merama aktivne politike zapošljavanja korisniku donosi direktor Nacionalne službe, odnosno direktor filijale Nacionalne službe, po ovlašćenju direktora Nacionalne službe.
Odluka o odobravanju sredstava donosi se na osnovu prethodne provere ispunjenosti uslova i priloženih dokaza propisanih ovim pravilnikom i javnim pozivom/konkursom, na osnovu podnetog zahteva korisnika.

Član 11.

Direktor Nacionalne službe, odnosno direktor filijale Nacionalne službe po ovlašćenju direktora Nacionalne službe, na osnovu donete odluke o odobravanju sredstava, zaključuje ugovor sa korisnikom kojim se uređuju međusobna prava i obaveze.
Ugovorom iz stava 1. ovog člana definišu se prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, rokovi za izvršenje pojedinih obaveza, raskid, mogućnost preuzimanja obaveza od strane drugog poslodavca i drugi elementi za realizaciju mere aktivne politike zapošljavanja.
Pri zaključivanju ugovora iz stava 1. ovog člana, korisnik je dužan da Nacionalnoj službi, pored odgovarajuće dokumentacije utvrđene javnim pozivom/konkursom, dostavi i sredstvo obezbeđenja za realizaciju mere aktivne politike zapošljavanja, osim za program osposobljavanja za samostalan rad u struci, program osposobljavanja za sticanje praktičnih znanja i program obuka na zahtev poslodavca kada se isplata sredstava poslodavcu realizuje po isteku perioda ugovorne obaveze, subvencije zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva, refundacija troškova zarade za radnog asistenta i za program sticanja praktičnih znanja.

Član 12.

U slučaju neispunjenja ugovornih obaveza utvrđenih ugovorom iz člana 11. ovog pravilnika korisnik sredstava koji je postao dužnik je u obavezi da vrati celokupan iznos sredstava isplaćenih u skladu sa ugovorom, sa zakonskom zateznom kamatom.
U slučaju delimičnog ispunjenja obaveza iz ugovora, dužnik je u obavezi da vrati srazmerni iznos isplaćenih sredstava, sa zakonskom zateznom kamatom za neispunjeni deo obaveze.
Srazmerni iznos isplaćenih sredstava, koji je dužnik u obavezi da vrati za neispunjeni deo obaveze po ugovorima, utvrđuje se tako što se od ukupno isplaćenih sredstava oduzme iznos u visini mesečnog iznosa isplaćenih sredstava pomnožen sa brojem meseci u kojima je dužnik ispunio ugovornu obavezu.
Visina mesečnog iznosa sredstava utvrđuje se tako što se ukupno isplaćeni iznos sredstava podeli sa brojem meseci utvrđenog trajanja ugovorne obaveze.
Broj meseci iz stava 4. ovog člana utvrđuje se i iskazuje uvek celim, odnosno okruglim brojem.

Član 13.

Na dospela potraživanja Nacionalne službe, prema dužniku koji potpuno ili delimično nije ispunio ugovorne obaveze, zakonska zatezna kamata počinje da teče od datuma prenosa sredstava od strane Nacionalne službe.
Zakonska zatezna kamata se ne obračunava na potraživanja, prema dužniku koji u roku od 30 dana od dana prvog prenosa sredstava podnese predlog za raskid ugovora i vrati uplaćena sredstva.

Član 14.

Nacionalna služba može, u slučaju da dužnik nije u mogućnosti da u celosti vrati dugovani iznos na način predviđen ugovorom, sa dužnikom da zaključi ugovor o poravnanju.
Ugovorom o poravnanju bliže se utvrđuje visina glavnog duga, visina zakonske zatezne kamate i broj odobrenih rata za otplatu.
Nacionalna služba može, dužniku da odobri otplatu dugovanog iznosa u najviše 12 mesečnih rata u zavisnosti od visine ukupnog duga i materijalnog stanja dužnika.

Član 15.

Nacionalna služba vrši obustavu postupka namirenja potraživanja u slučaju prijema dokaza o naknadnoj realizaciji ugovornih obaveza i